Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Spełnione marzenia 08:07, 17 mar 2024

Do góry
Julka napisał(a)
Kwitnie runianka

Jak kupiliśmy działkę to rosło tam poletko fiolków, nie miałam sumienia ich wyrzucić.

Ale pięknie całe szczęście że nie usunęłaś tych fiołków są przeurocze
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:40, 17 mar 2024

Do góry

Jest już po trochę wiosny .
Ogrod nad bajorkiem 07:15, 17 mar 2024

Do góry
TAR napisał(a)
Masz wieksze kwiaty i liscie i moje sa szarozielone a Twoje zielone. Tak na piewrwszy rzut oka po zdjeciach

Tak wyglądały jak rozpakowałam

Ale może jest to kwestia tego jakie zdjęcia robi telefon. Ja mam ustawione na ciepły filtr.
Ogródek Gosi 23:01, 16 mar 2024

Do góry
Wczoraj udało mi się zasilić kwasoluby. A dzisiaj wykorzystałam ten piękny dzień na maksa.
Zaczęłam od posadzenia bratków, które kupiłam w zeszły piątek.
Przy okazji postanowiłam wysprzątać schody wejściowe i taras. Schody wyszorowane, ale taras odpuściłam.
Stwierdziłam, że w pierwszej kolejności trzeba przesiać kompost. Z niewielkiej ilości uzbierało się 6 taczek, z czego 3 poszły na warzywnik, 3 przesypałam do worków.
Cieszę się bardzo, że w końcu to zrobiłam, bo już nie miałam miejsca na wrzucanie kolejnych odpadków.
Pamiętacie moje sprzątanie igieł?
To widok z dzisiaj

Znowu mnie czeka grabienie.

Ogródek Gosi 22:54, 16 mar 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Gosia śliczniutkie marcowe kadry pełno masz tam kwiatuszków

Gratuluję syna dodatkowo

Moje oczka w tym sezonie nie czyszczone -muszę tylko podolewać wody niektórym

Magda, moje oczka sa pod drzewami i wpada do nich sporo igieł i liści z czereśni.
Musze wyjąc wszystko i wygrzebać z dna to wszystko co opadło.

vita napisał(a)

Cieszynianka? Ślicznota

Tak, cieszynianka. Uwielbiam te wszystkie drobiazgi wiosenne.

Ostatnio zakupiłam sobie 3 cyklameny 2 wiosenne i jednego jesiennego

Jeszcze ich nie wysadziłam, bo boje się, że takie świeżynki mróz zniszczy.

Ostatnio na forum była dyskusja o borówkach.
W zeszłym roku kupiłam sobie 2 borówki miniaturowe do doniczek. Mają małe, ale bardzo słodkie owoce.
Zastanawiałam sie jak sobie poradzą zimą. Schowałam je do drewutni, gdzie słońce jest minimalne.
I mimo to będa miały sporo owoców. Jest nawet boczny odrost. Chyba wykopię i wsadzę do kolejnej doniczki
Glina i zielsko 22:53, 16 mar 2024

Do góry
Moje patyki

Polar beary rokują dobrze

Limelighty też

Natomiast NN jeszcze słabo. A taka piękna. Podejrzana o bycie phantomem.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:19, 16 mar 2024

Do góry
Dziś pogoda nie współpracowała. Wstałam wcześnie (jak na sobotę) żeby ruszyć w ogród, ale do 15 właściwie bez przerwy padało. Potem zdążyłam jedynie wyciąć suchodrzewy ze skarpy. Przemarzły mocno, widzę, że niektóre puszczają od korzenia.
Takie oto suchelce po zimie straszyły na skarpie. Pierwszy nie cięty w ostatnim rzucie jak ostatnie dlatego taki zbałaganiony.

I tak oto coraz częściej myślę, ze kombinacje ze skarpą przysparzają jedynie więcej pracy.
Tam gdzie jałowce jest luz.
Tam gdzie, co innego to plewienia masę, a jak szmaty nie ma, to już jest tragedia. Cholerstwa chwasty sieją się bezlitośnie i oczywiście już świecą zielenią :/

Na osłodę piwonie już widać. Kilka nawet mnie zaskoczyło ilością nosków

Ogrod nad bajorkiem 19:40, 16 mar 2024

Do góry
Moja serdeczna kolezanka kupila mi dzis takiego dziwaka, na pewno znajde dla niego miejsce

cyprysik Golden Sprinklers, fajowski, rozjasni ciemne kąty.

A ja wszystkie roslinki, ktore juz dostalam wepchnelam do garazu, co prawda od kilku dni hartowalam juz klony palmowe ale sa w doniczkach a ma byc mrozno i śnieżno, niektore wypuscily dzis mikro listki, byloby szkoda zeby sie zmrozily.
Ogrod nad bajorkiem 19:35, 16 mar 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Jakie one dostojne z bliska świetne fotki

bardzo dostojne i eleganckie, ladne ptaszydła

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ależ zazdroszczę Wam, kaszubskim dziewczynom, tej możliwości oglądania i słuchania żurawi. Piękne są.

Haniu, u Was nie ma żurawii? Szkoda. Mamy to szczescie, ze u nas jest ich ogrom, teraz leci jakies duze stado i przez okno słychac jak ględzą

Magara napisał(a)
Super zdjęcia
Cieszę się, że propagujesz hasło "kaszubskie strusie"
Muszę chyba nazwę opatentować

U nas ich z dnia na dzień więcej i więcej nadlatuje kluczami. Mam wrażenie, że wyjątkowo dużo w tym roku.

kaszubskie strusie bardzo mi sie podoba nie mam wrazenia, ze jest wiecej, jest duzo ale w ubieglym roku bylo podobnie. po prostu teraz duzo ich leci, kumulacja przylotów i rozlatuja sie stadami na swoje miejscowki, moze dlatego masz wrazenie, ze ich wiecej.

Margo2 napisał(a)
Pokaż koniecznie paczkę z tymi przebiśniegami.
To musi być fajny widok.
Rewelacyjne zdjęcia 'strusi"

Mam tylko z otwarcia kartonu, sa mało wygledne, obsypane ziemia, kurier mocno paczka rzucal. Jednak zdrowe i w dobrym stanie. Inne niz Ania dostala. Na razie zadołowalam i przysypalam ziemia. U nas ma jutro padac snieg a ja dzis mialam inne bardzo wazne sprawy do zalatwienia. Jak wrocilam lało, wiec to nie robota.

Makao napisał(a)
Piękne. Ja mogę tylko słuchać ich jak przelatują

Mnie ostatnio juz nad ranem budzi ich darcie, sa zaraz za bajorem. Ale uwielbiam te poranne krzyki.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jakie piękne są

noo, zarabiste

Blaski i cienie nowego życia 19:26, 16 mar 2024

Do góry
Ciemierniki cieszą mnie bardzo, ten od Anitki też się pokazał

Muszę im jeszcze dołożyć zimozielone tło, czyli choinę kanadyjską jeddeloh., znowu trzeba przesadzać z innego miejsca na tyĺach są trawy, które później startują i róża, więc brak tła jakby obniża walory ciemierników.

Boso przez ogródek 19:20, 16 mar 2024

Do góry

Ogród wygląda jak po demolce, ale to tylko pozory
Każda grzadka zagospodarowana jakąś zieleniną, powoli zbliżamy się do końca złożenia szklarni i grządka na kwiaty cięte przekopana. Dokupiłam kilka nasion kwiatów i kolorową marchewkę na surówki.

Blaski i cienie nowego życia 19:18, 16 mar 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Ula dziękuję za odwiedziny

posadziłam tatarak od Ciebie dziękuję

Super
A ja podziałałam z różami, przesadziłam 10 róź. To był idealny dzień bo z masła wyciągałam, wprawdzie topiąc się w błocie...ale korzenie tym razem mniej zmasakrowane, moźe odżyją. Jeszcze ich nie przycięłam, zdjęcia nie pokazuję bo narazie wygląda tam jak po wojnie

Bodziszek Rozanne startuje i wyobraź sobie że z odłożonej łodygi też mam sadzonkę
Kocimiętka u Ciebie widziałam, u mnie w stanie zimowego ùśpienia

Tatarak u mnie przy oczku, w najbardziej podmokłym miejscu. Idealnie się wpisze, jak się rozrośnie
Podwórkowa rehabilitacja 19:14, 16 mar 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Chyba się powtarzam, ale cudne zdjęcia robisz

Dziękuję
Dla Ciebie prawie pięciolinia szpakowa.

Blaski i cienie nowego życia 19:09, 16 mar 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Obwódka ceglana miodzio Przebiśniegi moje ulubione, szkoda że na mojej glinie słabo rosną. Może jak serby urosną to się trochę sytuacja zmieni/osuszy
Pierwiosnki może nawet tej wiosny podzielę, prawda taka że nie wiem w co ręce włożyć i są rzeczy do zrobienia pilne i pilniejsze

fajnie działasz Ula

Nie wiadomo w co ręce włożyć, znam to, a w Twoim przypadku to szczególnie.
Dzisiaj udało mi się skosić niektóre kawałki,bo trawa po kostki była. Bałam się że nie zdążę z powodu deszczu. Jeszcze przetasowanie na rabacie kuchennej zrobiłam, przy okazji taczka chwastów wyszła.

Blaski i cienie nowego życia 19:04, 16 mar 2024

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ale lanie już pierwiosnki masz rozwinięte.
Moje jeszcze nie takie ładne.
Cebulice też ładnie kwitną.
Zapominam je kupić.

Wiosna coraz ładniejsza.
Mam nadzieję, że nie będzie się nam dłużyc z zimnem.

Coraz ładniej się robi pomalutku
Pierwiosnkowe szaleństwo, do wyboru do koloru- te ostatnie to zeszłoroczne siewki od Sylwi, bardziej lila.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:26, 16 mar 2024

Do góry
Takie cuda sobie dziś kupiłam przy okazji odwiedzin u Rodziców. Brakuje mi tu targu z prawdziwego zdarzenia z rolnikami spezedającymi swoje płody I babciami z roślinkami z ogródka

Ciemne liscie I maja byc bylinowe te zwyczajne mam z nasion I sie same rozsiewaja, moze te tez zechca?

Posadzilam na rabacie w miejscu wykopanej werbeny, bo zanim bede na nowej działce miec miejsce na takie drobiazgi troche minie

Ogródek Gosi 18:15, 16 mar 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Cieszynianka? Ślicznota
Anna i Ogród 2 17:54, 16 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Chyba w tej donicy nic nie wyrośnie . Okazała się idealnym legowiskiem

U mnie to norma Zastanawiam się czy w tym roku w ogóle nie zrezygnować z 2 korytek na froncie. Wszystko co tam rośnie jest notorycznie wygniatane przez kocie towarzystwo. W jednym przesiaduje nasz kocurro, w drugim "nasz" dzikus.
Grzebiuszka ziemna 17:53, 16 mar 2024

Do góry
Sylwio
A teraz moja obserwacja, codziennie wychodzę z piesem na spacer i codziennie obserwuję pogłębianie lisich nor, czyli będą albo już są małe. Nory są cztery, trzy co mniej więcej 7m, ostatnia z 10m, wychodzi, ze ok 28m na całosci.
Imponujące rozmiary, a są umiejscowione w rowie przydrożnym (nawiasem mówiąc jak głębokie są te rowy na 2 m! zalewane okresowo)

Obserwuję je sporo lat, pierwsze zdjęcia niedolisków (bo tak nazywają się małe) mam z 2013 roku, czyli wychodzi na to, ze co najmniej 11 lat mają lęgi w tych samych norach

Dodam jeszcze, że jest to ta sama lisia rodzina która przez dwa chyba lata odżywiała się naszymi kurkami, miała konserwy w piórach, pewno, ze kurek szkoda, ale nie mam pretensji do lisów, bo dzięki temu przetrwały poprzednie zimy, obieg materii w przyrodzie.

O! Dopisek:
Vita i Magda dziękuję za wpis i życzenia

Ogród z koniczynką 17:51, 16 mar 2024

Do góry
Stojak z boku

I z drugiej strony
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies