Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Luki 20:07, 20 paź 2014

Iwnoko najlepsze życzenia dla Ciebie i małżonka Prezent bardzo udany i miejsce dla Rh bardzo trafione bo będzie miał miejsce się rozrastać.

Przychodze jednak z inną sprawą bo wpadł mi dzisiaj przypadkiem taki pomysł... rysunek baaardzo schematyczny, aby tylko zaproponować wersje.
Jest miejsce parkingowe, połączenie podjazdu z wejściem do kotłowni. Zwęziłem podjazd na prostej dodawając rabate w jego ciągu, ogranicza to ilośc kostki, a dodanie roślinności w tym miejscu powinno skutecznie odwracać uwage od dużej liczby kostki. Szeroki wjazd przy bramie wjazdowej powinien umożliwić wjazd na działke dużego samochodu z węglem (oczywiście 20 tonowa wanna się nie zmieści ). Taras pozostał w pierwotnie planowanym miejscu. No i taki układ to 90 metrów kwadratowych kostki z wszystkimi funkcjami jakie chciałaś mieć. Jak dla mnie jest to bardzo optymalna ilość

Pisz co o tym sądzisz z grubej rury... jak to mówią papier przyjmie wszystko i poprawki można wprowadzać aż do najlepszego efektu

Wkleiłem na rysunek schematy standardowych samochodów (4,20x2,00m(z lusterkami)).

Iwk4 20:50, 20 paź 2014

Łukasz, aż piszczę z zachwytu, tak fajnie to wygląda. Jest tylko jedno ale. Patrzyłam, jak M manewruje naszym B-Maxem ( mały, ale ma kiepski skręt) i musi brać łuk tam, gdzie ci zaznaczyłam czarną linię. Reszta mi się bardzo podoba. A myślałam, ze nie masz czasu
edit: tam, gdzie czarna linia, musiałaby się kończyć linia kostki, albo jakoś tak. A te nasadzenia, co wstawiłeś, to coś wysokiego, czy niskiego byś dał ?
Luki 21:00, 20 paź 2014

Bardzo istotna informacja bo przecież nie po to robimy podjazdy by jeżdzić po trawniku W sumie wyjście z sytuacji jest bardzo proste, wystarczy pociągnąć tą linie, którą narysowałaś do krawędzi wejścia do kotłowni. Jedno w tym rozwiązaniu mi się nie podoba... zwiększenie ilości kostki o niecałe 20m^2... muszę pomyśleć jak to odchudzić
Czasu wolnego to ja mam obecnie zbyt dużo

Wymodziłem na szybko jak by to wyglądało po poprawce, ok 15 m^2 węicej niż w wersji z wjazdem w lini prostej. W sumie to nie wiem co o tej wersji myśleć, ale wjazd na wprost nie będzie funkcjonalny bo większość samochodów ma średnice zawracania większą niż 10 metrów. Zobacz tą wersje i pomyśl czy takie rozwiązanie ma sens praktyczny i oczywiście estetyczny
Iwk4 21:18, 20 paź 2014

Luki napisał(a)
Bardzo istotna informacja bo przecież nie po to robimy podjazdy by jeżdzić po trawniku W sumie wyjście z sytuacji jest bardzo proste, wystarczy pociągnąć tą linie, którą narysowałaś do krawędzi wejścia do kotłowni. Jedno w tym rozwiązaniu mi się nie podoba... zwiększenie ilości kostki o niecałe 20m^2... muszę pomyśleć jak to odchudzić
Czasu wolnego to ja mam obecnie zbyt dużo

Łuki, o to chodziło, czy jeszcze inaczej?

Naniesiesz poprawki na swój piękny projekcik?
Luki 21:22, 20 paź 2014

Wkleiłem powyżej, chyba w tym samym momencie zacząłem edytować posta
Iwk4 21:24, 20 paź 2014

Luki napisał(a)
Wkleiłem powyżej, chyba w tym samym momencie zacząłem edytować posta

Ha, ha, ale zgodność
Iwk4 21:30, 20 paź 2014

W sumie ma to sens praktyczny, choć ta pierwsza wersja miała w sobie lekkość, pewnych rzeczy chyba nie przeskoczę.
Pierwsza wersja:

Druga wersja, zmodyfikowana linia wjazdu, bardziej praktyczna, mniej lekka ( a może mi się tylko tak wydaje? ):
Luki 21:37, 20 paź 2014

Dtuga tak jak piszesz jest mniej lekka głównie ze względu, że pojawiła się dość duża powierzchnia w w miejscu 'otoczonym' przez samochody i sam podjazd jest szerszy. Myśle jak z tego wybrnąć... już wiem wymienić Forda na Smarta
Tak już na serio to pozostanie przy pierwszej koncepcji było by możliwe przy innym położeniu wjazdu, ale nie ma sensu dokładać dodatkowych zmian i ingerować w istniejące ogrodzenie.
Hmm... co by tu jeszcze wymyślić
Iwk4 21:47, 20 paź 2014

Luki napisał(a)
Dtuga tak jak piszesz jest mniej lekka głównie ze względu, że pojawiła się dość duża powierzchnia w w miejscu 'otoczonym' przez samochody i sam podjazd jest szerszy. Myśle jak z tego wybrnąć... już wiem wymienić Forda na Smarta
Tak już na serio to pozostanie przy pierwszej koncepcji było by możliwe przy innym położeniu wjazdu, ale nie ma sensu dokładać dodatkowych zmian i ingerować w istniejące ogrodzenie.
Hmm... co by tu jeszcze wymyślić

Łuki, forda to może wymienimy za 5 lat, jak tego spłacimy Ale już wiem, ze wrócę do dużego auta. Mieliśmy poprzednio Alhambrę, bajecznie się jeździło, wygodnie i pakownie, a spalanie podobne. I ciekawostka, był bardziej zwrotny, bo kąt prosty brał bez problemu
Jak wspomniałeś o zmianie miejsca wjazdu, to cały czas myślałam , żeby zmienić wjazd na lewo od obecnego tak, że obecny lewy słupek bramy (stojąc na podwórku w kierunku wjazdu) stał się prawym słupkiem nowego wjazdu (4,20 zostawiłabym). M się zgadzał, ale jak mu powiedziałam, że wjazd może zostać na swoim miejscu, zobaczyłam, jak odetchnął z ulgą. Ale może dobrze myślałam o zmianie?
Iwk4 21:54, 20 paź 2014

A może w tej drugiej wersji z kolorowej kostki ułożyć koło tam, gdzie jest ta duża powierzchnia? Powtórzyłby się wzór: