Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anabuko1 08:28, 17 lut 2019

anpi napisał(a)
Moje doniczkowe cebulowe zimujące na tarasie w steropianowym domku pchają się na świat ...

Hej Aniu !!
Widzę ,że już niedługo będziesz miała ładną i kolorowa wiosnę. Szybciej niż w ogrodzie
Pozdrawiam cieplutko
Mgduska 08:52, 18 lut 2019

Jestem pełna podziwu dla Twoich cebulaków doniczkowych! Są piękne już teraz W zeszłym roku robiłam taki eksperyment, niestety okazał sie porażką - teraz widzę, że pewnie dlatego, że nie zadbałam o odpowiednią izolację!
Doranma 16:24, 18 lut 2019

O, a moje cebule w donicach jeszcze nie dają znaku życia mam nadzieję, że nic im się nie stało. Ty będziesz miała duże możliwości kompozycyjne z tyloma donicami
anpi 18:31, 18 lut 2019

sierotka napisał(a)
Aniu mnie przed rojnikami powstrzymuje cena ok 5 zeta za sztukę o rany

Kilka Ci mogę dać na rozmnożenie,ale też muszę się postarać o jakieś inne jeszcze ,bo za wielu odmian nie mam.
anpi 18:39, 18 lut 2019

Kociamama napisał(a)

Ja już sadzę dobrych kilka lat. Nigdy mnie nie zawiodły. Prawda jest taka, ze za bardzo się nad nimi nie rozczulam. Jak rosną to trochę dokarmiam. Potem idą na boczny plac na odpoczynek pod chmurką. Jak trochę pada to mają wodę z nieba jak nie pada to trochę podleję. Czekam jak zaschną. A na jesieni w nową ziemię, chociaż zdarzało mi się zostawić je w tej samej. Zawsze kopcowałam te doniczki w tym roku stały od jesieni pod chmurką. Pokazywałam u siebie jak wychodzą.

Ja ziemię do doniczek zamieszkałam z kompostem,granulowanym obornikiem ,a cebulki posypałam trochę mączką bazaltową.Także myślę,że są dopieszczone.Gorzej,jak pójdą w same liście z tego dobrobytu
A teraz wystarczyło dwa dni trochę cieplejsze i sporo podskoczyły do góry,chyba będą wczesne...
sierotka 18:44, 18 lut 2019

anpi napisał(a)

Kilka Ci mogę dać na rozmnożenie,ale też muszę się postarać o jakieś inne jeszcze ,bo za wielu odmian nie mam.

Super dziękuję chętnie :
anpi 18:55, 18 lut 2019

gogo napisał(a)
Ale ładnie wykiełkowały cebulowe w doniczkach.
Ja też mam w skrzynkach ocieplonych i w doniczkach, które były opatulone gąbkami.
Jeszcze siedzą głęboko w ziemi, ale dziś rozgrzebałam ziemię i żyją, więc jest nadzieja.
A może krzewuszki, jakieś niższe odmiany i do tego trawy?

U mnie te tulipany w głębszych doniczkach dopiero się pokazują.A w tych były dość płytko,bo na dole wąskie doniczki.A jak ruszyły to aż z nich ziemia kipi...
Grażynko u mnie te małe krzewuszki albo przemarzają ,albo nie wiem co bo nie wszystkie kwitną i nie zawsze .Jakoś mnie zniechęciły.
Z tą rabatą jeszcze mi się nie spieszy,bo najpierw musimy przełożyć wjazd,mam czas na przemyślenia.Ale każda propozycja mile widziana
anpi 19:18, 18 lut 2019

anabuko1 napisał(a)

Hej Aniu !!
Widzę ,że już niedługo będziesz miała ładną i kolorowa wiosnę. Szybciej niż w ogrodzie
Pozdrawiam cieplutko

Tak myślę że w doniczkach tulipanki będą szybciej,chociaż te w gruncie też już wychodzą
Dzisiaj w końcu i ja byłam ok 2 godzin w ogrodzie.Konsekwencją tego taki bukiet taczkowy,nie jeden,ale jeden uwieczniony
Wycięłam trochę sucharów bylinowych .Skróciłam clematisy i przyciełam hortensje bukietowe.Troszkę zaczęłam grabić trawnik.Do porządku to jeszcze daleko...ale mi humor się poprawił
anpi 19:27, 18 lut 2019

Mgduska napisał(a)
Jestem pełna podziwu dla Twoich cebulaków doniczkowych! Są piękne już teraz W zeszłym roku robiłam taki eksperyment, niestety okazał sie porażką - teraz widzę, że pewnie dlatego, że nie zadbałam o odpowiednią izolację!

Moje to chyba za ciepło miały,bo tak szybko wyskoczyły.Choć jak był mróz,to pod tym steropianem ziemia w doniczkach była zmarznięta tak że podniosła się nad poziom doniczki
anpi 19:34, 18 lut 2019

Doranma napisał(a)
O, a moje cebule w donicach jeszcze nie dają znaku życia mam nadzieję, że nic im się nie stało. Ty będziesz miała duże możliwości kompozycyjne z tyloma donicami

Może głębiej posadziłaś?
Mam 15-ście tych mniejszych doniczek,to się z nimi trochę naganiam,zanim znajdę odpowiednie miejsce...