A ja jutro wpadnę Filip do ciebie na fotki serbów i opis, jak rosną: tempo przyrostów, rozstaw, gdybym chciała 3 obok siebie, to ile muszę mieć miejsca, wiesz, jak wysoko mogą rosnąć ?
To znaczy, że serby szybko rosną? To by była dobra wiadomość.
Filip, w tej chwili testuję własności roślin (drzew, krzewów ), aby wiosną nie kupować pochopnie, ale z planem. Podoba mi się kilka roślin, między innymi rozważam 3 serby w ogrodzie na granicy działki, muszę doczytać, jak rosną, chętnie jutro zobaczę twoje skarby
Violu, jak mi brakowało gotówki, gdy się budowaliśmy, prosiliśmy mojego tatę o pomoc, aby nam pożyczył. Potem oddawaliśmy i znowu pożyczaliśmy
Tata zawsze wychodził z pokoju i mówił, że musi wziąć magiczną łopatkę i pójść wykopać trochę gotówki.
Kop zatem Violu, może się czegoś dokopiesz
Violu, tutaj masz artykuł Danusi: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
Tam przeczytałam, że można od jesieni i wiosną. Jeśli uda mi się pojechać do miasta, to kupię jeszcze teraz. M kupił fajny pojemnik z lancą na opryski, to bym popryskała wszystkie buksy. W sobotę M przyjedzie,to sklepy pozamykane już będą.
Wklejam z artykułu program ochrony bukszpanów, aby nie zgubić:
Program ochrony
październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE
sierpień - na przemian oprysk BRAVO, oprysk MOSPILAN
wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR
Nawet nie wiedziałam, że tak trzeba chronić te cudeńka
Na 100% miodunka, ale na całe szczęście tylko na dwóch kupionych niedawno. Stoją oddzielnie zadołowane, bo zamierzam na ich eksperymenty kulkowe przeprowadzać od wiosny. Pozostałe bukszpany w gruncie są OK. Uff
Teraz Iwonko ten Promanal i siarczan potasu, czy na wiosnę? Gdzieś czytałam (u Ciebie???), że można poczekać bo może mróz wykończy robale.
Jola, cicha woda z ciebie. Najpierw nie pokazujesz, a potem tak stylowo, nowocześnie. Super. Jak się trawki wiosną jeszcze rozrosną, jeszcze lepiej będzie.