Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 23:37, 20 paź 2014

Do góry
Mira napisał(a)
Witaj
Podglądam Ale masz dylematy...
Pozdrawiam wieczorową porą

Mirko, teraz z pomocą Łukasza, Małgosi i mojego M będzie już bliżej końca. A już myślałam, ze znalazłam się w sytuacji patowej.
Zawsze można znaleźć inne wyjście, ale trzeba znaleźć inny punkt widzenia, najlepiej innymi oczami ( np. pomocników z O. )
Ogródek Iwony 23:34, 20 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, święte słowa. Pamiątka, jak się patrzy Bardzo mnie ucieszył ten prezent.
Szwagierka myślała, że w tej donicy zostawię Rh, ja jej tłumaczę,że Rh nie przeżyje zimy. Druga szwagierka mnie poparła mówiąc: co ty, ogrodnika uczysz? Poczułam się dumna i doceniona. I fakt, że taki prezent wymyśliły. Sama bym takiej donicy nie kupiła, a że to pierwsza porządna, pójdę w tym kierunku, Danusia ma też w tym stylu. Nie wszystko musi być nowoczesne, a mojemu e-Musiowi tak się spodobała, że zaraz wczoraj pojechał po trawki i ziemię i cieszył się. Nawet chciał tam szmaragda posadzić - przez pół dnia go do niej przymierzał, ale to nie było to )

No proszę,ile to radości z tym prezentem i przygód.
A widzę już donica dostała piękną jesienną kompozycję
Ogródek Iwony 23:24, 20 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
wersji 3 nie nazwałabym wydłużeniem wjazdu, wręcz odwrotnie, bo jedziesz po linii prostej a nie po łuku
ale ja się nie znam

Ja tym bardziej, nie jestem kierowcą
Jutro zapytam się e-Musia, ma wpaść wieczorem do domu.
Ogródek Iwony 23:22, 20 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
ja jeszcze myślę o tym pniu świerkowym,
może dać przy nim dużą plamę biało zielonych host?
jak w ogrodzie bez trawnika

Małgosiu, teraz nie widać, ale z tylu za pniem w sierpniu porozsadzałam tam biało-zielone hosty. Teraz już zżółkły i są malutkie, więc na fotkacjh nie widać. Zobaczę, jak wiosną odbiją.
Przed pniem jest problem. Dziś posadziłam tam hortensje, początkowo chciałam hosty z przodu, ale jodła ma sporo i gęsto korzenie. Wydrapywałam dziś ziemię nożykiem między korzeniami, aby podsadzić hortensje. Nie wiem, czy się przyjmą w tym miejscu, trochę musiałam się namęczyć.
sierpień i wrzesień 2014:

dziś ( niektóre żurawki po rozsadzeniu nie chcą odbić
Ogródek Iwony 23:06, 20 paź 2014

Do góry
Już się pogubiłam, więc jeszcze raz:
1 wersja:
plusy: lekkość w formie
minusy: auto ma słaby skręt, ma za krótką linię skrętu do garażu

2 wersja
plusy: łatwiejszy manewr do garażu
minusy: więcej kostki, mniej lekkości

wersja 3
plusy: mniej kostki, wydłużona linia wjazdu, wizualnie OK
minusy: koszty przesunięcia wjazdu, parking bezpośrednio przy wyjściu z kotłowni, utrudniona komunikacja, gdy stoi samochód (ale dobre miejsce na wysypanie węgla lub drzewa, nie na trawie)
Ogródek Iwony 22:54, 20 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na drugim planie Łuki umieścił 3 "cosie", pomyślałam o drzewach, ale nie wiem do końca jeszcze.
Poczekam na plan Łukasza. Jak zobaczyłam jego projekt dla siostry, to bardzo mi się to podobało. Tylko kciuki trzymać, aby się udało , a ciebie Małgoś o bystre spojrzenie prosić. Zawsze masz jakieś pomysły dobre

e tam
wielka mi sztuka komentować czyjeś wypociny
ale skoro chcesz to piszę co mi do głowy przychodzi, a Ty ewentualnie "wytniesz" co Ci nie pasuje
Ogródek Iwony 22:42, 20 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
ja prawdę mówiąc nie wiem jak 3 jednakowe drzewa tam będą wyglądać, bo łuk jest niesymetryczny, rabata zakręca
osobiście widziałam tam tylko jedno
ale to tylko moja wyobraźnia

musiałabym poprzymierzać

Na drugim planie Łuki umieścił 3 "cosie", pomyślałam o drzewach, ale nie wiem do końca jeszcze.
Poczekam na plan Łukasza. Jak zobaczyłam jego projekt dla siostry, to bardzo mi się to podobało. Tylko kciuki trzymać, aby się udało , a ciebie Małgoś o bystre spojrzenie prosić. Zawsze masz jakieś pomysły dobre
Ogródek Iwony 22:38, 20 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
prawdę mówiąc, to te zielone rośliny wzdłuż ścieżki wyobraziłam sobie w podwyższonej donicy, tak jak przy tarasie

No to przyjdzie mi pójść na szaber, bo cegła mi się skończyła, a powinna być stara, nie nowa. Pomysł dobry z powtórzeniem donicy
Ogródek Iwony 22:36, 20 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
zapomniałam napisać, że pomysł Łukasza bardzo fajny

Aniu, trzecia wersja chyba jeszcze lepsza?
Ogródek Iwony 22:34, 20 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jeszcze tylko napisze, że kąty proste wprowadziłem celowo ze względu na upodobania Iwonki. Prosiła by spróbować połączyć jakoś łuki/koła z liniami prostymi. Zawsze można tych ostrych kątów w szybki i łatwy sposób się pozbyć.

Parkowanie na miejscu obok garażu dałoby się zrobić jeżeli podjazd wychodzi na lewo tak jak na 2 wersji i tej ostatniej z przesuniętym wjazdem na działke

Łuki, bardzo dobrze zrozumiałeś moje intencje. Najpierw były koła i łuki, potem przy tarasie linie proste, martwiłam się trochę o brak spójności, a linia wjazdu połączyła linie proste z łukami.
Zmieszczą się trzy drzewa na łuku? (może umbry? )
Ogródek Iwony 22:33, 20 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, trzecia wersja jest jeszcze lepsza, jedno stanowisko parkingowe starczy, w razie imprezy auta na podjeździe, ewentualnie na drodze bocznej wzdłuż posesji ( dojazd na pole tam jest). A tak swoją drogą na sobotnią imprezę goście przyszli pieszo ( większość mieszka na miejscu), a ci, co przyjechali, się zmieścili.

Zmniejszy się jeszcze ilość kostki, bo droga dojazdu będzie krótsza.
Ogródek Iwony 22:32, 20 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Chciałam jeszcze dodać, że podobają mi się te rośliny wzdłuż ścieżki, bo odgrodzą część wypoczynkową od podjazdu no i ta ścieżka fajna, prowadząca do kącika

natomiast ten zielony zawijas przesłoni nieco bramę garażową i sąsiednie drzwi, patrząc od strony tarasu, koniecznie jakieś drzewko bym tam wsadziła

I robi się nieco tajemniczo, nie widać wszystkiego odrazu
uf, się napisałam

Mi też się podoba pomysł na miejsce na roślinki. Na tym łuku nie wiem, jak tam dużo miejsca, ale może jakieś trzy Umbry by się zmieściły? Ładny widok z jadalni byłby, gdyby taki rząd drzew umieścić
Ogródek Iwony 22:29, 20 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Luki świetnie to wymyśliłeś!
I jest miejsce na kącik wypoczynkowy

Dla mnie jest jeszcze pytanie ile miejsc parkingowych potrzebujecie?
Bo ja pierwotnie myślałam, że można wykorzystać miejsce sąsiadujące z bramą garażową, tam gdzie teraz wyrosła rabata.
Ale jeśli wystarczy Wam 1 miejsce w garażu, drugie przed bramą garażową, trzecie przy wejściu do kotłowni, to jeszcze 2 auta można postawić na podjeździe (w razie dużej imprezy).

Chyba druga wersja podoba mi się bardziej, jest ciekawsza, bo nie ma takich prostych linii, bardziej malownicza i faktycznie na środku można by ułożyć koło z kostki.

Mam jeszcze 1 pytanie, dotyczące zmniejszenia powierzchni kostki.

Czy mąż wyjeżdżając z garażu na może wcofać w miejsce parkingowe przy kotłowni i tak zawrócić?
Bo wjeżdżając wydaje mi się, że 4m szeroki podjazd wystarczy by wykręcić do garażu.

Małgosiu, trzecia wersja jest jeszcze lepsza, jedno stanowisko parkingowe starczy, w razie imprezy auta na podjeździe, ewentualnie na drodze bocznej wzdłuż posesji ( dojazd na pole tam jest). A tak swoją drogą na sobotnią imprezę goście przyszli pieszo ( większość mieszka na miejscu), a ci, co przyjechali, się zmieścili.
Ogród na glinie 22:25, 20 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, luknij szybko do mnie. Łukasz przedstawił mi fajny plan wjazdu, powiedz, co sądzisz?

już byłam
Ogródek Iwony 22:20, 20 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Nie wiem czy mam to wkleijać, ale na szybko przerobiłem Przesunięcie wjazdu o 2,20m w lewo na równo z wejściem do kotłowni. Zmniejsza nam się podjazd, robi się bardziej zgrabny, nie ma pustki między parkingiem na samochód, a wejściem (myśle, że to nie byłby problem takie zastawienie wejścia bo jak pisałaś to miejsce będzie wykorzystywane raz na jakiś czas).
Trzeba przedewszystkim określić ile dodatkowych kosztów poniosłaby taka zmiana bo to jest przecież bardzo istotne.
To jest kwestia do przemyślenia. Jak będzie jakieś potwierdzenie lub coś podobnego to daj znać podrasuje plan bo obecnie to tylko kilka kresek

Teraz doczytałem, że druga wersja jest do akceptacji, ale już to zostawie

Łukasz, to fajnie wygląda. Przesuniecie słupka o jedno przęsło. Koszt niewielki, bo bramy jeszcze nie ma, a murarz niewiele weźmie za słupek. Świetna robota. Musze jutro pokazać e-Mowi, czy zgadza się na przestawienie linii wjazdu, bo to rozwiązuje wiele problemów. Ja jestem za trzecią wersją, zobaczę, co M powie jutro.
Ogródek Iwony 22:07, 20 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A może w tej drugiej wersji z kolorowej kostki ułożyć koło tam, gdzie jest ta duża powierzchnia? Powtórzyłby się wzór:

takie koło fajnie wyglądałoby w rogu takie 3/4 koła, zniwelowałby też ostry kąt. Coś takiego nawet większe to koło można dać

co do aut wbrew pozorom dużymi autami jeździ mi się lepiej niż małymi
Ogródek Iwony 22:03, 20 paź 2014

Do góry
Wiesz co Łuki, tak sobie myślę, że jak dam obwódkę z tej bordowej kostki, to to wystarczy, będzie bardzo dobrze. Zaklepuję drugą wersję. Podoba mi się, naprawdę. Kwestia tylko jeszcze rozplanowania nasadzeń.
Na wjeździe fajnie się powtórzyły linie proste i owale, połączenie tych dwóch form, które mam w ogrodzie.
Bardzo ci Łuki dziękuję
Jeteś super, jesteś wielki (choć mój M większy )
Ogródek Iwony 21:54, 20 paź 2014

Do góry
A może w tej drugiej wersji z kolorowej kostki ułożyć koło tam, gdzie jest ta duża powierzchnia? Powtórzyłby się wzór:

Ogródek Iwony 21:47, 20 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dtuga tak jak piszesz jest mniej lekka głównie ze względu, że pojawiła się dość duża powierzchnia w w miejscu 'otoczonym' przez samochody i sam podjazd jest szerszy. Myśle jak z tego wybrnąć... już wiem wymienić Forda na Smarta
Tak już na serio to pozostanie przy pierwszej koncepcji było by możliwe przy innym położeniu wjazdu, ale nie ma sensu dokładać dodatkowych zmian i ingerować w istniejące ogrodzenie.
Hmm... co by tu jeszcze wymyślić

Łuki, forda to może wymienimy za 5 lat, jak tego spłacimy Ale już wiem, ze wrócę do dużego auta. Mieliśmy poprzednio Alhambrę, bajecznie się jeździło, wygodnie i pakownie, a spalanie podobne. I ciekawostka, był bardziej zwrotny, bo kąt prosty brał bez problemu
Jak wspomniałeś o zmianie miejsca wjazdu, to cały czas myślałam , żeby zmienić wjazd na lewo od obecnego tak, że obecny lewy słupek bramy (stojąc na podwórku w kierunku wjazdu) stał się prawym słupkiem nowego wjazdu (4,20 zostawiłabym). M się zgadzał, ale jak mu powiedziałam, że wjazd może zostać na swoim miejscu, zobaczyłam, jak odetchnął z ulgą. Ale może dobrze myślałam o zmianie?
Ogród na glinie 21:34, 20 paź 2014

Do góry
Małgosiu, luknij szybko do mnie. Łukasz przedstawił mi fajny plan wjazdu, powiedz, co sądzisz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies