Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogród (nie)Mocy 09:14, 08 sty 2019

Do góry
Coś takiego się wykluło:

na zdjęciu wyglądałoby to mniej więcej (garden composer od Moni by się przydał) tak:

za garażem koniecznie trzeba posadzić drzewa zasłaniające dach sąsiada - zdaje się że jest tam miejsca?

Placyk powinien mieć wymiary ok. 2x3 - tyle wystarczy, żeby niewielki stolik z paroma krzesłami się zmieścił. Obrócony "frontem" w kierunku warzywnika. Przy czym warzywnik powinien być niewidoczny, bo zasłonięty niskim płotkiem i wysokimi bylinami.
Ścieżki traktować orientacyjnie - powinny meandrować swobodnie.
W rabacie na dole można przycupnąć sobie jakieś krzesełko, do napawania się bylinami i trawami

Może być, czy kombinować dalej?
Sezon 2017 u Hanusi 08:41, 08 sty 2019

Do góry
Latem byłam w Wilnie, i takie potrawy nam serwowano

Kibiny litewskie
0,5 kg mąki
250 g masła
2 jaja
200 g śmietany
25 g drożdży
100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów
Farsz:
300g surowej baraniny lub wieprzowiny
100g słodkiej kapusty
2 cebule
pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól trochę mąki

Wykonanie. Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z cukrem rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto (ręcznie). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Surową baraninę lub wieprzowinę kroimy w kosteczkę, siekamy słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Farsz podlewamy wodą. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty.W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane.
Ciastkarnia 08:36, 08 sty 2019

Do góry
Kibiny litewskie
0,5 kg mąki
250 g masła
2 jaja
200 g śmietany
25 g drożdży
100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów
Farsz:
300g surowej baraniny lub wieprzowiny
100g słodkiej kapusty
2 cebule
pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól trochę mąki

Wykonanie. Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z cukrem rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto (ręcznie). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Surową baraninę lub wieprzowinę kroimy w kosteczkę, siekamy słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Farsz podlewamy wodą. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty.W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane.

Zakręcony ogród 08:17, 08 sty 2019

Do góry
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Udanych realizacji ogrodowych ( te życzenia również dla mnie ) Styczeń się zaczął więc jak zwykle o tej porze zaczynam myśleć o wiośnie Planów zamiast ubywać przybywa niestety. Doszło mi dodatkowo posadzenie wysokich tui ,żeby zasłonić wiatę sąsiada, która wyrosła tej zimy na głównej osi widokowej Nie zdzierżę tego widoku więc pierwsze co ziemia troszkę odmarznie sadzę wysokie tujki.

Na pewno zacznę też od obsadzenia podestu hakone.

I tu pytanie do Was dziewczyny którą wybrać i jak gęsto sadzić.Zamówię w przedprzedaży i jeden temat będę miała odfajkowany. Mam w innej części żółtą hakonkę ale nie wiem czy to all gold czy aureola

Uwielbaim to wyczekiwanie Wiosny To co zaczynamy! Do wiosny pozostało jedynie 71 dni
Ogród potrzebny... „na już” ;) 08:08, 08 sty 2019

Do góry
Lodzia napisał(a)
Tak, to jest salon. Ściana przygotowana pod telewizor. Naklejony betonowy panel. Tak to wygląda z bliska i z daleka.
Dziękuję za życzenia - ślę serdeczności

No muszę przyznać, ze nie spotkałam sie jeszcze z taką sciana telewizyjną. Bardzo oryginalna. Ciekawa jestem efektu końcowego.Pewnie będzie wow.
...uDany ogród 07:31, 08 sty 2019

Do góry
Agania napisał(a)

W końcu biało i słońce....i jakże pięknie obrazy nam znowu zostawiasz

Zdążyłam wczoraj do ogrodu na schyłek dnia...słońce już pomachało mi na pożegnanie dnia

Jak tam próbna matura u syna?

Aguś było... dzisiaj już zmiana pogody i głoszą deszcz popołudniu, więc nic ze śniegu nie zostanie.
Już się robi jaśniej. Wczoraj o 17 jeszcze było jasno

Matura podobno "spoko", ale to się dopiero okaże jak sprawdzą. Polski nie był trudny, matematyka gorzej. Angielski podstawa dla przedszkolaka , rozszerzenie dla gimnazjum. Tak usłyszałam
Próbny gimnazjalny był banalny tak stwierdził młodszy.

Jeszcze dzisiaj egzamin państwowy z prawa jazdy i możemy na jakiś czas odetchnąć
Za tydzień Studniówka, czyli mamy bardzo ciekawy okres w domu

...uDany ogród 07:23, 08 sty 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
U nas dziś -9 przed południem było, ale słońce po wczorajszym przebudzeniu zakopało się w chmurach znowu i śpi. Taka zima jak u ciebie mogłaby być do wiosny

Kasiu, czyli też mroźno ale jak bez słońca to mniej przyjemnie. Mnie najbardziej w zimie przeszkadza ten wieczny mrok. Jak tylko wychodzi słońce od razu człowiekowi lepiej się żyje
Wczoraj miałam okazję zobaczyć górskie widoki w świetle zachodzącego słońca...magia, a aparat został w domu
Masz rację taka pogoda pozwoliłaby bez problemu przetrwać zimę
Dzisiaj jednak już inna pogoda, -1 i zaczyna się chlapa

...uDany ogród 07:16, 08 sty 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
Danusiu co -15 stopni mrozu? U nas nawet -5 nie było.
Ale macie dużo śniegu a my prawie nic
Widoczki wspaniałe

Aldona

Tak Aldonko, było -15 stopni mrozu i do tego piękne słońce.
Trzymało do południa potem było jakieś-5. Taką pogodę uwielbiam
Śnieg jest i dobrze, bo zrobił pierzynkę roślinom.
Dziękuję!!

...uDany ogród 06:40, 08 sty 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Z bliska było równie uroczo

W końcu biało i słońce....i jakże pięknie obrazy nam znowu zostawiasz

Zdążyłam wczoraj do ogrodu na schyłek dnia...słońce już pomachało mi na pożegnanie dnia

Jak tam próbna matura u syna?
Sezon 2017 u Hanusi 06:22, 08 sty 2019

Do góry
Za oknem jeszcze ciemno, ogoniasty jeszcze śpi, uzupełnię mój archiwalny kalendarz. Dziś jeszcze kwietniowe fotki

Ogród Muszelki 00:18, 08 sty 2019

Do góry
A ten gostek, w upalny dzień, uciął sobie na daszku karmnika tak długą popołudniową drzemkę, że zdążyłam przerwać pracę w ogródku, spokojnie umyć ręce, iść do domu po aparat i zrobić mu sesję zdjęciową.

W ogródku emerytki 23:43, 07 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)
To ciekawski Gucio, musiał sprawdzić torebkę

Grażynko, cudny i na pewno kochany ten jegomość w torebce. Elegancik!

Dzięki za odwiedziny i miłe słowa. Te krasnalki są proste do zrobienia. Polecam. Tylko jakiś stary sweterek dobrze jest na to poświęcic.
Pozdrawiam.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:28, 07 sty 2019

Do góry
Widok ogólny na koniec ogrodu, bo ja zaczęłam od końca, naturalną koleją rzeczy.

I moja ulubiona ławka...

Tu narazie jest ściernisko... 23:27, 07 sty 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia.
Ciasteczko dla Was

Basieńko, ale ciacho. Bardzo trudne do zrobienia? Może przepis na priv? Byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam.
Ogród Muszelki 23:20, 07 sty 2019

Do góry
Ta parka synogarlic stale mieszka w moim ogrodzie.
Są bardzo oswojone. Żyją zgodnie Niżej fotka ich tegorocznego dzieciątka. Jesienią gdzieś pofrunęło w świat.

To właśnie tu 23:10, 07 sty 2019

Do góry
Dzidka napisał(a)
Boże Narodzenie jednoczy dusze, serca i myśli.
Tajemnicza siła tej nocy wypełnia nas pragnieniem bliskości.
Najwyższe Piękno, jedyne Dobro, nieskończona Miłość,
Stały się człowiekiem, abyśmy mogli stać się tacy jak On.

Wesołych Świąt!

Uwielbiam takie widoki

Dzidka serdeczności, zdrowia i zdrowia niech się darzy!
Ogród Muszelki 22:55, 07 sty 2019

Do góry
Znalazłam fotkę karmnika z lata, z lawendą na pierwszym planie.

Latem karmnik służy jako poidełko. Do środku wstawiona jest szklana miseczka z wodą. Tak więc latem też jest chętnie odwiedzany przez ptaki.

Zszywkowy ogród marzeń :) 22:48, 07 sty 2019

Do góry
Zdjęć z sezonu nie mam dużo ale coś wybrałam:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies