Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:38, 27 gru 2018

Do góry
Widać jak kiełkują dalie, pędy mają po koło 10 cm.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:37, 27 gru 2018

Do góry
Robi się coraz bujniej. Choć nic nie zapowiadało takiej eksplozji, naprawdę.

Rośliny sadzę w grupach, po kilka sztuk. Kosmosy, cynie, celozje, karłowe dalie itp.
Dalie z zeszłego roku, ponieważ są wielkie, sadzę pośrodku, pojedynczo. Potem dodaję im podpory w postaci obelisków.
Pozostałe rośliny np. amaranty wsiewam rzutowo, aby falami wzeszły na rabacie. Jak się okazało wzeszły niesamowicie fajnie.

Karczochy i buraki liściowe mam z samosiewek, powysiewały się pod namiotem i w namiocie, więc skrzętnie je wykopuję i sadzę w warzywniku i na rabacie.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:35, 27 gru 2018

Do góry
Widać wsadzone dalie i kosmosy w ziemi.

Dokupuję rozsady roślin jednorocznych, które systematycznie dosadzam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 27 gru 2018

Do góry
Na rabacie cały czas wschodziły chwasty i odbyło się pierwsze sadzenie- goździków brodatych.

W namiocie cynie z nasion od Sarah Raven

Maj - nareszcie sadzenie. Otrzymałam pomoc dwóch koleżanek Ja rozstawiałam, dziewczyny sadziły, wszak na to miałyśmy tylko jedną sobotę.

Obsadziłam donice na kolorowo, na bogato, ciasno ponad wszelkie możliwości. Donice wypełnione zostały naszym własnym kompostem.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:30, 27 gru 2018

Do góry
W namiocie rosło jak na drożdżach

Wyciągnęłam stare karpy dalii z 2017 roku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:29, 27 gru 2018

Do góry
Z tyłu widać reje donic z kompostem do warzywnika

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:29, 27 gru 2018

Do góry
Zostały posiane trawniki wokół, a na rabacie ustawione dzwony i donice. A w warzywniku wyłożyliśmy ścieżki trawnikiem z rolki. Był wspaniały. Ten siany też był niezły, ale dłużej trwało osiągnięcie efektu. Do lipca.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 27 gru 2018

Do góry

Wysiewy wiosną przeniosłam do namiotu foliowego, popikowałam po kilka sztuk (a co będę oszczędzać jak mam tyle) i dodałam mnóstwo innych roślin, kupionych

Pędziłam dalie nowo zakupione i lilie

Tymczasem w warzywniku już zaczęło coś się dziać, na rabacie wschodziły chwasty, miliony chwastów. Zanim cokolwiek wysadziłam na rabatę, odbywało się pielenie. Widać doskonale zagrabione ścieżki.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:25, 27 gru 2018

Do góry
Historia tworzenia rabaty jednorocznej. Można powiedzieć, że była to ognista rabata, bo ją smagały płomienie

Radziu, najpierw rozpoczęliśmy od przygotowania ziemi na rabacie, a więc odchwaszczanie, glebogryzarka, potem kompost i mieszanie. Utworzyła się nieco podwyższona rabata.

Tutaj są początki jej tworzenia, tuż za skrzyniami, po prawej. Widać donice z kompostem. Całe reje donic wszędzie. Do warzywnika i na rabatę

Wcześniej, bo już w lutym rozpoczęłam wysiewy roślin jednorocznych

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:55, 27 gru 2018

Do góry
Tak wyglądała w kwietniu 2016, przyłożyłam listewki i cięłam po linii w stożek będę ją ciąć regularnie co roku,żeby była gęsta i nie za wielka
Mój ogrodowy pamiętnik 20:33, 27 gru 2018

Do góry
Jodła górska Compacta ma u mnie 2 równorzędne, równoległe i takiej samej wielkości przewodniki. Czy tak może być? Nie mam zielonego pojęcia. Może ktoś wie czy to trzeba korygować?
Niestety mam zdjęcie, na którym tego nie widać.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:27, 27 gru 2018

Do góry
Wiem, że sporo osób nie lubi sosen z uwagi na spadające igły. Ja je lubię, może dlatego, że mam 2, są jeszcze małe i dlatego mocno igłami nie sypią .
Z dwóch sosen Schwerinii Wiethorst, które mam jedna rośnie kolumnowo a druga jest bardziej "rozcapierzona". Ale tegoroczny przyrost u jednej to jakieś 40 cm więc chyba trzeba ją pilnować .

Mój ogrodowy pamiętnik 20:21, 27 gru 2018

Do góry
Mam jeszcze świerka białego Rainbow's End. Ponieważ jest wolnorosnący i ma stożkowy pokrój to może sprawdziłby się zamiast stożków bukszpanowych. Zastanawiam się pod kątem ćmy bukszpanowej.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:17, 27 gru 2018

Do góry
Cyprysiki - niektóre chimeryczne i trudne w uprawie, może trzeba mieć rękę do nich. Ja chyba nie mam.

Cyprysik Boulevard na pniu - strasznie obsycha w środku, po zimie jest brzydki, trudno się regeneruje, ale jak się zrobi z niego kulkę i przykryje to sianko w środku to nie jest zły.

Cyprysik Tetragona Aurea - żółto-limonkowy ale też robi się w środku brązowy i trudno to usunąć. A jak się usunie to robi się łysawy.

Cyprysik Nana Aurea - ten przynajmniej nie sprawia żadnych kłopotów. Za to prawie w ogóle nie rośnie.

Cyprysiki Lawsona Ivonne - bardzo je lubię ale już jeden mi wypadł po zimie. Na wiosnę było OK a potem po prostu uschnął. Próbuję dalej i posadziłam następnego. Najwyżej dam sobie z nimi spokój.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:01, 27 gru 2018

Do góry
Piłkowana hortensja Blueberry Cheesecake. Kwitnie niezawodnie i nie straszne jej mrozy.
Czy hortensję piłkowaną tak jak ogrodową też można zabarwiać na niebiesko?
Bo ona teoretycznie powinna być niebieska.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:57, 27 gru 2018

Do góry
Do liliowców nie jestem przekonana. Może dlatego, że nie mam pomysłu, z czym je zestawić. Będę je przesadzać. Zostawię chyba tylko Stellę d'oro bo jest niska i podoba mi się jako obwódka. W kolejności: Ruby Stella, Anzac, żółta Stella, Blizzard Bay (myślałam, że jest bardziej biały).

A w ogóle to chciałabym, żeby wyprodukowano fioletową czy niebieską hortensję bukietową, śnieżnobiałe liliowce i czerwoną hakonechloę (jak Red Baron) .
A i jeszcze berberysy jak Harlequin lub Rose Glow tylko rosnące kolumnowo.
Mój ogrodowy pamiętnik 19:46, 27 gru 2018

Do góry
Jesienią zajrzałam jeszcze do pobliskiej szkółki.
Turzyca palmowa - niesamowity kolor.

Derenie kousa - przynajmniej w szkółce widzę owocujące bo u mnie tylko liście .

Mieli też spory okaz trzmieliny oskrzydlonej Compactus - fajnie się zaczął przebarwiać na różowo.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:40, 27 gru 2018

Do góry
Bałam się ostróżek i tego ciągłego podpierania ale ich uroda to rekompensuje.
Ten sezon był jakiś wyjątkowy bo kwitły całe lato. Wycinałam przekwitnięte łodygi a ona bardzo szybko odrastały i zakwitały ponownie.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:33, 27 gru 2018

Do góry
Fajnie powspominać lato jak za oknem szaro-buro. Strasznie mokra ta zima jak do tej pory. Prędzej rośliny zgniją z nadmiaru wody niż wymarzną .

A tak było fajnie jeżówkowo.
Glowing Dream - posadzona w tym roku więc mała jeszcze ale obowiązkowo dokupię jej więcej w przyszłym roku. Ma mocny, koralowy kolor, który nie traci na intensywności.

Piccolino - małe kępki czerwonawych pomponików - bardzo ją lubię.

Meringue - chciałam białą, nie za wysoką i taka jest.

Vintage Wine - mocno różowa, jedna z ulubionych odmian.

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:20, 27 gru 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiolu, co to to za piękny iglaczek u Ciebie przed domem? Bardzo podoba mi się jego pokrój. Śliczny jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies