Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:23, 03 mar 2016

Do góry
saphira napisał(a)
Ok dziękuję za odpowiedź.
Nie mam płotu lamelowego, nie pisałam nic o nim Chciałam po prostu dowiedzieć się od czego mogę zacząć, powolutku projektując ogród, bo nie mam tyle sił, a przede wszystkim środków, żeby od tak zrobić nasadzenia przynajmniej szerokości 2 m na długości 50 metrów, dbając przy okazji o dalsze 4000 m2 Coś tam będę sobie powolutku dłubać i mam nadzieję, że w trakcie narodzi się ostateczna wizja

Od czego zacząć? Prosta sprawa - od projektu, nie musisz nic robić, tylko projekt. Nawet możesz go sama zrobić. To nie kosztuje nic. żeby zrealizować projekt, na 4.000 m potrzebujesz jakieś 200 - 400 tys zł ,żeby go obsadzić należycie i od początku do końca. Z żywopłotami, z ładnymi drzewami.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:21, 03 mar 2016

Do góry
Od czego zacząć ogród i jak go zaprojektować przeczytaj moją książkę, przynajmniej taki wkład wniesiesz w moją aktywność i rady oraz pracę jaką się dzielę tutaj.

http://www.multicobooks.pl/hobby/ogrod/jak-zaprojektowac-ogrod-marzen_9140.html

Masz tam wszystkie rady w jednej książce. Trudno teraz przepisywać książkę od czego zacząć.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:18, 03 mar 2016

Do góry
Takie coś napisałaś panelowe dla mnie to samo.

saphira napisał(a)
Dodatkowo ogrodzenie (panelowe, ani ładne ani brzydkie wg mnie ) jest na górce, obok niego biegają psy, później jest skarpa, więc właściwie cały ogród przez to widać jak na dłoni... tym bardziej chcę się zasłonić.
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 18:17, 03 mar 2016

Do góry
No i gdzie te zdjęcia?
Ratowanie otrutych drzew 17:50, 03 mar 2016

Do góry
Trzeba dać glebę do zbadania czym zostały potraktowane. Na pewno jeśli dodasz kompost w korzenie to bez nawozu.
Stary, zaniedbany ogród... 17:28, 03 mar 2016

Do góry
Dobra duszyczka to może by się i znalazła ale tak dobrze to nie ma. Nie można liczyć tylko na gotowce, a nie robić nic Minęło 4 lata i co zrobiłaś ze swoim ogrodem?
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 17:20, 03 mar 2016

Do góry
Pomysłów i inspiracji to zamieściłam tyle że na 1000 ogrodów starczy. Wybierz i zaplanuj swój ogród. Ja nie jestem w stanie napisać, bo nie zadałaś sobie nawet trudu żeby swój wątek założyć, więc jak mam niby pomagać, w powietrzu się nie daCzy mam napisać że na 10 m posadź to, potem na 20 tamto a potem zrób przerwę na to,. potem 10 m tego. Po prostu za mało danych. I tak się nie projektuje ani nie planuje ogrodu, zrozum. O dobrą radę u mnie łatwo, ale w niewiadomą się nie strzela

Jeśli chcesz się zasłonić szczelnie to Smaragdy sadź co 50-60 cm. Zakładam że są małe, kup więc od ulicy wyższe iglaki, niekoniecznie Smaragdy.

Płot lamelowy powtarzam po raz kolejny wygląda tandetnie. Nie warto w niego inwestować.

Wątek to nawet widzę był, https://www.ogrodowisko.pl/watek/2172-stary-zaniedbany-ogrod

ale zdjęcia nieprawidłowo wklejane i śladu nie ma. Skończyło się na wyrwaniu ósemki i koniec. Oczekujesz pomocy? Pomóz mi udzielić prawidłowej rady i podaj więcej informacji oraz zaktualizuj swój watek kochana. Widziałam że byłaś u Syli, to akurat mój projekt.

Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 17:14, 03 mar 2016

Do góry
Umieścić się na mapie teraz możesz bo masz watek w dziale nasze ogrody.
Dalie - Dahlia 16:44, 03 mar 2016

Do góry
Nazamawiałam dalii, że hej. Będą bukiety
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 16:42, 03 mar 2016

Do góry
Chyba nie opłaci się dzielić teraz wg wysokości. Podpędzić w miejscu, gdzie masz na to oko, blisko woda, pielenie łatwiejsze i dopiero takie, co widać gołym wzrokiem, a nie przez lornetkę sadzić w grunt w docelowe miejsce.
Mały ogród miejski 16:41, 03 mar 2016

Do góry
Przy tak małym ogródku powinien być idealny, szczelny, równy i zadbany.
Mały ogród miejski 16:38, 03 mar 2016

Do góry
Absolutnie nie płot lamelowy, wygląda tandetnie i zasłoni pozornie,tylko na własną wysokość a co wyżej ? Nic albo może sąsiednie bloki?? nie wyciszy od hałasu w ogóle i po kilku latach się rozpadnie jak ruina.

Zainwestuj albo w mur otynkowany, albo w wysokie rośliny iglaste gęsto posadzone, a będziesz miała azyl a nie zaglądanie przechodniów w talerz i w okna. Nic nie zasłoni lepiej jak gęsty żywopłot iglasty.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 16:14, 03 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Strach sadzić w grunt takie wysokości 6 cm, nie będzie ich widać I nie odróżnisz ich od chwastów. Takie małe posadź w kupie żeby można było łatwo je opielić i zadbać, a jak podrosną powyżej 50 cm, dopiero posadź na miejsce stałe.

Żeby czasem nie przyszło ci do głowy posadzić w szmacie.

Zyskasz rok albo dwa sadząc 40 cm sadzonki. Jak są już większe i dobrze ukorzenione ich roczne przyrosty są dłuższe.

A czy te 40cm można już sadzić w miejsce docelowe czy też lepiej do "mini szkółki"?

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:10, 03 mar 2016

Do góry
Zapewne zamiast trawnika wyrośnie wam, takie coś i warto się narobić, żeby doczekać się takiego efektu?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-problemy-z-trawnikiem?page=132#post_8

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:05, 03 mar 2016

Do góry
Odnośnie trawnika, nie rabat - Posypujesz nową czystą ziemią, bo jak takie kotyry wyrównasz? Myślisz błędnie co do trawnika z rolki, suma sumarum lepiej się opłaci i jest niezawodny - zobaczysz- jak zacznie się gehenna z wysianym trawnikiem. Nierówne wschody, ulewa, spływanie nasion, wzrost chwastów zamiast trawnika. gołe placki, wgłębienia itd.

Poczytaj watek o wysiewaniu trawnika a zobaczysz co cię czeka. Ja swoje wiem, bo od 25 lat robię trawnik za trawnikiem.

Proszę oto co was czeka, mnóstwo roboty i mnóstwo kłopotów, a jak złe nasiona wysiejesz to robota od nowa.

Lawenda - Lavandula 15:01, 03 mar 2016

Do góry
W żadnym wypadku biały żwirek bo będzie akwarium nie rabata
Nie sypać wapna, zwykła ziemia ogrodowa wystarczy.

Ciepłe w kolorze kamyczki wyglądają naturalnie a to co chcesz zrobić bije po oczach aż boli
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:58, 03 mar 2016

Do góry
MartaR napisał(a)
Witam, proszę o pare podpowiedzi jakie drzewo liściaste , jeszcze nie wiem czy ma być jakieś małe na pniu, czy duże (zależy mi na kulistym pokroju korony), będzie pasowało na róg rabaty z białymi hortensjami , lawendą i różą bonica ? Proszę o popowiedzi, bardzo lubie jasną , żywą zieleń liści, więc bordowe odpadają. Dodam , że miejsce jest słoneczne

Katalpa 'Nana'
Prunus 'Ubraculifera'
Platanus 'Alphens Globe'
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:55, 03 mar 2016

Do góry
konarzanka napisał(a)
Witam, jestem nowa na tym forum , proszę o pomoc w takiej oto sprawie:
mam na działce lipę , dość dużą, pod nią jest cień i sucho jak pieprz, trochę słońca pada od strony południowej pod "parasol" jak ja to nazywam. Plan co do niej mam taki aby ustawić ławkę ze stolikiem, natomiast problemem jest co posadzić na ziemi pod lipą, chodzi mi o zadarnienie , brak konieczności koszenia. Jestem na działce raz w tygodniu, regularne podlewanie odpada. Ostatnim moim pomysłem jest niedźwiedzie futro, ale nie wiem czy nie jest za wysokie. Pomóżcie proszę, wszystko to co widziałam w necie nie znosi suszy lub cienia. Z góry dziękuję.

Irga 'Major'.
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:23, 03 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyszłam zobaczyć czy wyrzuciłaś modrzewia i przyznam - jestem zaskoczona Nie spodziewałam się, ale dobrze zrobiłaś

Dodatki do róż

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

Danusiu
- nie mogłam zlekceważyć Twojej sugestii!!
Powiedziałam już Ci, że jesteś kochana!! i nie do zastąpienia !
Ogród na piasku i z wielkim murem 11:42, 03 mar 2016

Do góry
Przyszłam zobaczyć czy wyrzuciłaś modrzewia i przyznam - jestem zaskoczona Nie spodziewałam się, ale dobrze zrobiłaś

Dodatki do róż

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies