Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:12, 25 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zimowe krajobrazy w moim ogrodzie zachwycają mnie tylko przez pierwsze godziny od zaprzestania opadów. Potem to już tylko smutek mi zostaje i czekanie jak stopnieje, co zaczęło się dziś. Z uwagi na cienisty ogród, przebiega to dużo wolniej niż u sąsiadów z naprzeciwka.

Buziaki w prawie samo południe wysyłam
Nic się nie martw, sąsiedzi Cię nie wyprzedzą, słyszałam, że deszcz idzie, spłucze wszędzie równo...
Tylko że bez śniegu będzie jeszcze gorzej, ja ledwo mogę doczekać wiosny...
Z tej niecierpliwości chyba groszek posieję... hosty już kiełkują na parapecie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:11, 25 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dzisiaj zamieściłam w komentarzu całą listę roślin tutaj: w ostatnim poście

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/467-chelsea-flower-show-2015-migawki-i-roznosci-ogrodowe

Wejdź w tag Chelsea i wybieraj z artykułów zestawienie, które się szczególnie podoba https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show

Danuś a nie dało by się tego wpleść w tekst bo to mega istotne informacje są?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:54, 25 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)

moze jeszcze Waldek się zlituje i znów zrobi jakąś wizkę

Dzisiaj zamieściłam w komentarzu całą listę roślin tutaj: w ostatnim poście

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/467-chelsea-flower-show-2015-migawki-i-roznosci-ogrodowe

Wejdź w tag Chelsea i wybieraj z artykułów zestawienie, które się szczególnie podoba https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show
Funkie - Hosta 11:13, 25 sty 2016

Do góry
Dancing Queen pięknie "pofalbankowana". Urocza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 25 sty 2016

Do góry
Zimowe krajobrazy w moim ogrodzie zachwycają mnie tylko przez pierwsze godziny od zaprzestania opadów. Potem to już tylko smutek mi zostaje i czekanie jak stopnieje, co zaczęło się dziś. Z uwagi na cienisty ogród, przebiega to dużo wolniej niż u sąsiadów z naprzeciwka.
Zamieszkać w ogrodzie 11:09, 25 sty 2016

Do góry
Do projektu jeszcze malutki krok, ustalenia, zmiany, oswojenie się. Zmiany można robić etapami

Ola (leon60) wzorem do naśladowania, co zrobiła po moim projekcie? Widać jak na dłoni Super jest, a nawet lepiej, tak się rozhuśtała
Kostka granitowa 21:29, 24 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja nie chwalę sobie kostki betonowej, jest brzydka generalnie w odbiorze, ale ma jedyną zaletę, że jest tania i dostępna. Ułożenie też jest tańsze. Ale co tanie to mało warte moim zdaniem. Jaka by nie była, zawsze będzie tylko namiastką prawdziwej kostki kamiennej.

To "wynalazek" niemiecki, weszła do nas od nich właśnie.

Można ją kupić najniższych kosztem, można też zapłacić nieco więcej. Dużo ludzi skarży się na jakość jakiegoś produktu generalnie, a odnosi się tylko do najtańszych egzemplarzy na rynku. Proszę zobaczyć płyty, ten rynek również się zmienia i dąży do tego by można było artykułami betonowymi upiększać ogrody.
Słodkie fiołki .... 21:01, 24 sty 2016

Do góry
Zaraz cmentarne, bratki do moich ulubionych też nie należą, bo są tak popularne że aż nudne, ale są ładne nowoczesne kolory, kremowe, białe, niebieskie. I tanie, W dużej ilości bardzo są ładne, ale niekoniecznie polecam. Jednak musisz sobie zdać sprawę, że wszystko trzeba sadzić w dużej ilości nie trzy na krzyż, jak to się zwykle widzi.

Ale nie sadź ich. Rozmnażanie fiołków afrykańskich na oknie? Brzydota. Okno ma zdobić a nie być watpliwej urody rozmnażalnią. Ja tam bym nie szła w to. Chyba że w niewidcznym miejscu, wystawki bym, z tego nie robiła. Fiołki dla ciebie są cmentarne a szkółka sępolii jest ok?

O ozdobnycb donicach pooglądaj sobie propozycje aranżacji, bo to co planowałaś jest beznadziejne estetycznie.
Rośliny okrywowe 20:51, 24 sty 2016

Do góry
Nie z nasion, z sadzonek - floksy szydlaste polecam.
Iglaki na pniu 20:48, 24 sty 2016

Do góry
To nie drobnostka, tylko rzeczowe porady, jak zrobić to z głową a nie bezmyślnie. Obrazuję to swoim doświadczeniem z ogrodów.
Małe drzewo do ogrodu 20:47, 24 sty 2016

Do góry
2.5 m. szczepienie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:20, 24 sty 2016

Do góry
Tak, zasłony będą na maksa wyciągnięte, co podwyższy salon. Przedtem nie było to możliwe ze względu na podciąg, teraz podciąg zostanie ominięty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:30, 24 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lody pistacjowe na patyku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:58, 24 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje wczorajsze wiankowe nabytki. Wianek letni. Wszystko zaczęło się od tych róż. Ich kolor jest niesamowity zielono-szmaragdowy i nie ma drugiego takiego samego.

O ton jaśniejsza

Piękne kolory! Jestem zauroczona. Wiosny chcę aby zobaczyć te róże na wianku bo nie wierzę, że wytrzymasz do lata

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:46, 24 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tysiące kwiatków potrzeba. Setka drzew, o ilości roślin na żywopłoty nie wspomnę.

Krzewy liściaste najłatwiej rozmożyć, patyki potrzebne. Iglaki pozyskaj z tzw. pierwszej ręki, czyli od szkółkarzy, którzy sprzedają ukorzenione sadzonki do dalszej produkcji.To groszowa sprawa.

Zrób tak:

najpierw plan żeby było wiadomo ile czego
potem przygotowanie kawałka ziemi na przedszkole dla roślin (odchwaszczone, źródło wody w pobliżu, nawet kompost żeby daleko nie nosić
potem zakup maleństw i sadzenie
dbanie, wtedy szybko rosną.
sadzenie na miejsce stałe już dobrze ukorzenionych i podrośniętych roślin

To jest klucz do sukcesu.
Byliny pozyskasz od znajomych, wystarczy jedna kępa aby w ciągu 3 lat zrobić z niej 30.
Sadzonki, podział, sadzonki liściowe, korzeniowe, wysiew nasion i masz.
Zobacz jak dzieli rośliny Gosia z Kubusiowa. Prawie wszystko pozyskała sama, mało co kupiła.Ma podobny areał.

O i Danusia zawitała Staram się właśnie Danuś tym tropem iść Byliny naprzynosiłam skąd się tylko dało i dzielę ile dam radę...tak obsadzam kolejne rabaty, krzewy kupuję , ale takie malutkie wiec tanio......one szybko rosną. Drzewa kupuje przez neta , ale , że to maluchy to też w miarę tanio wychodzi.....chociaż gdyby tak podliczyć pewnie byśmy się zdziwili
Iglaki typu żywotniki i tuje mam od miejscowego szkółkarza po 2-3 zł szt, ładnie się przyjmują i całkiem fajnie już podrosły.
Moje hortensje prawie wszystkie przygarnięte z kościoła po Wielka Nocy, uratowane i się przyjęły. Co mogę to sieję sama , ale wprost do gruntu, bo na paletkach mi nie wychodzi
No i najważniejsze.. korzystam z pomocy koleżanek i kolegów z O.... bardzo mi miło, że myślą o mnie jak mają nadwyżki swoich roślin.......w taki sposób obsadzamy ogród, a z marketu roślinnego też z pustymi łapkami wyjść nie umiem
Dużo drzew u mnie to samosiejki gdzieś z parku lub brzegu lasku( prawie pola od rolników ) które zostałyby zaorane, a tak dostały szanse na dalsze życie
Dzięki za namiary na Kubusiowo , bo przyznaję , że jeszcze w nim nie byłam .....zaraz lecę.
Fajnie, że znalazłaś czas, żeby do nas zajrzeć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:41, 24 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A dlaczego ściana jest tylko Oli? Reniu... Przecież kształt zaokrąglony ja wymyśliłam hmm.
A o mnie to się już zapomina? Nieładnie na mnie to już nie można liczyć? Też czasem potrzebuję dobrego słowa.

Kolor powinien być taki jak donice. Wylewka zrobiona gdzieś na zamówienie z szablonem w dłoni. Owal dokładnie taki, jak owal koła placyku. Rozrysuj sobie w realu, dopiero wtedy muruj.

Danusiu
Ale ja chwalę inspirkę Oli A każdy tu widział, że pomysłodawczynią półokrągłej ścianki jesteś Ty Gdybyś nie rzuciła tego pomysłu to nawet do głowy by mi nie przyszło coś takiego i ... powiem Ci szczerze, że szukałam długo w necie i nic ciekawego nie mogłam znaleźć ...
Dlatego dziękuję Ci bardzo za taki fajny pomysł

Ciągle jednak nie wiem co zrobić z hortensjami?

Wylewka to jest to co w środku ścianki jest?

I ścianki mają być dwie? Jedna szersza? Białe będą pasowały do donic a żwirek ciemnoszary czy jasny?

Dziękuję i buziaki przesyłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:44, 24 sty 2016

Do góry
Tysiące kwiatków potrzeba. Setka drzew, o ilości roślin na żywopłoty nie wspomnę.

Krzewy liściaste najłatwiej rozmożyć, patyki potrzebne. Iglaki pozyskaj z tzw. pierwszej ręki, czyli od szkółkarzy, którzy sprzedają ukorzenione sadzonki do dalszej produkcji.To groszowa sprawa.

Zrób tak:

najpierw plan żeby było wiadomo ile czego
potem przygotowanie kawałka ziemi na przedszkole dla roślin (odchwaszczone, źródło wody w pobliżu, nawet kompost żeby daleko nie nosić
potem zakup maleństw i sadzenie
dbanie, wtedy szybko rosną.
sadzenie na miejsce stałe już dobrze ukorzenionych i podrośniętych roślin

To jest klucz do sukcesu.
Byliny pozyskasz od znajomych, wystarczy jedna kępa aby w ciągu 3 lat zrobić z niej 30.
Sadzonki, podział, sadzonki liściowe, korzeniowe, wysiew nasion i masz.
Zobacz jak dzieli rośliny Gosia z Kubusiowa. Prawie wszystko pozyskała sama, mało co kupiła.Ma podobny areał.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:39, 24 sty 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Super będzie..krótkie karniszki

Karnisze strefowe powstaną z nich. Utną rurki, reszta pozostanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:38, 24 sty 2016

Do góry
Awangarda jedynie w kolorze, jest niesamowity

Ogród Orion-od projektu 11:35, 24 sty 2016

Do góry
Oto z linku rysunek po przyciemnieniu na maksa

No i przyznasz że można i widać. Ale postaraj się o dobry rysunek i nie taki blady

I ponownie przyciemniony dwa razy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies