Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

Toszka 20:54, 14 lis 2014

Dolomit to wapienna, zmielona (na nasze potrzeby) skała z dużą zawartością magnezu.
W przeciwieństwie do wapna dolomitu nie można przedawkować. Dzięki niemu można podnieść ph gleby do bezpiecznego poziomu. Z wapnem już to jest bardziej skomplikowane.
BusyBee 20:55, 14 lis 2014

Gratki na 200kę Jolu niech Ci się ogródek tak pięknie rozwija , jak do tej pory buziaki
Iwk4 20:55, 14 lis 2014

lojalna_ napisał(a)

Iwka nie sadze, zebym była w stanie tyle powypisywac jak ostatni miesiac..... Az taka twórcza nie jestem ....

Ty już nie bądź taka skromna. Pilnowałam 200, na 199 się wpisałam, net zaczął mi mulić, jak już się dopchałam, 203 wskoczyła. I jak tu upilnować ?
Wszystkiego więc dobrego na 203 życzę i lawendą pachnącego ogrodu
Toszka 20:57, 14 lis 2014

Jeśli lawenda w donicy, to jak ustabilizuje się na -5 koniecznie trzeba nakryć iglastym stroiszem.
lojalna_ 21:01, 14 lis 2014

Toszka napisał(a)
Dolomit to wapienna, zmielona (na nasze potrzeby) skała z dużą zawartością magnezu.
W przeciwieństwie do wapna dolomitu nie można przedawkować. Dzięki niemu można podnieść ph gleby do bezpiecznego poziomu. Z wapnem już to jest bardziej skomplikowane.

Toszka mam pytanie z serii zielonych ogrodniczek, do czego jeszcze ten dolomin podsypac ... skoro juz go bede miała w wiekszej ilosci
lojalna_ 21:02, 14 lis 2014

BusyBee napisał(a)
Gratki na 200kę Jolu niech Ci się ogródek tak pięknie rozwija , jak do tej pory buziaki

Dzieki bardzo kawke zrobie , ciasteczko bezkaloryczne
lojalna_ 21:03, 14 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Ty już nie bądź taka skromna. Pilnowałam 200, na 199 się wpisałam, net zaczął mi mulić, jak już się dopchałam, 203 wskoczyła. I jak tu upilnować ?
Wszystkiego więc dobrego na 203 życzę i lawendą pachnącego ogrodu

Dzisiaj tak mi nakreciłyscie licznik ze zaraz 3 setki wybija

Dzieki Iwka takiej Lawendy sobie zycze
Toszka 21:04, 14 lis 2014

Do wszystkich wapno/zasadowo lubnych, np. pod cisy, wspomniana perowskia, pod byliny. Jednak by takie decyzje podejmować trzeba znać ph rodzimej gleby. To bardzo ważna informacja by wiedzieć co, jak i ile podsypywać zwłaszcza w dołki do sadzenia roślin.
lojalna_ 21:06, 14 lis 2014

Toszka napisał(a)
Do wszystkich wapno/zasadowo lubnych, np. pod cisy, wspomniana perowskia, pod byliny. Jednak by takie decyzje podejmować trzeba znać ph rodzimej gleby. To bardzo ważna informacja by wiedzieć co, jak i ile podsypywać zwłaszcza w dołki do sadzenia roślin.

Dotychczas w dołki tylko sypałam odpowidnia ziemie, kompost ale troche tylko miałam ...nie doczytałam o tak waznej informacji szkoda ...
eda 21:11, 14 lis 2014

kurcze ja to do tyłu jestem z takimi dobrociami na zimę jak krucho z okryciem to mieszam czyli mieszanka piasek +popiół ( z węgla drzewnego i drewna ) + i jak mam to trociny i sypię wszystko co w tym roku na świeżo posadzone i słabsze okazy no i jakoś tam rośnie mam nadzieję że nie szkodzę