Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Iwk4 18:42, 12 lis 2014

Viola napisał(a)
Ludzie, pomocy - pytanie za 100 punktów. Będą mi kopać działkę (kanalizacja i wodociąg) z boku i od frontu (ha! nie ma tu jeszcze roślinek ), ale mój M. przezywa, że jego trawnik dozna poważnego uszczerbku Czy można rozłożyć na trawę czarną folię (taką grubą), żeby szybciej i łatwiej sprzątnąć ziemię z wykopów po skończonej robocie? Czy to jeszcze gorzej, bo może trawa zgnije czy coś takiego? Roboty będą trwały 3-5 dni. Macie w tym temacie jakieś doświadczenie?

Spokojnie rozłóż folię. Nic trawie nie będzie. Szczególnie teraz, jesienią na pewno odbije i da radę
Viola 18:45, 12 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Zdradź tajemnicę, jak duże i po ile?

Około 1,60-1,70 po stówie (nie tanio) Ale mus był
Viola 18:46, 12 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Spokojnie rozłóż folię. Nic trawie nie będzie. Szczególnie teraz, jesienią na pewno odbije i da radę

O to się M. ucieszy
Viola 18:51, 12 lis 2014

Dwa moje krzaczki bukszpanowe żre miodunka
Skopiowałam od Iwonki , odnośnie ochrony bukszpanów:
"Artykuł Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Program ochrony
październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE
sierpień - na przemian oprysk BRAVO, oprysk MOSPILAN
wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR"
Iwk4 18:56, 12 lis 2014

No to mnie nie pocieszyłaś. Chciałabym mieć serby w ogrodzie. Wiosną mnie chyba M z torbami puści, jak nie odłożę trochę kasy na ogród.
Loosiuu 20:47, 12 lis 2014

Folię możesz spokojnie rozłożyć jak praca nie będzie trwała dłużej niż te kilka dni. Jak zdejmiesz to obficie ją podlej. Nie ma już upałów to nie zgnije. Najwyżej ucierpi lekko z powodu braku światła i lekko żółta się zrobi. Jak będzie taka możliwość i wykopki nie będą większe to najlepiej gdyby wysokość nasypanej ziemi nie przekraczała 70-80 cm. Maksymalnie metr. Lepiej rozłożyć na większej powierzchni niż wysoką ciężką górkę w jednym punkcie.
Kamajla 20:55, 12 lis 2014

Iwk4 napisał(a)
No to mnie nie pocieszyłaś. Chciałabym mieć serby w ogrodzie. Wiosną mnie chyba M z torbami puści, jak nie odłożę trochę kasy na ogród.

Iwonka, ale jak dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz tańsze. Viola pisze, że mus był i 2 sztuki to tak nie bolało

Kamajla 20:58, 12 lis 2014

A ja dzisiaj Violu nadgoniłam także w Twoim wątku jest pięknie i plany są byle do wiosny

brzozy teraz o wiele lepiej się prezentują, serio, serio

napisz proszę gdzie nabyłaś mączkę bazaltową, bo pamiętam, że udało Ci się zdobyć... czy to w jakimś seryjnym markecie?

Pozdrawiam
Viola 21:07, 12 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Folię możesz spokojnie rozłożyć jak praca nie będzie trwała dłużej niż te kilka dni. Jak zdejmiesz to obficie ją podlej. Nie ma już upałów to nie zgnije. Najwyżej ucierpi lekko z powodu braku światła i lekko żółta się zrobi. Jak będzie taka możliwość i wykopki nie będą większe to najlepiej gdyby wysokość nasypanej ziemi nie przekraczała 70-80 cm. Maksymalnie metr. Lepiej rozłożyć na większej powierzchni niż wysoką ciężką górkę w jednym punkcie.

Dzięki Filip za poradę, wykopy będą głębokie na 1,80 cm, więc ziemi będzie co niemiara. Rozłożymy szeroko folię, to może nasyp nie przekroczy podanej przez Ciebie wysokości. Przekażę wieści M., ucieszy się, bo to jego pomysł
Viola 21:10, 12 lis 2014

Kamajla napisał(a)
A ja dzisiaj Violu nadgoniłam także w Twoim wątku jest pięknie i plany są byle do wiosny

brzozy teraz o wiele lepiej się prezentują, serio, serio

napisz proszę gdzie nabyłaś mączkę bazaltową, bo pamiętam, że udało Ci się zdobyć... czy to w jakimś seryjnym markecie?

Pozdrawiam

Kamilo, kupowałam przez internet, bo nigdzie z żadnym sklepie tego nie da się kupić; podam Ci na priva