Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Cioci cz. 3 18:52, 15 lut 2019

Do góry
Pomimo że śniegu jeszcze mnóstwo zakwitł pierwszy krokus. Mówi się że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale może....

Topi się ale powoli.

Przerwa na kawę... 18:44, 15 lut 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Mój perukowiec - drzewko tak pod 5 metrów wysokie. Poradzcie mi czy mu ten pień ogolić z tych 4 gałązek czy go tak zostawić. Nie wiem co z nim zrobić. Korci mnie przycięcie ale w lato będzie płot widać. Tak to trochę przysłaniały listki. On nie ma odrostów od dołu - dziwak trochę

I co? Opitolilas mu już dół? A w ogóle to wolisz jeden pień czy wiele?
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 18:36, 15 lut 2019

Do góry
To był zwykły dzień

To był zwykły dzień 2 kwietnia 2017 godzina 9:44
Napisany pierwszy post na zwykłym Ogrodowisku
Byłam pewna ,źe przygoda tutaj będzie trwała tylko małą chwilkę
I szybko zgaśnie jak dopalające się w oddali ognisko.

Nie pamiętam jaka pogoda była tego dnia cży świeciło słoneczko czy było dźdźyscie ,ale zaraz pojawili się pierwsi zapaleni ogrodnicy
Pisali posty z szybkością światła ,udzielali rad jak wstawić podpis jak edytować posty jak wrzucić fotki jak tutaj bywać i na pewno nie okolicznościowo, lecz często oczywiście

Chociaż gdzieś ich pogubilam w tym Ogrodowiskowym zamęcie to pamiętam o Was i wiem ze to zrozumiecie wybacżycie i wątek ten skromny jednak odwiedzicie

Tak radzili radzili szefową forum obudzili i jak na szefową przystało
Teź do mnie swoje powitanie wrzuciła rady udzieliła zaglądać obiecała
I tak przygoda tutaj powoli się zaczynała

Ja kochająca piękno przyrody podgladajaca innych ogrody
Tworzyć zaczęłam swój ukochany raj kwiatowy
Tworzę go ulepszam poprawiam w szał zakupów ciągle wpadam

Nie omieszkają mi o tym przypomnieć moje kolezanki drogiei jakiś facecik wpadnie tutaj w mój wątek czasami by powiedzieć ,źe On tez otoczy się ponownie daliami

Jaki morał wynika z mojego tutajo ogrodowiskowego tworzenia
Jeśli tutaj wpadniesz po raz pierwszy może z przypadku lub polecenia zostaniesz na dlugo i jeszcze dłużej w zaczarowanym pragnieniu ogrodu tworzenia .

Napisane na kolanie
Z mojej podszufladki

Ogród tkany marzeniami 18:26, 15 lut 2019

Do góry
I już maj 2017

Ogród tkany marzeniami 18:22, 15 lut 2019

Do góry
W listopadzie 2016 r.

Ogród tkany marzeniami 18:20, 15 lut 2019

Do góry
W czerwcu 2016 r roślinki wyglądały tak

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:15, 15 lut 2019

Do góry
Krok po kroku czyszczę kolejne rabaty.
Tawuły już przycięte.

W tej chwili najbardziej widoczne są stipy.

Liliowce

Ogród tkany marzeniami 18:13, 15 lut 2019

Do góry
Długo nie wytrzymałam z projektem w garści. Tak jak wcześniej pisałam projekt był w marcu 2015 r., a ja od kwietnia wzięłam się za sadzenie. Ponieważ z przygotowaniem ziemi ogrodowej było jeszcze kiepsko. Tzn nie była wcale przygotowana. Wzięłam się za najmniejszą rabatkę. Musiałam bo inaczej by mnie skręciło Na pierwszym zdjęciu projektu po lewej stronie 3 żółte kropeczki, jedna zielona i taki zielony paseczek.

Tak rabatka wyglądała po posadzeniu. W oddali jeszcze widać resztki starych rabat. Generalnie krajobraz księżycowy. Część roślin już wtedy oddałam.

Zamiast świrku conica w/g projektu był stożek z cisa. Conica został mi ze starej wersji ogrodu. Generalnie było mi ją żal oddawać i tak została. To było już pierwsze odstępstwo od projektu.

Kwiecień 2015

Ogród pod akacjami 18:12, 15 lut 2019

Do góry
Witam

Przesyłam Wam kwiaty wiejskich ogrodów

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:10, 15 lut 2019

Do góry
Mam w ogrodzie 4 śliwy wiśniowe. Dwie mają pokrój naturalny, rosną w tzw. nieformowanym żywopłocie i pozwalam im rosnąć swobodnie. Dwie są chyba szczepione. Chyba, bo kupowałam je przez internet i z patyczków, które były w paczce, gałązki wyrastają tylko na górze.
Te dwie przycięłam w celu zagęszczenia korony.
Jeden z klonów strzępiastokorych już jesienią pozbył się strzępków, drugi wciąż je ma.

W warzywniku dobrze przezimował czosnek.

Obudził się rabarbar.

czekam aż trawniki jeszcze podeschną, pożyczę od sąsiada wał i wyrównam trawiaste ścieżki. Od wielokrotnego zamarzania i odmarzania ich powierzchnia lekko się zdeformowała. Później łatwiej będzie kosić.

Ciekawe kiedy zakwitną derenie jadalne. trochę już widać żółty kolor przyszłych kwiatów.

