Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 09:29, 26 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Chwilę temu do Ciebie pisałam, a teraz patrzę i chyba wtedy nie wysłałam tej wiadomości....
Ściskam gorąco. Jakoś tak smutno, że Cię mało.
Ptaszki dokarmiasz na pewno, fotki im robisz nadal czy masz już przesyt?

Faktycznie mało bywam na forum, nie mam o czym pisac ale czytam co u Was i u wielu osób jestem na bieżąco.Ptakom zdjęc w tym roku wogóle nie robie bo stale by się powtarzały, nic nowego się nie dzieje. Ostatnio czytałam ze badania wykazały że drastycznie ptaków ubywa , w ostatnich latach w Polsce , Niemczech i okolicznych państwach ubyło az 40-60%. To juz alarm. U Ciebie ich ciągle dużo ale u mnie zauwazalny jest brak wielu gatunków które kiedys bywały.
Znalazłam tez w starej prasie taki artykulik o przepisywaniu obcowania z przyroda na recepte , zobaczcie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:24, 26 sty 2019

Do góry

a za takimi widokami tęskni już większość z nas

Więcej w tym folderze nie ma

Fantastyczne widoczki.
I wiosna,
I ogród i warzywnik.
A wiesz,że już mam stary ul.
Na wiosnę będzie pomalowany i też będzie stał w moim nowym warzywniku, jako ozdobny.
To dzięki tobie
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:09, 26 sty 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)

Jestem zakochana w tym etapie rozwoju bukszpanów. Zielona "piana" normalnie
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 08:13, 26 sty 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Przez dwa dni była piękna zima. Niestety jej uroki podziwiałam z okna domu kurując się z jakiejś infekcji grypopodobnej. Dzisiaj prawie cały śnieg niestety już spłynął
W związku z powrotem aury przedwiosennej wrzucę kilka fotek wykonanych 2 tygodnie temu. Spacerując po ogrodzie (hmmm, szumnie powiedziane ) zauważyłam, że wyjątkowo rozrosły się mchy a to na kamiennym murku, na kamykach, pozostawionych w ogrodzie pniach. Zapewne to efekt wyjątkowo mokrej jesieni i ciepłej zimy.
Przykucnęłam i z nosem i obiektywem przy ziemi takie cudeńka zobaczyłam

Witam się u Ciebie Gosiu i od razu chwalę za te mchowe fotki Cudne Śliczny mech wyhodowalas
Zapisuję Twój wątek żeby nie zgubić i często wpadać
...uDany ogród 07:28, 26 sty 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Mam nadzieję, że z głową M mniej groźnie niż sugeruje to co napisałaś.
Ja planuję prace na ten sezon. Może mnie to zdyscyplinuje i wreszcie doprowadzę ogród do przyzwoitego stanu.

Kasiu rana wyglądała okropnie, ale obeszło się bez szycia. Dobił w samochodzie do zamka z drzwi na suficie i rozciął głowę na jakieś 4cm.

Ja też mam plany na sezon, nie chcę za dużo bo później mam poczucie porażki, ale kilka dużych jest.
Musimy skończyć mur w biesiadnym, wymienić most na nowy, dokończyć bramę furtkę i murki je otaczające. Z mniejszych założeń chcę wymienić deski w ławkach betonowych i w metalowej od Mamy M, która stoi nad stawem.
O porządkowaniu i ujednolicaniu rabat nie wspomnę, bo to robię na bieżąco. Musimy jednak zrobić jakieś efektowne podpory dla powojników i wszystkie przenieść do słońca, słabo kwitną pod drzewami, a mam takie ładne odmiany i ochotę na kolejne

Mój ogrodowy pamiętnik 00:44, 26 sty 2019

Do góry
Pochyłości nie mam / moje marzenie nie do zrobienia /, ale rojniki i rozchodniki będą rosły w każdych warunkach.
A jeśli jest tam cień to polecam skalnicę cienistą variegata.
Na słońcu ją przypalało, w cieniu jest piękna.
U mnie tak wygląda, rośnie w dwóch różnych miejscach, potem usunę zdjęcia.

Ogród Muszelki 00:43, 26 sty 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Zachwycające, cieszy mnie, że się z nami dzielisz nie tylko zdjęciami ale i wrażeniami. To tak jakbyśmy tam trochę byli

Reniu, skoro się cieszysz, to zabieram Cię teraz w Tatry Wysokie!
Tadam!
Inwersja!

Za drzwiami do ogrodu... 00:42, 26 sty 2019

Do góry
Kosmosy dość wysokie ,ale słonecznik z tych niższych,jakiś ozdobny.Ale nie pamiętam czy się sam wysiał,czy ja siałam bo akurat ta fotka a poprzednich lat z jakiejś mojej "nieformalnej "jednorocznej rabatki
Za drzwiami do ogrodu... 23:49, 25 sty 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)
Przepiękne zdjęcia pokazujesz - jeszcze nie miałam czasu zagłębić się w Twój wątek, ale koniecznie muszę to nadrobić, bo widzę i rośliny wspaniałe i aranżacje!

Miło Cię gościć,zapraszam,zaglądaj Mgduska
Za drzwiami do ogrodu... 23:47, 25 sty 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Piekna ta jabłoń ozdobna Ja teraz żałuję, że jej nie kupiłam zamiast tej co mam - Royal Beauty pendula Chciałam mieć coś takiego o zwisających pędach i się nadziałam, bo nie chce mi kwitnąć w ogóle.... Zobaczymy jak w tym roku
Aniu a ile Twoja ma lat ?

Kupiliśmy ja w 2015r.Ale w 2017 była przesadzana ,bo jak postawiliśmy murek,to wcześniej obrane jej miejsce okazało się nietrafionym

Przy przesadzaniu podcieliśmy jej gałązki możliwie jak najwyżej,skracajac też te co zostały,by była na wyższym pniu,a przy okazji,by mniej wysilała się przy przesadzeniu.Jakby nie to ciecie i przesadzanie to w tym roku już miałaby o wiele większą koronę Ale ciesze się że dobrze zniosła przesadzanie i pięknie kwitnie i owocuje bardzo obficie
Teraz jest tutaj,przy białym płotkuTo zdjęcie z maja 2018.

Za drzwiami do ogrodu... 23:45, 25 sty 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Tak kwitnie wiosną
Bogusiu,owoców nie zebrałam,jakoś zbrakło czasu

Piękna
Aniu te żółte i dla zainteresowanych tez one są w E klemati. ....sie ☺☺
Doświadczalnia bylinowo-różana 23:21, 25 sty 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Miałem w tym roku białe aksamitki. Wyrosły wysokie takie!
na załączonym zdjęciu widać je obok róży. Niestety nie pamiętam jak się nazywały. Zebrałem nasionka ale są razem z innymi w mieszance przeznaczonej na łączkę.

Ja też miałam one bardziej w kolorze kremowym niż białym.
Kupiłam niby niską odmianę, wysiałam a wyrosły na ok 1m.
Dla mnie były za wysokie więc poszły na kompost.
Za drzwiami do ogrodu... 23:18, 25 sty 2019

Do góry
Tak,ta z żółtymi owocami Malus Golden Hornet jest warta uwagi
W przyszłym roku muszę też jakoś zebrać jabłuszka z mojej właśnie żeby zrobić je syropie.Jak w tym roku się obejrzałam to już były za bardzo podsuszone,nadawały się tylko do dekoracji np. w wiankuTaki robiłam któregoś roku,właśnie je wykorzystującŻółte też fajnie by wyglądały w dekoracjach jesiennych

Moja działka na Dębowym Lesie 23:18, 25 sty 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Clemki Pillu i E.V.

Ale piękne to zestawienie kolorów. Wykorzystam u siebie.
Sałatka pokrzywowa 23:15, 25 sty 2019

Do góry
Jeszcze trochę wiosny? Proszę bardzo

Trochę zdjęć z okolicy:
Sałatka pokrzywowa 23:04, 25 sty 2019

Do góry
Są w moim ogrodzie jeszcze dwie róże, które czują się w nim dobrze, pomimo trudnych warunków. To Laguna - której zdjęć prawie nie mam, bo rośnie w cieniu sosen i jakoś się nie złożyło, żeby ją sfotografować. A szkoda, bo jest pokaźnym krzewem, ma jakieś 3 czy 4 lata i wysokość powyżej 2 metrów. Kwitnie chętnie, kwiaty ma przepiękne i pachnące. Mam tylko problem ze skoczkiem różanym, który się jej uczepił - to pewnie dlatego, że rośnie przy południowej ścianie.
Druga to Pomponella, która zaparła się, żeby mi udowodnić, że warto jej dać szansę. Przez pierwsze lata chorowała i nie mogłam się nadziwić, skąd się bierze zachwyt nad tą różą - proste badyle zakończone kiścią plastikowych kulek Ale od pewnego czasu naprawdę ją doceniam, stara się dziewucha. Zaczęła się rozkrzewiać, a kwiatów ma naprawdę dużo. Jest dobra do bukietów, kwiaty ma trwałe, na krzaczku one są i są, i są... Ma tylko jedną wadę - nie pachnie

Na ostatnim zdjęciu z niewysoką różyczką Drift Meillanda - to także śliczna róża, która swojego czasu była głównym źródłem zapachu w moim ogrodzie. Nieduże kwiatki pojawiały się w ilości tak nieprawdopodobnej, że liści nie była widać, a całość przypominała białą chmurkę, pachnącą na odległość paru metrów! Niestety którejś zimy okropnie zmarzła i teraz pomaleńku się odbudowuje, ale to nie to co kiedyś. Do ciepłych rejonów polecam!
Moja działka na Dębowym Lesie 22:58, 25 sty 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Aniu jeszcze troszkę, już mniej niż więcej zostało nam czekania. Ja nawet dzisiaj mowilam, że poszłabym na kilka dni porobić do ogrodu i znowu by przydała się przerwa

Dominika11 napisał(a)
Pracę śliczne

A co zimy nie masz,że d już w ogrodzie raczkami grzebałabyś ?/
Tearz jest czas na odpoczynek i rózne rzeczy.
Ale do wiosny fakt, coraz bliżej.
Chyba czas jakieś wysiewy zrobić.
Nic a nic jeszcze nie robiłam z tych rzeczy.
Moja Fiona większość czasu pod kaloryferkiem sobie spędza czas
Dziękuję bardzo

Wśród brzóz i dębów 22:54, 25 sty 2019

Do góry
marba napisał(a)
Już są oba. Lolek to ten czarny.

Panowie czekają na kawę ??
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:52, 25 sty 2019

Do góry
I rów był zarośnięty jeszcze

a dopiero przekwitają tulipany

Sylwio, co to za krzaczek z żółto-zielonymi listkami, ten poniżej. Bardzo lubię takie rośliny, ale boję się przypalania przez słońce, a tu wygląda, że rośnie na patelni.

W pękniętym pniaku posadź rojniki, mogą być bez ziemi.
Nawet jak Babcia usiądzie, nic im się nie stanie.

Za drzwiami do ogrodu... 22:37, 25 sty 2019

Do góry
Tak kwitnie wiosną
Bogusiu,owoców nie zebrałam,jakoś zbrakło czasu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies