Te liście to akurat irga błyszcząca. Cotoneaster lucidus. Tawuła nie ma zimozielonych liści a irga tak. Gdzieś mignęły mi tez liście ligustru. Podejrzewam że żywopłot nie jest po całości jednolity. może ligustr mieszany z irgą błyszczącą??
Pierwsza sprawa - technika posiania nawozu - do bani, tak się nie robi, zaopatrz się w siewnik rotacyjny który rozsiewa równomiernie
Druga sprawa - dawka też do bani, skutek widoczny, tutaj praktycznie nie ma trawnika.
Ja bym pewnie siała nowy po przejechaniu wszystkiego broną rotacyjną i glebogryzarką.
Moja rada jest taka, aby teraz wygrabić trawnik, naciąć nożem darń i sprawdzić czy są białe korzenie. Jeśli są, trawnik żyje i jeszcze może coś z tego będzie. W zależ ności od wyników badania:
Korzenie białe, wygrabić albo zrobić później wertykulację, płytko, zebrać filc.
Ewentualnie zrobić badanie gleby na zawartość składników mineralnych, bo po co nawozić jeśli okaże się, że gleba nadal jest przenawożona.
Myślę, że nie zapomni o nas, te specjalnie napisał. żeby dać na FB.
Próbuję go wysłać, proszę żeby pojechał tutaj, ale ma nie po drodze bo będzie w Korei, Tajlandii, Filipinach, a to północ
Dominika, dziękuję za radę. Program oglądam i robię sobie notatki
Donice zrobię sama, widziałam tu na forum szczegółowe i pomocne instrukcje.
Danusiu, ale co sadzić? Jakie drzewka kupić? Fanką tuji nie jesteś, to już nie raz przeczytałam
Na pewno chciałabym kupić duże gabarytowo drzewka, bo nie mam czasu czekać na ich rozrost
Trawę chciałam posiać w jakiejś wielkiej, ale niskiej donicy DIY, takiej na 20-30cm wysokości.
Przeraża i przerasta mnie gabaryt tego balkonu :/
Jakbym mieszkał w jednym z najdroższych miast świata jeśli chodzi o nieruchomości to cieszylbym się i z tych 8 metrów
Na stałe ten pobyt? Czy tylko w ramach prowadzenia działalności?
Danusiu, agrowłókniną zimową okryte mam hortensje ogrodowe, kalmie szerokolistną i Pierisa Katsur i wrzosy? Natomiast stroiszem azalie japońskie. Hortensje bukietową miałam nieokrutą cała zimę i teraz czeka na przycięcie ( jeden ususzony kwiatostan pozostał)
Dlaczego ją zwiewa? Jest sucha bo masz szmatę p. chwastom? Tylko takie widzę wytłumaczenie. Normalnie kora leży i nie leci po grysie.
Dmuchawa? nie, raczej odkurzacz. Albo palce rak.
Pokaż zdjęcie, bardzo chcę dociec dlaczego tak się dzieje, może inny pomysł mi wpadnie do głowy.
Jak nie odkryjesz nic się nie stanie, chyba że masz folię, która jest niedozwolona do okrywania. Jak odkryjesz wszystko oprócz hortensji ogrodowych, to też nic się nie stanie. Chyba że nawrót zimy będzie z mrozami minus 10. Czym masz okryte? I co masz okryte, hortensje ogrodowe czy bukietowe bo to bardzo istotne.
Wolę sielskość też, zdecydowanie. Takie miasto mnie przeraża.
Ronin się nie pogubi, on tam się czuje jak ryba w wodzie. Jak to robi? nie wiem wcale.
Ale nie wyobrażam sobie mieszkania o pow. 8 m2