Hej, wyglądają świetnie, proszę bardzo:
Przed przycięciem po zimie (luty):
Po skróceniu lekko suchych końcowek (juz kwitnie, marzec)
I wydzieliłam maluszki z niego:
Zawsze marzylam o pięknej magnolii niestety te co sa w ogrodzie chyba jakieś niezbyt się okazały bo 4lata i nic nie rosną i nie kwitna.. Jedna w tym roku chyba wreszcie będzie miala z 2kwiaty.. Podejmuje ostateczne wyzwanie
Jak ja uwielbiam jak wszystko jest tak symetryczne, ułożone!
Niektóre zdjęcia wyglądają jak rendering modelu komputerowego, zazdroszczę trawnika.
Co masz posadzone pod Anabelkami (jeśli to są anabelki, mam nadzieję ze dobrze rozpoznałem)?
Aniu to szczygły. Cudownie kolorowe. A drzewko to mój duży dereń.
Wiesz Agato może cię zaskoczę, ale z tego drzewa jeszcze owoców nie jadłam. To chyba jakaś siewka (kupiony jako dereń jadalny i tyle). Około 5-6 lat czekałam aż zakwitnie więcej niż jednym kwiatkiem. W tamtym roku miał kilka sztuk owoców. Nie wiem czy taka mała ilość była efektem pogody, czy tego że jest z siewu czy jeszcze coś innego. Ale sam w sobie jest piękny.
Po wizycie 2 lata temu w Bolestraszycach zaczęłam polować na odmianowe. Kupiłam 3 i wszystkie kwitły i owocowały w tamtym roku. Wiadomo- miały po ok metra wysokości to tych owocków było kilka sztuk.
No i po Bolestraszycach wiem już, że muszę matę pod derenia położyć. Więc może w tym roku uda się nastawić dereniówkę.
Wysiewy mam nadzieję w weekend zaczęć. Na fotce oczko, staw nieogarnięty bo za mokro żeby wejść. A oczko chyba lepiej wygląda na fotkach niż w realu, ale ptaki i inne zwierzątka z niego ochoczo korzystają więc chyba nie jest tak źle. No i liczę, że uda się je skończyć w tym roku.
Dzisiaj miałam nowego gościa przy karmniku- czyż (chyba)
Nie patrzymy na dechy, bo karmnikowy słupek w renowacji.
Reniu przepraszam, ale ostatnio usnęłam z laptopem. Kochana ty chcesz aż 6 szmaragdów tam wcisnąć. A co wówczas z tymi kulkami na pniu. Ja jeszcze proponuje coś zrobić z tymi 4 cisami Elegantissima. Reniu jest taka zasada, że sadzimy w rzędach nieparzyście. No chyba, że coś akcentujesz, wejście, ścieżkę, przejście to wówczas 2 sztuki w rozstawie sadzisz po bokach. Te cisy 3 sztuki dałabym na tą drugą stronę cienistą w taki trójkąt na lewo od kompostowników. Można je jeszcze troszkę przesunąć w lewo. One spore rosną.
Jedna sztuka zostaje na słonecznej rabacie.
Reniu ja troszkę nie ogarniam na tych zdjęciach co ty masz gdzie posadzone. Szczególnie,że teraz wielu roślinek nie widać.
Te szmaragdy 5 sztuk może tak rozrzuć. Tam najbliżej od prawej masz chyba 3 stożki z bukszpanu. Tego jednego do przodu. Na jego miejscu 1 stożek. Drugi przed tym drzewem co pień widać. Ten trzeci dalej , ale troszkę do przodu niż go narysowałam. Zobacz w realu czy można coś tak wykombinować,żeby np. na wysokości pni tych wiśni rosły pomiędzy hortensjami, ale do przodu przesunięte.
Kosiarką przejechałam i wszystko wciągnęła do kosza.
Sianko dałam jako ściółkę na rabatę z gołą ziemią,część na uzupełnienie ściółki miejscami na różowej rabacie, a część dałam na miejsce gdzie gałęzie i inne odpadki mają wyrównac poziom gruntu.
Na trawnik sypię najtańszy nawóz z racji oszczędności i skuteczności, trawa po nim pędzi ale to dobrze...saletra amonowa.
Dosypałam nasiona traw w puste miejsca ale zawsze to jest inna firma.