Marzenko, miło mi cię gościć u mnie, chyba pierwszy raz. Normalnie zaszczyt dla mnie
Dzięki za wskazówki. Postaram się dotrzeć w tym tygodniu do sklepu ogrodniczego, może uda mi się kupić
1. Promanal na miodunkę
2. Siarczan potasu na polepszenie kondycji i brązowienie bukszpanów
Tak Danusiu, tylko muszę najpierw pojechać do ogrodniczego. E-Ma nie ma w tygodniu, pozostaje mi pociąg. Może w piątek. U nas jest jedno jedyne połączenie w jedną i potem w drugą stronę. Bez auta cała wyprawa
Witaj Tess. Dzięki za wizytę.
Myślę, że nie o panikę chodzi. tylko o zmianę stanu wiedzy.
Najpierw była to "nieświadoma niewiedza" i stan błogości, a teraz "świadoma wiedza" i pojęcie, że z tym trzeba coś zrobić . Taka zmiana świadomości musi budzić różne odczucia. Pozdrawiam
Na 100% miodunka, ale na całe szczęście tylko na dwóch kupionych niedawno. Stoją oddzielnie zadołowane, bo zamierzam na ich eksperymenty kulkowe przeprowadzać od wiosny. Pozostałe bukszpany w gruncie są OK. Uff
Teraz Iwonko ten Promanal i siarczan potasu, czy na wiosnę? Gdzieś czytałam (u Ciebie???), że można poczekać bo może mróz wykończy robale.
Witaj Iwonko
dziękuję za poradę , byłam już kiedyś u Ani zzw ale po prostu o tym zapomniałam
Rzeczywiście piękne połączenie, myślę, że skorzystam z tamtego pomysłu.
Widzę,że nieźle sobie radzisz z rozmnażaniem bukszpanów ,ja w tym roku próbowałam ale na razie nie widziałam żadnych korzonków.
Jeszcze poczekam a nuż coś z tego będzie.
Violu, tutaj masz artykuł Danusi: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
Tam przeczytałam, że można od jesieni i wiosną. Jeśli uda mi się pojechać do miasta, to kupię jeszcze teraz. M kupił fajny pojemnik z lancą na opryski, to bym popryskała wszystkie buksy. W sobotę M przyjedzie,to sklepy pozamykane już będą.
Wklejam z artykułu program ochrony bukszpanów, aby nie zgubić:
Program ochrony
październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE
sierpień - na przemian oprysk BRAVO, oprysk MOSPILAN
wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR
Nawet nie wiedziałam, że tak trzeba chronić te cudeńka