Ogród tkany marzeniami 18:03, 15 lut 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)
O zobacz, już zszedł

Woow

zazdraszczam pozytywnie oczywiście
Ależ będzie cudownie

czy może już jakieś prace poczynione ?
...uDany ogród 18:01, 15 lut 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Danuś ,ale jest różnica w budzeniu się wiosny u Ciebie i u nas w ub roku też tak było czyli jesteście o paręnaście dni wcześniej z wiosną

Bogusiu teraz z dnia na dzień widać jak przyroda budzi się do życia
U Was też szybciutko przyjdzie, a śnieg to był potrzebny. Zeszły rok susza, to chociaż teraz trochę wody zostało w ogrodzie.

Piękne dalie kupiłaś Ja nie kupuję, bo trzeba je wykopywać nie chcę sobie dokładać roboty Będę podziwiała u Ciebie!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:58, 15 lut 2019

Do góry
Ależ piękne popołudnie mieliśmy. Słoneczne, ciepłe, bezwietrzne. Aż chciało się pracować w ogrodzie.
Kolejne hortensje przycięte. Na tej rabacie miejsce znalazły 4 nowe ciemierniki. Brakowało czegoś, co zatrzyma oko zanim ruszą byliny, hortensje i trawy.

Szafirkom o połowę skróciłam liście. Kwiaty będą lepiej widoczne.

Klon pensylwański ma pąki w pięknym czerwonym kolorze.

Mam w ogrodzie dwie malutkie magnolie. Sadzone z marketowych patyczków. Jeszcze mi nigdy nie kwitły. zaciekawił mnie ten pączek. Takiego jeszcze nie miały. Liściowy, czy kwiatowy?

Jagody kamczackie w pełnej gotowości do produkcji listków i kwiatów. Warto je mieć w ogrodzie, bo już w maju owocują. Owoce są świetnym dodatkiem do jogurtu z musle.

Ogród tkany marzeniami 17:52, 15 lut 2019

Do góry
O zobacz, już zszedł

Ogród tkany marzeniami 17:46, 15 lut 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)
Chciałam zrobić dzisiaj zdjęcie i Wam pokazać, ale...

Ależ trzymasz w niepewności

Kot złaś z projektu

Moja bajka 17:37, 15 lut 2019

Do góry
Demontowaliśmy stare łóżko. Z tego elementu powstanie furtka do warzywnika za garażem, żeby Nuka tam nie wbiegała.
...uDany ogród 17:34, 15 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Fajnie,że miałaś słoneczko to robota przyjemniej idzie.U nas dzisiaj nieprzyjemnie ,pochmurno i mży.Z prac ogrodowych nici...

Aniu było słonko od południa, rano mgły. U nas wczoraj było cały dzień zachmurzone i czasami mżyło, ale działałam w ogrodzie. Nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności
Dzisiaj znać o sobie dały zastane kostury i robiłam tylko ze dwie godziny, muszę się rozruszać
Najchętniej nie wracałabym z ogrodu, ale sił mi brak...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:32, 15 lut 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
Haniu, zdradź poproszę, co to za trawki wśród Żurawek - tak fajnie wyglądają i ożywiają ten zakątek...
Mam u siebie żurawki Berry Smothie od roku i jestem pod wrażeniem, jak one pięknie zimą się prezentują.
Bardzo Ci dziękuję za regularne wrzucanie fotek, Twój wątek to skarbnica wiedzy. Pozdrawiam serdecznie

Kasiu, dziękuję za miłe słowa. Sezon powoli się rozkręca i zdjęć z pewnością trochę będzie. A wiedzą ktoś się tam kiedyś ze mną podzielił, więc z przyjemnością przekazuję ja dalej.

Ta trawka to turzyca Silver Sceptre. Idealna na miejsca lekko ocienione, cieniste. Apogeum urody ma w drugiej części sezonu. Tnie się ją w kwietniu.
Teraz wygląda tak

Po cięciu tak

A w pełnej krasie tak

...uDany ogród 17:30, 15 lut 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
Witaj Danuś.
Widzę, że poszalałaś trochę w ogrodzie A ja nic
Pięknie ten dereń się wyróżnia na tych zdjęciach (chyba się nie mylę). Kurczę czemu ja go nie mam, to jest pytanie . Gdzieś mi zawsze umnknie, że mam go sobie kupić Chociaż w tamtym roku wzięłam od mamy gałązki wsadziłam do ziemi i nawet zaczęły wypuszczać listki a później kaput. Muszę o nim pamiętać

Hej Aldonko
Trochę pogrzebałam, ale to kropla w morzu potrzeb. Jutro zamierzam zrobić całość za stawem, o dziwo tam jest jakoś czysto wystarczy trochę pograbić i pozamiatać i będzie ładnie Morze zdążę
Derenie uwielbiam mam ich kilka i będą kolejne, zimną są niezastąpione
Mam kilka na liście zakupowej o amarantowych i pomarańczowych pędach.
Ja jutro poobcinane gałązki powciskam do ziemi może się coś ukorzeni

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:26, 15 lut 2019

Do góry
Kasya napisał(a)
juz kwiatek...niesamowite

Też byłam zaskoczona Kasiu
Zrobiłam dzisiaj obchód ogrodu i wszystko pcha się do życia. Czas zabrać się za wiosenne porządki.
Tak wyglądają róże

tulipany, czosnki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies