Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 22:03, 20 paź 2014

Wiesz co Łuki, tak sobie myślę, że jak dam obwódkę z tej bordowej kostki, to to wystarczy, będzie bardzo dobrze. Zaklepuję drugą wersję. Podoba mi się, naprawdę. Kwestia tylko jeszcze rozplanowania nasadzeń.
Na wjeździe fajnie się powtórzyły linie proste i owale, połączenie tych dwóch form, które mam w ogrodzie.
Bardzo ci Łuki dziękuję
Jeteś super, jesteś wielki (choć mój M większy )
ana_art 22:07, 20 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
A może w tej drugiej wersji z kolorowej kostki ułożyć koło tam, gdzie jest ta duża powierzchnia? Powtórzyłby się wzór:

takie koło fajnie wyglądałoby w rogu takie 3/4 koła, zniwelowałby też ostry kąt. Coś takiego nawet większe to koło można dać

co do aut wbrew pozorom dużymi autami jeździ mi się lepiej niż małymi
ana_art 22:08, 20 paź 2014

zapomniałam napisać, że pomysł Łukasza bardzo fajny
Luki 22:12, 20 paź 2014

Nie wiem czy mam to wkleijać, ale na szybko przerobiłem Przesunięcie wjazdu o 2,20m w lewo na równo z wejściem do kotłowni. Zmniejsza nam się podjazd, robi się bardziej zgrabny, nie ma pustki między parkingiem na samochód, a wejściem (myśle, że to nie byłby problem takie zastawienie wejścia bo jak pisałaś to miejsce będzie wykorzystywane raz na jakiś czas).
Trzeba przedewszystkim określić ile dodatkowych kosztów poniosłaby taka zmiana bo to jest przecież bardzo istotne.
To jest kwestia do przemyślenia. Jak będzie jakieś potwierdzenie lub coś podobnego to daj znać podrasuje plan bo obecnie to tylko kilka kresek

Teraz doczytałem, że druga wersja jest do akceptacji, ale już to zostawie
Malgosik 22:13, 20 paź 2014

Luki świetnie to wymyśliłeś!
I jest miejsce na kącik wypoczynkowy

Dla mnie jest jeszcze pytanie ile miejsc parkingowych potrzebujecie?
Bo ja pierwotnie myślałam, że można wykorzystać miejsce sąsiadujące z bramą garażową, tam gdzie teraz wyrosła rabata.
Ale jeśli wystarczy Wam 1 miejsce w garażu, drugie przed bramą garażową, trzecie przy wejściu do kotłowni, to jeszcze 2 auta można postawić na podjeździe (w razie dużej imprezy).

Chyba druga wersja podoba mi się bardziej, jest ciekawsza, bo nie ma takich prostych linii, bardziej malownicza i faktycznie na środku można by ułożyć koło z kostki.

Mam jeszcze 1 pytanie, dotyczące zmniejszenia powierzchni kostki.

Czy mąż wyjeżdżając z garażu na może wcofać w miejsce parkingowe przy kotłowni i tak zawrócić?
Bo wjeżdżając wydaje mi się, że 4m szeroki podjazd wystarczy by wykręcić do garażu.
Malgosik 22:19, 20 paź 2014

Chciałam jeszcze dodać, że podobają mi się te rośliny wzdłuż ścieżki, bo odgrodzą część wypoczynkową od podjazdu no i ta ścieżka fajna, prowadząca do kącika

natomiast ten zielony zawijas przesłoni nieco bramę garażową i sąsiednie drzwi, patrząc od strony tarasu, koniecznie jakieś drzewko bym tam wsadziła

I robi się nieco tajemniczo, nie widać wszystkiego odrazu
uf, się napisałam
Iwk4 22:20, 20 paź 2014

Luki napisał(a)
Nie wiem czy mam to wkleijać, ale na szybko przerobiłem Przesunięcie wjazdu o 2,20m w lewo na równo z wejściem do kotłowni. Zmniejsza nam się podjazd, robi się bardziej zgrabny, nie ma pustki między parkingiem na samochód, a wejściem (myśle, że to nie byłby problem takie zastawienie wejścia bo jak pisałaś to miejsce będzie wykorzystywane raz na jakiś czas).
Trzeba przedewszystkim określić ile dodatkowych kosztów poniosłaby taka zmiana bo to jest przecież bardzo istotne.
To jest kwestia do przemyślenia. Jak będzie jakieś potwierdzenie lub coś podobnego to daj znać podrasuje plan bo obecnie to tylko kilka kresek

Teraz doczytałem, że druga wersja jest do akceptacji, ale już to zostawie

Łukasz, to fajnie wygląda. Przesuniecie słupka o jedno przęsło. Koszt niewielki, bo bramy jeszcze nie ma, a murarz niewiele weźmie za słupek. Świetna robota. Musze jutro pokazać e-Mowi, czy zgadza się na przestawienie linii wjazdu, bo to rozwiązuje wiele problemów. Ja jestem za trzecią wersją, zobaczę, co M powie jutro.
Luki 22:21, 20 paź 2014

Jeszcze tylko napisze, że kąty proste wprowadziłem celowo ze względu na upodobania Iwonki. Prosiła by spróbować połączyć jakoś łuki/koła z liniami prostymi. Zawsze można tych ostrych kątów w szybki i łatwy sposób się pozbyć.

Parkowanie na miejscu obok garażu dałoby się zrobić jeżeli podjazd wychodzi na lewo tak jak na 2 wersji i tej ostatniej z przesuniętym wjazdem na działke
Iwk4 22:29, 20 paź 2014

Malgosik napisał(a)
Luki świetnie to wymyśliłeś!
I jest miejsce na kącik wypoczynkowy

Dla mnie jest jeszcze pytanie ile miejsc parkingowych potrzebujecie?
Bo ja pierwotnie myślałam, że można wykorzystać miejsce sąsiadujące z bramą garażową, tam gdzie teraz wyrosła rabata.
Ale jeśli wystarczy Wam 1 miejsce w garażu, drugie przed bramą garażową, trzecie przy wejściu do kotłowni, to jeszcze 2 auta można postawić na podjeździe (w razie dużej imprezy).

Chyba druga wersja podoba mi się bardziej, jest ciekawsza, bo nie ma takich prostych linii, bardziej malownicza i faktycznie na środku można by ułożyć koło z kostki.

Mam jeszcze 1 pytanie, dotyczące zmniejszenia powierzchni kostki.

Czy mąż wyjeżdżając z garażu na może wcofać w miejsce parkingowe przy kotłowni i tak zawrócić?
Bo wjeżdżając wydaje mi się, że 4m szeroki podjazd wystarczy by wykręcić do garażu.

Małgosiu, trzecia wersja jest jeszcze lepsza, jedno stanowisko parkingowe starczy, w razie imprezy auta na podjeździe, ewentualnie na drodze bocznej wzdłuż posesji ( dojazd na pole tam jest). A tak swoją drogą na sobotnią imprezę goście przyszli pieszo ( większość mieszka na miejscu), a ci, co przyjechali, się zmieścili.
Iwk4 22:32, 20 paź 2014

Malgosik napisał(a)
Chciałam jeszcze dodać, że podobają mi się te rośliny wzdłuż ścieżki, bo odgrodzą część wypoczynkową od podjazdu no i ta ścieżka fajna, prowadząca do kącika

natomiast ten zielony zawijas przesłoni nieco bramę garażową i sąsiednie drzwi, patrząc od strony tarasu, koniecznie jakieś drzewko bym tam wsadziła

I robi się nieco tajemniczo, nie widać wszystkiego odrazu
uf, się napisałam

Mi też się podoba pomysł na miejsce na roślinki. Na tym łuku nie wiem, jak tam dużo miejsca, ale może jakieś trzy Umbry by się zmieściły? Ładny widok z jadalni byłby, gdyby taki rząd drzew umieścić