Pomyśl na tej rabacie o bordowych bukach (do formowania i nie słuchaj, że za mały ogród) lub wisniach pissardi, a może klonach red sunset. Czy nie będzie zbyt monotonnie zielono z grabami lub wisniami? Jesli jednak zdecydujesz sie na zielone to rekomendowałabym umbry. Ewentualnie pomyśl o ambrowcach kolumnowych lub teź strzyżonych w piekny szpaler.
A jesli myślisz o limonkowym kolorze to oczywiscie miłorząb mariken chyba głosowałabym za limonkom pod kolor żurawek
Tak sobie czytam i widzę że świadomość szkodnikow na forum rosnie i niech mi nikt nie powie, że bez chemii wygramy... Opryskaj Mospilanem lub Calypso. Opryski naprzemiennie co 7 dni....
Myślałam, ze to wełnowce.... Zjadły mi kiedyś palmę w domu.....
Kocham klony ale bez wzajemniści...... Mój niekoniecznie w tym miejscu przetrwa, bo mimo, że mu zrobiłam drenaż, podwyższenie to na tę rabatę spływa woda z dachu i tarasu. Wiec klon prędzej czy pózniej może być podtopiony. Nawet trzmieliny tu slabo rośly dopóki się nie ukorzeniły.
Milorząb mariken to żelazny punkt nasadzeń Danusi. Tak wczoraj patrzyłam na Finkowe zurawki w kolorze cytrynki i wydumałam, że mariken ładnie by kontrastowal z ciemnozielonym tlem zywopłotu grabowego.
Nie jestem pewna. Jesienią się zmobilizuję i na starym komputerze pogrzebię w archiwum. On ma charakterystyczny malutki zielony listek przy kielichu kiwatka. W pąku wygląda jak ice cream.
Dziekuję Aniu. Fotografuje do woli, gdyż bardzo mi sie podobają te czarne tulipany. Biedronkowe są w kolorze wina ale z internetu to prawdziwe queen of the night
Ewo dzowniłaś gdy szalalam w ogrodzie... Zapraszam kiedy Ci pasuje, daj tylko dzien wcześniej znać
Tulipany to wiosenny cud natury, jak taka brzydka cebula może mieć taki piękny kwiat zachwyca mnie to złoto Holendrow a ubiegłoroczny wypad do keukenhof uważam za jeden z najlepszych wekendów majowych. Już z M planujemy kiedy powtórzymy ten wypad
Dziekuję i szalonego weekendu ci życze. Ah zazdroszczę ci tego ze wiek i maj.... Oj w Twoim wieku w ogrodzie w ogole nie spędzalam czasu... Nawet kaktusy mi w domu usychały
Teraz nie tnij , poczekaj do przełomu maja/czerwca. Z pewnością graby w tym roku podrosną i właśnie teraz jest ważne systematyczne cięcie aby się ladnie zageszczaly i nie wypuszczały długich łysych badyli.
Tnę 3 razy w sezonie :
1. pod koniec lutego lub na poczatku marca, prżed ruszeniem wegetacji, wtedy tnę bardzo dokladnie, gdy widać wszystkie pędy, nadaję żywopłotowi wyrażny kształt
2. Koniec maja lub początek czerwca w zależności od siły przerostu
3. Pod koniec lipca lub do połowy sierpnia.
Młody żywoplot warto zasilać dwa razy w sezonie. Generalnie lisciaste intensywnie strzyżone warto zasilać. Ja teraz robie to raz w sezonie aby zbyt intensywnie nie rosly ale gdy żywopłot jest młody warto zasilić dwa razy w sezonie no. Azofoską lub florovitem. Raz wiosną a potem na początku lata.