Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:22, 07 mar 2016

Do góry
To cudo niestety nie da się rozpoznac z powodu braku zdjęcia.poćwicz wklejanie w wątku testowym.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 18:16, 07 mar 2016

Do góry
Zostaw jeszcze bo ma być spory mróz i śnieg.
Żywopłot strzyżony liściasty 18:09, 07 mar 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)

Te liście to akurat irga błyszcząca. Cotoneaster lucidus. Tawuła nie ma zimozielonych liści a irga tak. Gdzieś mignęły mi tez liście ligustru. Podejrzewam że żywopłot nie jest po całości jednolity. może ligustr mieszany z irgą błyszczącą??

Zdjęcie

Zaobserwuj owoce jakie są.
Rada Karola odnośnie obcięcia jest dobra. Na 30 cm, nie na 50 cm. Nawieź Azofoską, lekko rozgrab, podlej.

Tu po lewej widzą ligustr, te podłużne listki.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:06, 07 mar 2016

Do góry
Teraz wygrab, żeby zaczęła oddychać i coś puszczać. W suchą pogodę wertykulacja bardzo płytka 2-3 mm jedynie.

Po zabiegu poczekać co się będzie działo. Na nawóz jest czas, a przenawożenia nie da się odwrócić.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:34, 07 mar 2016

Do góry
Pierwsza sprawa - technika posiania nawozu - do bani, tak się nie robi, zaopatrz się w siewnik rotacyjny który rozsiewa równomiernie

Druga sprawa - dawka też do bani, skutek widoczny, tutaj praktycznie nie ma trawnika.

Ja bym pewnie siała nowy po przejechaniu wszystkiego broną rotacyjną i glebogryzarką.

Moja rada jest taka, aby teraz wygrabić trawnik, naciąć nożem darń i sprawdzić czy są białe korzenie. Jeśli są, trawnik żyje i jeszcze może coś z tego będzie. W zależ ności od wyników badania:

Korzenie białe, wygrabić albo zrobić później wertykulację, płytko, zebrać filc.

Ewentualnie zrobić badanie gleby na zawartość składników mineralnych, bo po co nawozić jeśli okaże się, że gleba nadal jest przenawożona.

Korzenie martwe, brązowe, zgniłe, wymienić trawnik.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:25, 07 mar 2016

Do góry
Nemo napisał(a)
Witam serdecznie,

Jesienią 2014 r. miałam w ogrodzie zakładany trawnik z siewu.

Wiosną 2015 r. posypałam go zdecydowanie zbyt obficie nawozem 6M Substrala i... uzyskałam trawę we wszystkich chyba odcieniach zieleni i żółci, która niestety praktycznie przestała rosnąć, mimo obfitego podlewania i prób rozpuszczenia nawozu. W efekcie z ok. 500 m trawnika mąż zbierał przy jednorazowym koszeniu ok. 5 worków źdźbeł.

Ogrodnik, który zakładał trawnik, gdy go zobaczył, stwierdził ze ma zdecydowanie za jasny kolor i ze praktycznie nie rośnie. Przez ten falstart bałam sie nawozić przez cały sezon.

Alktualnie (marzec 2016) trawnik ma mnóstwo filcu i wygląda na mocno zbitą darń, gdzieniegdzie zaczyna wchodzić mech. Czytałam w Pani artykułach Pani Danusiu, że wertykulację powinno wykonywać się na trawnikach min. 2 letnich. Czy mogę jednak spróbować na moim 1,5 rocznym, biorąc pod uwagę ilośc filcu?

A jeżeli na wertykulację jest zbyt wcześnie, areacja w bucikach z kolcami będzie ok? Ponadto jaki nawóz dać na start w tym sezonie, skoro jej wzrost był tak słaby w ubiegłym? Nie chcę go znowu załatwić na amen. Załączam zdjęcia:

1. Czerwiec 2015, ok. Miesiąc po przenawożeniu - wyglądał jeszcze jako tako, choć był dość rzadki i jak widać, miał dużo jasnych plam.

2. Obecna sytuacja:

Z góry dziękuję za pomoc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:36, 07 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Myślę, że nie zapomni o nas, te specjalnie napisał. żeby dać na FB.
Próbuję go wysłać, proszę żeby pojechał tutaj, ale ma nie po drodze bo będzie w Korei, Tajlandii, Filipinach, a to północ

Link

jak nie ma czasu to musisz go koniecznie odwiedzic alez piekny park
ale i tak nie pojade do Japonii wole Bawarie
Ania z zielonego wzgórza :-) 11:22, 07 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hosta zmienia lokalizację

co to dokładnie za odmiana szałwi ? bo u mnie omszone nie są
takie zwarte i gęste.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:51, 07 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Śliwy od Ronina miło sie oglada, zwłaszcza z dała od tego tłumu na ulicach
Kolejne obrazki z Japoni też będą?

Myślę, że nie zapomni o nas, te specjalnie napisał. żeby dać na FB.
Próbuję go wysłać, proszę żeby pojechał tutaj, ale ma nie po drodze bo będzie w Korei, Tajlandii, Filipinach, a to północ

Link
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 07 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Jakbym mieszkał w jednym z najdroższych miast świata jeśli chodzi o nieruchomości to cieszylbym się i z tych 8 metrów
Na stałe ten pobyt? Czy tylko w ramach prowadzenia działalności?

