Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:56, 14 mar 2025

GingerO napisał(a)
Piękny jest Twój ogród i róże niesamowite! I jeszcze dzielisz się tym co robisz, kiedy, ciągle coś zapisuję od Ciebie. Bardzo dużo korzystam z Twoich wpisów i porad. Nie mam dużo czasu na czytanie wszystkich ciekawych wątków, chciałabym dużo więcej przeczytać, ale po prostu się nie da. A Twój mam oznaczony.

Wielki cmok! Dziękuję bardzo za te przemiłe słowa. Cieszą mnie niesłychanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
GingerO 17:07, 14 mar 2025

Faktycznie ta róże AB kojarzę jako bardziej blada, dlatego dopytałam czy to ona. A więc to taki mały kameleon. No śliczna jest. Myślałam o niej do ogrodu, ale jeszcze nie kupiłam. Przyszła mi róża Ghislaine de feligonde i cieszy mnie niezmiernie, będę ja sadzić. Cudne są te róże przyciągające bzyczki.
Gruszka_na_w... 18:26, 14 mar 2025

GingerO napisał(a)
Faktycznie ta róże AB kojarzę jako bardziej blada, dlatego dopytałam czy to ona. A więc to taki mały kameleon. No śliczna jest. Myślałam o niej do ogrodu, ale jeszcze nie kupiłam. Przyszła mi róża Ghislaine de feligonde i cieszy mnie niezmiernie, będę ja sadzić. Cudne są te róże przyciągające bzyczki.

U mnie bzyczki widywałam na rugosach i chyba na perskich. Kwiat musi mieć chyba pręciki z pyłkiem, żeby owad miał powód do odwiedzin.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 19:35, 14 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rabatówki trudno wąchać. Można sobie odpuścić zwracanie uwagi na ich zapach.

O ile pamiętam, to ta Heidetraum jest z tych mocno różowych. Róż w tym kolorze i jego odcieniach mam sporo. Na rondo wybrałam róże wielkokwiatowe rosnące do 0.8-1m w nieco subtelniejszej gamie kolorystycznej, takie delikatne pastele.

Ja przy moich padałam na kolana w poszukiwaniu zapachu .
Tak, Heidetraum są mocno różowe .
Magara 22:19, 14 mar 2025

Ogród i spokój to wykluczające się pojęcia, jeśli się jest właścicielem owego ogrodu.

To wiem Było nie było, czas płynie, a i klika lat ogrodowania za mną
Liczyłam jednak, że sezon na obłęd zakupowy zacznie się u mnie dopiero za kilka tygodni
Doktorka miałam w notatkach ale zestawiony z Twoim opisem sprawił, że czuję potrzebę posiadania "już". Sama siebie hamuję Najpierw muszą być porządki, no i wiosna, ta prawdziwa by się przydała
Juzia 08:37, 15 mar 2025

Początkowo nie wyglądały obiecująco. Z brzydkiego kaczątka wyrósł fajny łabędź. Takie ciekawe przejście z frontu do ogrodu ozdobnego. Dobrze, że zlikwidowałam tę drewnianą pergolę.

Kamienie ładne tam masz.

Ja to będę robić schodki z polnych... to przydałoby się zamaskować je trochę roślinnością
Tojeść mam już zapisaną na liście

Pergola faktycznie tam nie pasowała

A jaka glina!
Gruszka_na_w... 12:41, 15 mar 2025

Magara napisał(a)

To wiem Było nie było, czas płynie, a i klika lat ogrodowania za mną
Liczyłam jednak, że sezon na obłęd zakupowy zacznie się u mnie dopiero za kilka tygodni
Doktorka miałam w notatkach ale zestawiony z Twoim opisem sprawił, że czuję potrzebę posiadania "już". Sama siebie hamuję Najpierw muszą być porządki, no i wiosna, ta prawdziwa by się przydała

Obłędów zakupowych nie mam już od ładnych paru lat. Ostatni miałam bodajże w 2018 lub 19, kiedy to obsadzałam przedpłocie, W nocy śniłam o planowaniu nasadzeń, a w dzień szukałam byle pretekstu by pojechać do szkółki.
Teraz jest dobry czas na dumanie o nowych zakupach. Jeszcze się pamięta, co drażniło w ubiegłym sezonie i widzi się, gdzie ewentualnie można by coś wcisnąć. Nie ma czegoś takiego jak stan constans w ogrodzie. Coś wypada, coś się nie sprawdza i wymaga zamiany, coś choruje i wygląda biednie. Nie ma się co powściągać.
Gruszka_na_w... 12:49, 15 mar 2025

Juzia napisał(a)

Kamienie ładne tam masz.

Ja to będę robić schodki z polnych... to przydałoby się zamaskować je trochę roślinnością
Tojeść mam już zapisaną na liście

Pergola faktycznie tam nie pasowała

A jaka glina!

Kamienie to podarunek od pacholęcia. Mają jakieś szlachetne pochodzenie. Płaska powierzchnia powstała w wyniku przecięcia na pół sporego okazu. To, co zakopane jest w ziemi przypomina nieco kształtem wielce nieregularny stożek. Pewnie dlatego tak dobrze trzymają poziom.

Białe pergole to pewnie jakaś pierwotna tęsknota za ogrodową sielskością. Umieszczam ją na równi z posiadaniem na froncie świerka (choinka być musi) i miniaturowych białych płotków otaczających krasnoludki.

O! Glinę proszę Pani to ja mam wyjątkowo dorodną, choć po latach zrobiła się nieco bardziej przyjazna dla obuwia.

Gruszka_na_w... 13:01, 15 mar 2025

Dzisiaj u mnie ważny dzień. Gdyby żył Tato, to obchodziłby 92 urodziny. Nie ma go od 10 lat, a ja wciąż za nim tęsknię. To on udzielał mi pierwszych ogrodowych porad, przyjeżdżał pomagać w uprawie 28 arowej działki rolnej, którą niespodziewanie dostałam w użytkowanie, dzielił się swoimi piwoniami i ogrodniczymi poradnikami. Rośliny- pamiątki są dla mnie niesłychanie ważne. Cieszę się, że takie mam.
I tak wspomnienia o Tacie Jurku towarzyszyły mi od rana przy przygotowaniach do wysiewu pomidorów. Tradycyjnie wysiałam je w dwóch 75 cm skrzynkach. W każdej po dwa rządki. Pomidory będą w nich rosły aż do momentu wysadzenia do gruntu. Ta metoda się u mnie sprawdza, wymaga minimum wysiłku i tylko jednego parapetu. Mam nadzieję, że wschody będą udane.
Makao 13:43, 15 mar 2025

Wspomnienia są bardzo cenne. Zwłaszcza te które wywołują nasz uśmiech
Takie wspomnienia tworzą tylko wyjątkowe osoby. Twój tata najwyraźniej taki był i rozumiem to co czujesz. Fajnie że tak Cię wspierał i uczył w tak cudownej dziedzinie .

Pytanie o Twoją metodę na pomidory? Pokazywałaś jak to wygląda rok temu? Nie pamiętam kompletnie. Ciekawa jej jestem