Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Margarete 12:35, 09 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Małgosiu a ja tak sobie dzisiaj popatrzyłam na mojego klona..... I stwierdziłam że zastąpi go kurczaczek mariken.... Za ciemny efekt z tym klonem... Zielony klon też nie pasuje, bo zniknie na tle żywoplotu grabowego... Ale mariken byłby miodzio. Juź w nogach jest tatarak i cytrynowe źurawki wiec marikena poszukam. Klona sobie posadzę w inne bardziej osloniete miejsce.... Gdzie jeszcze nie wiem.... Pomysle o tym jutro...

Czy miłorząb lubi mieć mokro w nózkach?

Nie wiem czy lubi mokro...........u mnie odwrotnie klon chbya miał za sucho i jeszcze go na wiatry narażałam bo pośrodku trawnika w prześwicie między budynkami stał ........ i tez niedobrze....

Wygooglałam sobie ten miłorząb mariken - sliczniusi jest......ja na pewno póki co mojego klona nie wywale ale tan mariken wpisany na liste chciejstw, obok grujecznika.....tylko gdzie ja to wszystko pomieszcze.......

Fotki sliczne, ogród z kwiatami i kolorami bordo zurawek, tulipków na tle zieleni bossssski........
monteverde 13:07, 09 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
i ostatnie dni tulipanków więc pocieszmy się nimi

I azalie i tulipki śliczne, ładne zdjęcia zrobiłaś no i trawki ładnie wyglądają w słoneczko pozdrawiam
Madzenka 22:07, 09 maj 2014

safikey napisał(a)
oj nie moge sie nadziwic i napatrzec jaki masz cudny ogród - rosliny i rabaty po prostu miodzio

Wielkie dzieki za komplementy zapraszam częściej

Anita1978 napisał(a)
Fotki obejrzane! Jesteś mistrzynią w upychaniu na rabatach! Chyba zostaniesz moim guru w tej kwestii

Cos mi ostatnio konceptu w upychaniu brakuje. Mam nadzieję , ze jutrzejsze targi mnie natchną

gruba_dynia napisał(a)
Marzenko, powiedz jeszcze proszę, kiedy teraz mam ciąc żywopłot grabowy ? Posadziłam go w tym roku wczesną wiosną i przycięłam na 30 cm od ziemi. Czy w tym roku jeszcze raz ciąć? A jak w latach następnych ile razy w roku i kiedy tniesz swój?

Kindzia napisał(a)
Dzięki Madżen za identyfikację

Proszę bardzo

popcarol napisał(a)
Madżen! Bossko u Ciebie!
Czosnkom ciachnęłaś liście, czy trawki tak skutecznie zasłaniaja??
Przepięknie!
A graby jakie równiutkie! ach i och!!

Czosnkom ciachnęłam liscie bo były wielkie.
Madzenka 22:13, 09 maj 2014

gruba_dynia napisał(a)
Marzenko, powiedz jeszcze proszę, kiedy teraz mam ciąc żywopłot grabowy ? Posadziłam go w tym roku wczesną wiosną i przycięłam na 30 cm od ziemi. Czy w tym roku jeszcze raz ciąć? A jak w latach następnych ile razy w roku i kiedy tniesz swój?

Teraz nie tnij , poczekaj do przełomu maja/czerwca. Z pewnością graby w tym roku podrosną i właśnie teraz jest ważne systematyczne cięcie aby się ladnie zageszczaly i nie wypuszczały długich łysych badyli.
Tnę 3 razy w sezonie :
1. pod koniec lutego lub na poczatku marca, prżed ruszeniem wegetacji, wtedy tnę bardzo dokladnie, gdy widać wszystkie pędy, nadaję żywopłotowi wyrażny kształt
2. Koniec maja lub początek czerwca w zależności od siły przerostu
3. Pod koniec lipca lub do połowy sierpnia.

Młody żywoplot warto zasilać dwa razy w sezonie. Generalnie lisciaste intensywnie strzyżone warto zasilać. Ja teraz robie to raz w sezonie aby zbyt intensywnie nie rosly ale gdy żywopłot jest młody warto zasilić dwa razy w sezonie no. Azofoską lub florovitem. Raz wiosną a potem na początku lata.
Madzenka 22:16, 09 maj 2014

ana_art napisał(a)
takich nie widziałam, w necie też przeważnie sa albo te małe i dorosłe nie widziałam nic pośredniego, ale ile dorosłych wytłukłam w ciągu ostatniego tygodnia...

Takie u mnie byly. Przegooglalam net i nie wiem czy to imago???
Madzenka 22:17, 09 maj 2014

magnolia napisał(a)

dzięki Marzenko.
A pamiętasz nazwę, albo nr koloru?
W sklepie na wzorniku te kolory wydaje się że wpadają w brązy. A u Ciebie to szary.
W składzie tych szarych jest biały, czarny i ciut fioletu, więc powinno być ok, bez brązu.

Postaram sie jutro poszukać puszki z numerem. Z pewnością szukałam z domieszką niebieskiego barwnika bo w takich zimnych odcieniach mam tynk na domu.

I dziekuję za pochwaly
Madzenka 22:17, 09 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno,

to pozostańmy przy wersji czw.. Może do tego momentu "nazbieram" na skrzynię terakotową u Pana od Deromy.

Ewo dzowniłaś gdy szalalam w ogrodzie... Zapraszam kiedy Ci pasuje, daj tylko dzien wcześniej znać
Madzenka 22:23, 09 maj 2014

monteverde napisał(a)

I azalie i tulipki śliczne, ładne zdjęcia zrobiłaś no i trawki ładnie wyglądają w słoneczko pozdrawiam

Dziekuję Aniu. Fotografuje do woli, gdyż bardzo mi sie podobają te czarne tulipany. Biedronkowe są w kolorze wina ale z internetu to prawdziwe queen of the night

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno,

to pozostańmy przy wersji czw.. Może do tego momentu "nazbieram" na skrzynię terakotową u Pana od Deromy.

Ewo dzowniłaś gdy szalalam w ogrodzie... Zapraszam kiedy Ci pasuje, daj tylko dzien wcześniej znać

Agania napisał(a)
Rozkochałam się w twoim ogrodzie................nazwy tulipanków zapisuję, bo pomału u mnie czas na cebulowe

buziak

Tulipany to wiosenny cud natury, jak taka brzydka cebula może mieć taki piękny kwiat zachwyca mnie to złoto Holendrow a ubiegłoroczny wypad do keukenhof uważam za jeden z najlepszych wekendów majowych. Już z M planujemy kiedy powtórzymy ten wypad

Slawko napisał(a)
Ah.... te Twoje tulipki <3 <3 Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

Dziekuję i szalonego weekendu ci życze. Ah zazdroszczę ci tego ze wiek i maj.... Oj w Twoim wieku w ogrodzie w ogole nie spędzalam czasu... Nawet kaktusy mi w domu usychały
Madzenka 22:27, 09 maj 2014

Mila napisał(a)

Ja stawiam na Uncle Tom

Nie jestem pewna. Jesienią się zmobilizuję i na starym komputerze pogrzebię w archiwum. On ma charakterystyczny malutki zielony listek przy kielichu kiwatka. W pąku wygląda jak ice cream.
Madzenka 22:30, 09 maj 2014

Margarete napisał(a)

Nie wiem czy lubi mokro...........u mnie odwrotnie klon chbya miał za sucho i jeszcze go na wiatry narażałam bo pośrodku trawnika w prześwicie między budynkami stał ........ i tez niedobrze....

Wygooglałam sobie ten miłorząb mariken - sliczniusi jest......ja na pewno póki co mojego klona nie wywale ale tan mariken wpisany na liste chciejstw, obok grujecznika.....tylko gdzie ja to wszystko pomieszcze.......

Fotki sliczne, ogród z kwiatami i kolorami bordo zurawek, tulipków na tle zieleni bossssski........

Kocham klony ale bez wzajemniści...... Mój niekoniecznie w tym miejscu przetrwa, bo mimo, że mu zrobiłam drenaż, podwyższenie to na tę rabatę spływa woda z dachu i tarasu. Wiec klon prędzej czy pózniej może być podtopiony. Nawet trzmieliny tu slabo rośly dopóki się nie ukorzeniły.

Milorząb mariken to żelazny punkt nasadzeń Danusi. Tak wczoraj patrzyłam na Finkowe zurawki w kolorze cytrynki i wydumałam, że mariken ładnie by kontrastowal z ciemnozielonym tlem zywopłotu grabowego.