Na razie do czerwca. Tęsknię.
Zawodowo i chodzi do japońskiej szkoły językowej.
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 08:37, 07 mar 2016

Do góry
Rabaty pod płotem są za wąskie, nieproporcjonalne Wysepki okrągłe na trawniku są za duże, one do nieczego nie pasują a kanciki owszem, pasują.

Zrób rzut z góry nie zdjęcie. Postaram się pomóc.
18 metrów tarasowych zmartwień 08:00, 07 mar 2016

Do góry
Dominika, dziękuję za radę. Program oglądam i robię sobie notatki

Gardenarium napisał(a)
Inspiracja (moja) wisi na górze i podoba się a ty się pytasz. Zrób donice duże albo kup pojedyncze i sadź.

Trawy są fajne ale krótko, od czerwca do zimy, wiosna pusto. Mogą zmarznąć.

O trawniku nawet nie masz co marzyć, szybko się wyleczysz. Na czym ma rosnąć? na betonie? A jak ma rosnąć to musisz mu ziemię zrobić. Ja w tym, ogrodzie na górze zrobiłam szparę w podłodze drewnianej i posadziłam namiastkę trawnika, jest tam stolik i krzesła i macierzanki zamiast trawnika. Ale u ciebie nie wyjdzie to.

Donice zrobię sama, widziałam tu na forum szczegółowe i pomocne instrukcje.

Danusiu, ale co sadzić? Jakie drzewka kupić? Fanką tuji nie jesteś, to już nie raz przeczytałam
Na pewno chciałabym kupić duże gabarytowo drzewka, bo nie mam czasu czekać na ich rozrost

Trawę chciałam posiać w jakiejś wielkiej, ale niskiej donicy DIY, takiej na 20-30cm wysokości.
Przeraża i przerasta mnie gabaryt tego balkonu :/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:02, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wolę sielskość też, zdecydowanie. Się zastanawiam, kiedy oni wiedzą, że można wejść na pasy. No i ten motocykl, który pruje w ludzi.. takie miasto mnie przeraża.
Ronin się nie pogubi, on tam się czuje jak ryba w wodzie. Jak to robi? nie wiem wcale.
Ale nie wyobrażam sobie mieszkania o pow. 8 m2

Jakbym mieszkał w jednym z najdroższych miast świata jeśli chodzi o nieruchomości to cieszylbym się i z tych 8 metrów
Na stałe ten pobyt? Czy tylko w ramach prowadzenia działalności?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:52, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie !
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 21:59, 06 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak nie odkryjesz nic się nie stanie, chyba że masz folię, która jest niedozwolona do okrywania. Jak odkryjesz wszystko oprócz hortensji ogrodowych, to też nic się nie stanie. Chyba że nawrót zimy będzie z mrozami minus 10. Czym masz okryte? I co masz okryte, hortensje ogrodowe czy bukietowe bo to bardzo istotne.

Danusiu, agrowłókniną zimową okryte mam hortensje ogrodowe, kalmie szerokolistną i Pierisa Katsur i wrzosy? Natomiast stroiszem azalie japońskie. Hortensje bukietową miałam nieokrutą cała zimę i teraz czeka na przycięcie ( jeden ususzony kwiatostan pozostał)
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:19, 06 mar 2016

Do góry
_Lukasz napisał(a)
Hej, u mnie wiatr wywiewa korę, pomimo różnego rodzaju zabezpieczeń. Największy kłopot mam z sąsiadującym gresem - miesza się z korą i trudno to wszystko wyzbierać. Czy myślicie że dmuchawa na liście mogłaby tu pomóc? Chytry plan to wydmuchanie kory taką dmuchawą tam, skąd przyszła Jak sądzicie - warto zainwestować?

Dlaczego ją zwiewa? Jest sucha bo masz szmatę p. chwastom? Tylko takie widzę wytłumaczenie. Normalnie kora leży i nie leci po grysie.
Dmuchawa? nie, raczej odkurzacz. Albo palce rak.

Pokaż zdjęcie, bardzo chcę dociec dlaczego tak się dzieje, może inny pomysł mi wpadnie do głowy.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 20:17, 06 mar 2016

Do góry
Jak nie odkryjesz nic się nie stanie, chyba że masz folię, która jest niedozwolona do okrywania. Jak odkryjesz wszystko oprócz hortensji ogrodowych, to też nic się nie stanie. Chyba że nawrót zimy będzie z mrozami minus 10. Czym masz okryte? I co masz okryte, hortensje ogrodowe czy bukietowe bo to bardzo istotne.

Thuja 'Brabant' 20:14, 06 mar 2016

Do góry
Ja będę cięła w czwartek, chyba że padać będzie to przełożę. Teraz to już nie ma co się bać przymrozków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:11, 06 mar 2016

Do góry
Wolę sielskość też, zdecydowanie. Takie miasto mnie przeraża.
Ronin się nie pogubi, on tam się czuje jak ryba w wodzie. Jak to robi? nie wiem wcale.
Ale nie wyobrażam sobie mieszkania o pow. 8 m2
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies