Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w remoncie 12:33, 29 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Właśnie te dwie odmiany mam już w koszyku.
Uff, dobrze, że myślisz podobnie bo już zwątpiłam.

Uff
Ogród w remoncie 12:29, 29 sty 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym nie chciała czerwieni- nie widzę z tą żywą limonkową barwą i z zielenią sosen ( sinawy) ten czerwieni..- dla mnie zbyt ryzykowanie.
Zostaje biel i fiolet ( taki jak catawabiense grandiflorum czy ciemniejszy. może calsap- biały z bakłażanowym oczkiem.

Właśnie te dwie odmiany mam już w koszyku.
Uff, dobrze, że myślisz podobnie bo już zwątpiłam.
Ogród w remoncie 12:25, 29 sty 2021

Do góry
ja bym nie chciała czerwieni- nie widzę z tą żywą limonkową barwą i z zielenią sosen ( sinawy) ten czerwieni..- dla mnie zbyt ryzykowanie.
Zostaje biel i fiolet ( taki jak catawabiense grandiflorum czy ciemniejszy. może calsap- biały z bakłażanowym oczkiem.
Ogród w remoncie 11:20, 29 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Dalej baruję się z wyborem kolorystyki rodków. Sama już zgłupiałam. Fiolety, Biele czy czerwienie? Kosmos

tam w rogu, nad rabatą o której ostatnio pisałysmy?
Jakie tam mają być drzewa wokoło? i reszta jaka?
Ogród w remoncie 11:19, 29 sty 2021

Do góry
tak, przechowalnik jest konieczny!
Ogród w remoncie 11:19, 29 sty 2021

Do góry
Mariposa napisał(a)
Kochani, czy ta turzyca może wizualnie zastąpić stipę? Sama ją siałam, a teraz wściekam się na to czesanie itp. i zastanawiam się nad inną, lekką i zwiewną trawką

nie zastąpi jednak stipy.
Stipa jest bardzo cienka i wzniesiona, a sabińska jest szersza niż wyższa. Ona nie przenika się tak z innymi roslinami.
Ja tez szukam czegoś do zastąpienia dla stipy- lubię ja bardzo, ale czasem jak wylegnie to dusi wszytsko wokół. W tym sezonie wciąć ją wycinałam, podpierałam, a i tak oblepiała wszystko wokół. Efekt przenikania trochę daje się zrobić śmiałkiem ( ale do wyższych roslin tylko), brizą ( do ok lipca super to wygląda), trzcinnikiem Cheja-do, molinią, buteluą
Ogród w remoncie 10:56, 29 sty 2021

Do góry
April napisał(a)
MAGNOLIO przepiękna turzyca sabińska w Twoim ogrodzie. Nabyłam sobie w zeszłym roku właśnie gatunek i Tiny Tin. Pokazujesz, że rusza w maju. Kiedy zatem ciąć? Koniec kwietnia czy można wcześniej? Nie wszystkie trawy lubią wczesne cięcie. Chociaż turzyce to podobno nie trawy

Pytanie o The Beatles. Nie rozłazi Ci się za bardzo? Bo mnie tak denerwuje, że zaczęłam ją sadzić w doniczkach, żeby zachować kępę. Chyba że masz ciekawszy patent na nie. I też pytanie, kiedy tniesz?

ja ją tnę jak już zetnę seslerie a jest na tyle ładnie, że łażę po ogrodzie i mnie świerzbi co by to zdziałać. Zwykle to jest koniec marca/kwiecień. jak sa młode sadzonki to czasem nie ścinam wcale.Czyli nie najwcześniej, ale w drugim rzucie.
The beatles to moim zdaniem trawa do trudnego cienia. Najładniej wygląda tam gdzie ma sucho, cień/półcień. Wtedy jest ładna, co 2-3 sezony zwykle odcinam jej kawałek i rośnie powoli dalej. da sobie radę pod krzewami/drzewami.
Tam gdzie miała dobrze, była paskudą po 1 sezonie.
Tnę je tak jak sabińskie-czyli kolejne wyjście w ogród
Ogród w remoncie 12:23, 28 sty 2021

Do góry
tak, nadaje się, tylko nie do ciężkiego cienia. Możesz mieszać ją z montaną, tylko montaną tez nie do cienia
tu mam mieszankę sabińskiej z The Beatles i z bodziszkami
Ogród w remoncie 11:35, 28 sty 2021

Do góry
tylko na sabińską musisz mieć trochę więcej miejsca- 50cm minimum, inaczej się będzie tłoczyć i wtedy pokroju nie widać ładnego
Ogród w remoncie 11:33, 28 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Śliczna jest. Marta masz jak w banku, że się przypomnę. Kiedy, w maju? A te dzwoneczki obok to powojnik? Bym chciała nazwę
Tarcia tam gdzie ewentualnie trzmielina by była nie będzie kwaśno

W maju, albo może w kwietniu będzie dobrze.
Tak, te dzwoneczki to powojnik Little Artist- mam do niego słabość.
Ogród w remoncie 11:15, 28 sty 2021

Do góry
maj- rusza ( wtedy widać że ma cechy Tiny Tin częsciowo)

czerwiec:

sierpniowa, ale z poprzedniego sezonu- bardzo suchego:

i grudzień- ona jest półzimozielona u mnie- czyli zimą tak w 50-60% jest brązowa ( po długości każde źbło)

Ogród w remoncie 11:08, 28 sty 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
daj tam kaliny jakieś - podkrzesane najlepiej od dołu, paprocie, kępy epimedium, coś z niskich traw jako matryca, może dorzuć naparstnice, orliki, kępy zawilców- taki swobodny, leśny kawałek. I trzmieliny compactus też i hosty tylko nie bardzo wyfikane

trzmieliny troche nie pasuja ph do reszty, niestety potrafia odkwasic rabate.

jak lesna to moze jakies parzydlo albo smialka darniowego one tak cudnie przeswietlaja nasadzenia
Ogród w remoncie 11:03, 28 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No i właśnie o takie coś mi chodziło. Przy okazji zmieści się tam sporą część mojego przechowalnika, super.

Marta tak z innej beczki, gdzieś mi mignęło, że masz turzycę sabińską. Co o niej myślisz? Poluję na nią od zeszłego roku bo chciałabym zobaczyć jak realnie wygląda i ewentualnie posadzić. Podobno niezawodna

To jedna z moich ulubionych traw, jeśli nawet nie ulubiona
Wg mnie jest niezawodna- rośnie w suszy, w słońcu, w półcieniu, nawet i w cieniu. Jest dośc spora,ale nie ogromna. ma piękny kolor zieleni, choć na suchej patelni czasem blaknie. Nie wymarza, jest częściowo zimozielona.

ja ją kupiłam jako Tiny Tin- odmianę sabińskiej. Ale szybko się wyradza, co mnie cieszy, bo wole sam gatunek.Jest chyba trudna do zdobycia, w razie czego wyślę Ci kawałek wiosną jak się przypomnisz.
Ogród w remoncie 19:32, 27 sty 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
daj tam kaliny jakieś - podkrzesane najlepiej od dołu, paprocie, kępy epimedium, coś z niskich traw jako matryca, może dorzuć naparstnice, orliki, kępy zawilców- taki swobodny, leśny kawałek. I trzmieliny compactus też i hosty tylko nie bardzo wyfikane

No i właśnie o takie coś mi chodziło. Przy okazji zmieści się tam sporą część mojego przechowalnika, super.

Marta tak z innej beczki, gdzieś mi mignęło, że masz turzycę sabińską. Co o niej myślisz? Poluję na nią od zeszłego roku bo chciałabym zobaczyć jak realnie wygląda i ewentualnie posadzić. Podobno niezawodna
Ogród w remoncie 14:16, 27 sty 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

Mnie się podoba, podobnie bym chciała pod brzozami Najwyżej będę zgapiać od Ciebie Asia
Ogród w remoncie 13:49, 27 sty 2021

Do góry
Ogród w remoncie 13:26, 27 sty 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

mi się widzi taki układ najbardziej

Chyba mniej więcej dało by się zrobić. Co prawda nie do końca mi ten kawałek od strony trawnika na tę chwilę się widzi ale jest bardzo prawdopodobne, że wcale nie będzie mi tam ten podział przeszkadzał. Zginie śnieg to wyjdę sobie to realnie sprawdzić.
Ogród w remoncie 09:31, 27 sty 2021

Do góry
Aggaa napisał(a)

Asia tak tylko zupełnie na luzno wrzucam

mi się widzi taki układ najbardziej
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:29, 26 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
na samą myśl o cięciu...uff

tutaj cięcie tych hortensji to też wyzwanie

po 5 latach magnolia Wulkan ma 3 pąki, mam nadzieję że kwiatowe, rośnie beznadziejnie, ale nie ruszam, może w końcu ruszy

Jeszcze trochę i będą wiosenne prace.
Piękny ogród.
A zimy białej nie masz Irenko ?
U mnie dużo śniegu , biało wszędzie
Ogródek z futrzakami i kamieniami 08:14, 26 sty 2021

Do góry
Ola i strzępek są docelowo bardzo szerokie w koronie. Na zdjęciu nie wygląda, abyś miała tam bardzo dużo miejsca. Ja bym przy płocie dała coś co kwitnie wiosną, przebarwia się na jesieni i jest stosunkowo wąskie. Do głowy przychodzi mi Amanogawa i świdośliwa Obelisk. Obie do ok. Metra/1,5 obwodu. Jedna docelowo wysoka, druga znacznie niższa, bardziej jak krzaczek. Jeszcze taki wąski jest jarząb Autumn Spire Flanrock. Jakby tam było ze 2 metry na koronę to może dereń Teutonia lub magnolia, Sunsation jest wąska. Nie wiem tylko czy nie za dużo na nie słońca. Kwitnienie derenia mogłoby się zgrać z początkiem róż a wtedy byłoby tego sporo.
Z niższych, wąskich ale bez kwiatów ładna jest kruszyna Fine Line. Ona wolno rośnie.
Przed drzewkiem można by dać jakieś niski stożek zimozielony z cisa lub nawet jodłę czy sosnę stożkowe, które wolno rosną i takie do 1,5 metra nie więcej. Zamiast stożka lub tam z boku może też być jakiś miskant. Całość uzupełniła bym rozplenicami. Mniejszymi raczej, Hameln Gold, Medium Boy. Z przodu może też jako powtórzenie i kula zimozielona bo widzę, że są na rabacie po lewo. Ogólnie to dodała bym same zielone rośliny bo kwitnących jest tam w sezonie dużo.
Coś w tym stylu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies