Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Ogród mały, ale pojemny;) 19:58, 23 lut 2015

Do góry
Witaj,
Tak sobie wpadłam do Ciebie na chwilkę ale jak zobaczyłam Twoją rewolucję z tujami i piękne bukszpany, stwierdziłam, że muszę to dokładnie przestudiować. Mamy podobny gust?
Mały ogród, ale duuużo radości 19:30, 23 lut 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Witam Cię Kasiu
Dziękuję za odwiedziny. Hortensje rosną b. szybko i nie ma co przpłacać. Część kupiłam na przedwiośniu, po b. niskiej cenie - ok. 9 zł i cieszyłam się kwiatami jeszcze w tym samym roku. Kup teraz, wsadź w odpowiednie podłoże- to ważne i obetnij pędy nad trzecim oczkiem od ziemi.

Czyli kiedy można już sadzić?
A ziemia jakaś specjalna musi być?
Prawie - jak ogród 19:27, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Cały świat ogrodniczki

Będę Iwonko pamiętać, gdyby co...

A gdzie Ty kupiłaś tą werbeną - u mnie "na wsi" nie mają
Prawie - jak ogród 19:24, 23 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
W szkółce w której kupuję Pani odradzała mi takie jałowce, mówiła, że dużo przy nich pracy, przycinania, pryskania. Ehh tam wszystko wymaga pielęgnowania i kupiłam, a wiosną jeszcze dokupię. Bardzo mi się podobają.

Czyli ... kochasz wyzwania
Prawie - jak ogród 19:22, 23 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Zajrzyj do mnie
Pierwszy raz obcięłam derenia

A czy to prawda, że można sobie wyhodować derenia z tych gałązek?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:17, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Bo oni jeszcze chyba nie zaczęli sezonu...
Otwarte mają cały rok, ale z roslinkami to jeszcze chwilę. Koło marca zajrzę do Bialej, bo tam mam bliżej, to dam Ci znać co jest. A czego potrzebujesz?
Klony kupawałam w zeszłym roku, jesienią mieli takie ładne, szczepione

Ja też chcę klony szczepione. A jakie masz?
Myślałam też o dereniu białym, żurawkach, berberysie, trzmielinie i rododendronach. W sumie i tak na raz tego wszystkiego nie kupię. No i muszę jeszcze dokupić 4szt jałowca.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:08, 23 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Cofam się i cofam, ale nie mogę znaleźć. Co to za szkółka? W Białej to tej co na Błaszki ? Można gdzieś ofertę w necie podejrzeć? Bo ja nie znam W Wieluniu też żadnego miejsca nie kojarzę.

Moniko,
O to nam chodzi:
http://www.blabus.pl/
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:01, 23 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Pisząc o sosenkach masz na myśli młodnik? Bo jeśli tak to nie bardzo. Myślałam o starszym lesie sosnowym gdzie nad piachem masz już mnóstwo rozłożonej kory, igliwia itd. Bo małe sosenki to i w czystym piachu rosną. Wrzosy też potrzebują ultra przepuszczalnego podłoża ale może nie przesadzajmy
A w sprawie różaneczników to ja ani słowa nie pisnę bo mamy tu królową rh to u niej pytaj. Ja mam tylko 4 sztuki więc się nie wypowiadam. Chociaż w sumie rosną ładnie więc mogę ci napisać że mieszałam ziemię z lasu z próchnicą liściową i kwaśnym torfem. Szkoda tylko że tak bez sensu je posadziłam, teraz rozważniej wybrałabym miejsce. Jak myślisz o tych roślinach to koniecznie u Bogdzi poczytaj

Nie wiem czy to jest młodnik? - rosną od kiedy pamiętam ze 20lat na pewno. Sprawdzę czy ta ziemia się nadaje. Dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:51, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Wracając Reniu do tematu szkółek - byłaś w Wieluniu w centrum ogrodniczym? To tenn sam właściciel, tylko,że w mieście mają większy wybór roślinek.
O jalowcach napisałam u siebie.
Pozdrawiam

Tam też byłam - tylko, że ja wtedy kupowałam same smaragdy. Muszę tam jutro zadzwonić i podpytać o jałowce i klony, bo o bukszpany już dzwoniłam wcześniej i nie mają
Prawie - jak ogród 15:00, 23 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A ja muszę dokupić chyba takie właśnie jak Ty masz.
Wkleję dla porównania:

Nie wiesz jaka to odmiana?

Renatko, myślę, że są to zwykłe jałowce Skyrocket. Dlaczego je usuwam? Bo nie lubię... Jałowce bardzo przysychają od środka, szybko łapią szkodniki, a u mnie to solitery, na takie wyoksponowane miejsce się w ogóle nie nadawają. U Ciebie, to raczej będzie tło, to jakoś będą wyglądały. Zasłonisz je innymi roślinkami...
Nie chcę Cię straszyć, ale wpisz w yszukiwarkę na O. słowo jałowiec i sama sobie poczytasz...
Najlepiej posadzić cisy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:22, 23 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jeżeli zdecydujesz się na te wrzosy to proszę wstaw zdjęcia jak wyglądają. W szkółce której kupuję wrzosy po 5,00, a wrzośce po 6,00.

Nie ma sprawy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:20, 23 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Agnieszko, jeszcze za wcześnie to dopiero luty i jego pierwsza zima, nie masz się do czego śpieszyć, spokojnie zaczekaj

Mam, ale posadziłam w zbyt wilgotnym miejscu, żyje, ale nie wygląda, tak jak kiedyś, szczepione buki rosną bardzo, bardzo wolno, lubią piaszczyste podłoża i sucho....jak będziesz, już go miała, to dobrze wybierz mu miejsce w ogrodzie
Pendula, tylko listeczki wiosną

Rohanii

Pierwszy rok Purpure Fontain

Dawick Gold

Tricolor, jeszcze malutki, ciekawa jestem jak wystartują wiosną

Śliczne są te buki!
Czy one bardzo się rozrastają? Bo myślałam aby posadzić je przed ogrodzeiem frontowym jako przesłonę przed przechodniami.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:50, 23 lut 2015

Do góry
W sumie co mi szkodzi spróbować wyhodować wrzosy. Najwyżej jak się nie uda, we wrześniu kupię gotowce. Tym bardziej, że za ogrodzeniem pełno sosenek więc, tak jak piszesz, podłoże idealne dla nich.
A takie podłoże nada się też dla rododendronów?
Dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:17, 23 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj,
A na czym miałaby polegać ta zabawa? Podhodować tzn sadzonka do doniczki, podlewać i patrzeć jak rośnie? Jakby co, to podpowiesz? A gdzie jest u nas taki punkt? A byłaś w Sieradzu?

O widzisz! Nie spojrzałam, zapomniałam kurczę...
Zabawa polega dokładnie na tym Jeśli miałabyś dostęp do ziemi z lasu sosnowego to odchodzą ci też koszty podłoża a i szczepionkę mikoryzową masz w tym gratis Ja to uwielbiam takie zabawy, ale wiem też że jak jest lato i upały po 30 stopni to nie ma że się nie chce, w małych doniczkach to kurczę dwa razy dziennie trzeba podlewać Wiem, bo sama dużo roślin rozmnażam i potem stoją te dziesiątki doniczek wszędzie a ja weekend mam stracha pojechać bo nie miałby mi kto podlać. Jak chcesz oszczędzić to super sprawa, ale jak cię stać to kupuj gotowce. Wyślę ci zaraz namiary na pana od wrzosów
Miłego dnia
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:00, 23 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Chcesz wrzosowisko? A wiesz, że my mamy dobrą szkółkę z wrzosowatymi? I tanio, bo to producent A jak chcesz naprawdę porządnie zaoszczędzić i kupić setki sztuk to polecam kupić młodzież. Sprzedaje się to w multipaletkach, musisz się pobawić w podhodowanie, ale masz sadzonki po ok 1-1,5 zł Sprzedają to na wiosnę żeby jesienią można już było do gruntu. No, tylko trzeba się pobawić

Witaj,
A na czym miałaby polegać ta zabawa? Podhodować tzn sadzonka do doniczki, podlewać i patrzeć jak rośnie? Jakby co, to podpowiesz? A gdzie jest u nas taki punkt? A byłaś w Sieradzu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:29, 22 lut 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj
Miło mi, że do mnie trafiłaś Fajnie, że mamy podobne działki. Piszesz o szkółkach - ja tak naprawdę nie znam ich za wiele. Największe zakupy jak do tej pory zrobiłam w sumie w Białej u Blabusia. Ale oczywiście jeśli tylko będę wiedziała o czymś ciekawym u nas dam znać. Zapraszam chętnie do mnie.
Jestem na etapie planowania wrzosowiska - gdybyś miała jakąś propozycję dla mnie pisz. Papa

Chcesz wrzosowisko? A wiesz, że my mamy dobrą szkółkę z wrzosowatymi? I tanio, bo to producent A jak chcesz naprawdę porządnie zaoszczędzić i kupić setki sztuk to polecam kupić młodzież. Sprzedaje się to w multipaletkach, musisz się pobawić w podhodowanie, ale masz sadzonki po ok 1-1,5 zł Sprzedają to na wiosnę żeby jesienią można już było do gruntu. No, tylko trzeba się pobawić
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:03, 22 lut 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Zapisałam zawciąg nadmorski Wypoczywać możemy zawsze w przerwie między siewem, kopaniem i pieleniem chwastów Być może autor tekstu miał na myśli czas kiedy ogród osiągnie pewną dojrzałość. Ja dałam sobie trzy lata. To bardzo optymistyczny termin.

Witaj,
Wyczytałam, że masz w najbliższych planach budowę tarasu. Ja planuję przeróbkę mojego w marcu lub na początku kwietnia. Czy rozglądasz się już może za meblami tarasowymi?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:37, 22 lut 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Witaj Reniu
Widzę, że u Ciebie się dzieje. I co zdecydowalaś z tą rabatką? Na projekcie to chyba rabata nr 2. Gdybyś zdecydowała się na te bukszpany (oglądałam przy schodach), to rabatka nr 1 powinna być podobna. Swoją drogą, uważam że dobrze będą wyglądały przy tym formowanym iglaczku. Popatrz poniżej, też bukszpanowe formowane klimaty.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=29

Witaj,
Dzięki za pomoc. No właśnie też mi się wydaje, że do formowanego pasowałyby kule bukszpanowe + jakieś trawki (nie potrafię jeszcze ogarnąć tych wszystkich nazw) oraz ożywiające żurawki.
I pozostaje mi rabata, którą zaprojektowała mi Danusia. Pomyślę o niej jutro - może faktycznie 2 trzmieliny na pniu (ale musiałyby byc naprawdę dorodne) i ze 3 kule + trawy, berberys i trzmielina nisko dla powtórzenia +?
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:27, 22 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Nie jest tak źle, ale np z miskantów w zeszłym roku mieli tylko strictusa...
W czasach przedogrodowiskowych, gdy do nich wpadałam, to nie wiedziałam na co patrzeć, teraz trochę innych rzeczy szukam... No i na tych trawkach trochę polegli, ale mam nadzieję, że w tym roku się poprawią. przecież muszą iść zgodnie z trendami
Myślę, że większy wybór mają w Wieluniu...

Jak wybadasz teren to daj znać
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:23, 22 lut 2015

Do góry
Witaj Sylwio
Wspaniały jest Twój ogród! Można poczuć się w nim jak w raju. Wart jest wylanego potu i poświęconego czasu. Jak widać marzenia się spełniają ... ale dużo zależy od nas. Twoja relacja z zakładania ogrodu jest inspiracja dla wielu tutaj, dla mnie na pewno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies