Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:06, 20 paź 2014

Już się pogubiłam, więc jeszcze raz:
1 wersja:
plusy: lekkość w formie
minusy: auto ma słaby skręt, ma za krótką linię skrętu do garażu

2 wersja
plusy: łatwiejszy manewr do garażu
minusy: więcej kostki, mniej lekkości

wersja 3
plusy: mniej kostki, wydłużona linia wjazdu, wizualnie OK
minusy: koszty przesunięcia wjazdu, parking bezpośrednio przy wyjściu z kotłowni, utrudniona komunikacja, gdy stoi samochód (ale dobre miejsce na wysypanie węgla lub drzewa, nie na trawie)
Malgosik 23:08, 20 paź 2014

wersji 3 nie nazwałabym wydłużeniem wjazdu, wręcz odwrotnie, bo jedziesz po linii prostej a nie po łuku
ale ja się nie znam
Luki 23:08, 20 paź 2014

Małgosiu takie komentowanie daje wiele do myślenia... burza mózgów jak to zwykle się mawia powoduje ewolucje każdego z pomysłów i pozwala wymyślić coś nowego
Ja czekam na akceptacje któregoś z planów i wtedy coś pokombinuje z nasadzeniami. i szczegółami bo teraz podjazd wyznacza kilka kresek
Trzy drzewa się powinny zmieścić, ale po łuku co też mogłoby wyglądać ciekawie, na pewno tak rabata przy podjeździe będzie trudna do skomponowania i ja uważam, że przynajmniej w 70% powinna być całoroczna.

W 3 wersji zroibłem miejsce parkingowe celowo przy wejściu do kotłowni bo robi się jednolita powierzchnia ułątwiająca wysypanie włąśnie węgla czy drewna. Doskonale wiem czym to pachnie bo też mam takie utwardzone miejsce i mocno to ułatwia sprawe.
Jeszcze będziemy kombinować, ale dzisiaj już uciekam spać, a jutro mnie raczej nie będzie, chociaż kto wie... mam dużo nudnych zajęć jutro
Iwk4 23:22, 20 paź 2014

Malgosik napisał(a)
ja jeszcze myślę o tym pniu świerkowym,
może dać przy nim dużą plamę biało zielonych host?
jak w ogrodzie bez trawnika

Małgosiu, teraz nie widać, ale z tylu za pniem w sierpniu porozsadzałam tam biało-zielone hosty. Teraz już zżółkły i są malutkie, więc na fotkacjh nie widać. Zobaczę, jak wiosną odbiją.
Przed pniem jest problem. Dziś posadziłam tam hortensje, początkowo chciałam hosty z przodu, ale jodła ma sporo i gęsto korzenie. Wydrapywałam dziś ziemię nożykiem między korzeniami, aby podsadzić hortensje. Nie wiem, czy się przyjmą w tym miejscu, trochę musiałam się namęczyć.
sierpień i wrzesień 2014:

dziś ( niektóre żurawki po rozsadzeniu nie chcą odbić
Iwk4 23:24, 20 paź 2014

Malgosik napisał(a)
wersji 3 nie nazwałabym wydłużeniem wjazdu, wręcz odwrotnie, bo jedziesz po linii prostej a nie po łuku
ale ja się nie znam

Ja tym bardziej, nie jestem kierowcą
Jutro zapytam się e-Musia, ma wpaść wieczorem do domu.
MiraR 23:30, 20 paź 2014

Witaj
Podglądam Ale masz dylematy...
Pozdrawiam wieczorową porą
anabuko1 23:34, 20 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Aniu, święte słowa. Pamiątka, jak się patrzy Bardzo mnie ucieszył ten prezent.
Szwagierka myślała, że w tej donicy zostawię Rh, ja jej tłumaczę,że Rh nie przeżyje zimy. Druga szwagierka mnie poparła mówiąc: co ty, ogrodnika uczysz? Poczułam się dumna i doceniona. I fakt, że taki prezent wymyśliły. Sama bym takiej donicy nie kupiła, a że to pierwsza porządna, pójdę w tym kierunku, Danusia ma też w tym stylu. Nie wszystko musi być nowoczesne, a mojemu e-Musiowi tak się spodobała, że zaraz wczoraj pojechał po trawki i ziemię i cieszył się. Nawet chciał tam szmaragda posadzić - przez pół dnia go do niej przymierzał, ale to nie było to )

No proszę,ile to radości z tym prezentem i przygód.
A widzę już donica dostała piękną jesienną kompozycję
zabaewa 23:35, 20 paź 2014

Iwonko - moje gratulacje - trochę spóźnione - ale u mnie tak już jest, że zawsze jestem dobrze do tyłu i nadrabiam
Rh cudny a nasadzona donica jest superaśna
Iwk4 23:37, 20 paź 2014

Mira napisał(a)
Witaj
Podglądam Ale masz dylematy...
Pozdrawiam wieczorową porą

Mirko, teraz z pomocą Łukasza, Małgosi i mojego M będzie już bliżej końca. A już myślałam, ze znalazłam się w sytuacji patowej.
Zawsze można znaleźć inne wyjście, ale trzeba znaleźć inny punkt widzenia, najlepiej innymi oczami ( np. pomocników z O. )
Iwk4 23:39, 20 paź 2014

anabuko1 napisał(a)

No proszę,ile to radości z tym prezentem i przygód.
A widzę już donica dostała piękną jesienną kompozycję

I wszyscy zadowoleni: darujący i obdarowani