Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Loosiuu 20:51, 12 lis 2014

Doczytałem u Violi, że szukasz serbów. Ja mam u siebie półtorej metrowe sadzonki posadzone 3 lata temu z 30 cm patyczków ze szkółki leśnej. Kupowałem po 3.90 zł za sztukę Jak chcesz to jutro wrzucę u siebie ich fotkę Ten gatunek szybko przyrasta i z takich sadzonek po kilku latach osiąga się zamierzony efekt. Z 30 szt wypadła jedna.
Kamajla 21:00, 12 lis 2014

o, to ja też chętnie zobaczę te zdjęcia nie wiem jak Iwonka, ale ja chcę, żebyś wrzucił
Iwk4 21:01, 12 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Doczytałem u Violi, że szukasz serbów. Ja mam u siebie półtorej metrowe sadzonki posadzone 3 lata temu z 30 cm patyczków ze szkółki leśnej. Kupowałem po 3.90 zł za sztukę Jak chcesz to jutro wrzucę u siebie ich fotkę Ten gatunek szybko przyrasta i z takich sadzonek po kilku latach osiąga się zamierzony efekt. Z 30 szt wypadła jedna.

To znaczy, że serby szybko rosną? To by była dobra wiadomość.
Filip, w tej chwili testuję własności roślin (drzew, krzewów ), aby wiosną nie kupować pochopnie, ale z planem. Podoba mi się kilka roślin, między innymi rozważam 3 serby w ogrodzie na granicy działki, muszę doczytać, jak rosną, chętnie jutro zobaczę twoje skarby
Loosiuu 21:21, 12 lis 2014

Do metra na rok szybko, ale przy tym nie są gigantami.
Viola 21:21, 12 lis 2014

Loosiuu napisał(a)

No nie wierzę, w 3 lata upasłeś takie wielkie? A czym ty je karmiłeś?
Viola 21:29, 12 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

To znaczy, że serby szybko rosną? To by była dobra wiadomość.
Filip, w tej chwili testuję własności roślin (drzew, krzewów ), aby wiosną nie kupować pochopnie, ale z planem. Podoba mi się kilka roślin, między innymi rozważam 3 serby w ogrodzie na granicy działki, muszę doczytać, jak rosną, chętnie jutro zobaczę twoje skarby

Iwonko, moja śmieszna przygoda z serbami jest taka, że w zeszłym roku w listopadzie kupiłam jednego serba, żeby go mieć. W tym roku dokupiłam kolejne dwa, żeby było trzy i żeby się cieszyć . Dzisiaj dokupiłam kolejne dwa, żeby było pięć, bo je pokochałam . Każdy jest z innej beczki oczywiście, ale mam nadzieję, że za jakiś czas upodobnią się do siebie. To cudowne choinki. I nie obiecuję, że ostatnie. Jeśli namyślisz się kupić, kup od razu trzy ładne i kształtne, żeby od razu oczy cieszyły. A nie tak łatwo takie znaleźć. Małe serby potrafią być szkaradne. Jak w zeszłym roku mój M. zobaczył co chcę kupić to zaczął protestować, że tyle ładniejszych świerków w sklepie. A dzisiaj sam mnie zaciągnął do ogrodniczego Wybraliśmy naprawdę ładne (i temu tyle zapłaciliśmy )
Viola 21:38, 12 lis 2014

Iwonko, dla Ciebie zdjęcia serbów u mnie Wyprzedziłam Filipa
JoannA 21:46, 12 lis 2014

Filip dobrze radzi. Serby urosną bardzo szybko.
W 2011 sadziłam 50 cm patyczki, teraz mają ok. 180 cm. Cięte każdej wiosny celem zagęszczenia.
Fotka u mnie.
pozdrawiam
Napia 22:22, 12 lis 2014

Program ochrony bukszpanów zapisałam w przyszłym roku będzie jak znalazł. W tym już chyba zrezygnuję z oprysków, szczególnie, że w moim przypadku chodziłoby raczej o profilaktykę
Malgosik 22:31, 12 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Do metra na rok szybko, ale przy tym nie są gigantami.

no jak się ich nie tnie to są olbrzymie
u mojej mamy rośnie rząd serbów, wysokaśne są do linii energetycznej