Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:13, 13 lis 2014

U Danusi pojawił się przepis na ślimaczki.
Wklejam od Danusi z :Mojego skromnego ..."

bdan napisał(a)
Przepis na ślimaki:

bednarka ocynkowana szer. 30 mm x 4 mm - wymiar dla większych ślimaczków
kulki stalowe - u nas fi. 30 nosek
fi. chyba 16 - różki

pozwijać, przyspawać do pręta wg. uznania ( u nas fi 12), pomalować i zanieść na rabatkę
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/74/743733/original.JPG
Malgosik 13:38, 14 lis 2014

Iwonko współczuje wykopalisk.
Dobrze mąż wymyślił z tymi żyłkami
mi do głowy przyszły zaraz jakieś palety, by nimi wjazd zastawić, ale to więcej noszenia i trzeba je mieć
mnie wkurzał kot na nowej rabacie co mi poodgryzał kwiatki hortensji i co chwilę kopał dziury, ale posypałam kora i narazie się uspokoił
Nallar 14:26, 14 lis 2014

Iwona tu moższ zobaczyć prace naszch zdolnych.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/793-nasze-drugie-hobby-rysunki-obrazki-pastele-oleje-rzezby-roslinne-inspiracje
Iwk4 19:17, 14 lis 2014

Malgosik napisał(a)
Iwonko współczuje wykopalisk.
Dobrze mąż wymyślił z tymi żyłkami
mi do głowy przyszły zaraz jakieś palety, by nimi wjazd zastawić, ale to więcej noszenia i trzeba je mieć
mnie wkurzał kot na nowej rabacie co mi poodgryzał kwiatki hortensji i co chwilę kopał dziury, ale posypałam kora i narazie się uspokoił

Małgosiu, jutro poplączę żyłki w przęsłach ażurowego płotu. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. A brama wjazdowa jest już zamówiona, tylko ok. miesiąca na zrobienie musimy poczekać.
Iwk4 19:18, 14 lis 2014

Ewo, dziękuję za linka. Kiedyś tam już byłam, a potem zgubiłam wątek.
Iwk4 20:56, 14 lis 2014

Sprawczyni moich szkód w ogródku. Po tym, jak na nią nakrzyczałam, do tej pory rabatki nieruszone.:
Iwk4 21:04, 14 lis 2014

Toszka o lawendzie rozprawia u Joli, kopiuję więc cenne rady dotyczące lawendy:

Toszka napisał(a)

Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast

O lawendzie dodam tylko, że dołek musi być przepuszczalny, pełen rozluźniającego piasku (zmieszanego z rodzimą glebą) plus koniecznie dolomit (nie wapno - bo można łatwo przeholować i spalić roślinę)
U mnie rośnie na wysokiej rabacie, bez podlewania, na patelni i ma sucho jak na pustyni.
Absolutnie nie nawozić niczym prócz dolomitu. Tu zasada jest taka sama jak z Perowskią.
Polecam prócz lawendy właśnie ją i mniejszą odmianę Little Spirit

Dolomit to wapienna, zmielona (na nasze potrzeby) skała z dużą zawartością magnezu.
W przeciwieństwie do wapna dolomitu nie można przedawkować. Dzięki niemu można podnieść ph gleby do bezpiecznego poziomu. Z wapnem już to jest bardziej skomplikowane.
Iwk4 21:21, 14 lis 2014

W czerwcu sadziłam moją pierwszą lawendę za bukszpanami. We wrześniu doszły 3 krzaczki Perovski i ML. Z tyłu róże.:

Iwk4 21:27, 14 lis 2014

A tak przy okazji, zastanawiam się, czy w przyszłym roku w plecy róż przy płocie nie dać ttraw wysokich. Tylko nie wiem czy Miskanta Gracilimus czy Zebrinusy ?
edit:
Teraz przy płocie rosną nachyłki, ale wiosną mam ochotę je stamtąd wysadzić
lojalna_ 21:29, 14 lis 2014

Jaka sliczna Iwonko jak dałas rade ja okrzyczec ...sliczna psina

Dobrze ze napisałas co tam rosnie bo ja zas niestety nic z tych roslinek nie znam, ładnie Ci wyszło masz tutaj stopnie bo wiesz jak rosna poszczególne roslinki ...