Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 12:13, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)
może być w tylko ciut szerszej niż spływ wody, a ile odstaje os ścianki to zależy jak woda wypływa- jak spływa po ściance, to tez może być wąski.
Ile będzie od koła do jałowców i ogrodzenia po lewej?

Jeżeli koło będzie miało średnicę 6m to będzie tuż przy jałowcach dochodziło do smaragdów ... to tak jakby ta ścianka wyższa na Twoim rysunku na godzinie 12tej stykała się ze smaragdami (ło matko nie wiem czy Ty mnie rozumiesz?)smaragdy są tam gdzie ta ciągła pozioma linia ...
waldek727 12:16, 25 sty 2016

ren133 napisał(a)

A ja chciałam ściankę tam gdzie dałeś drzewa
Chyba nie jestem taka odważna ... a zresztą Szefowa odradzała ... i sama jakoś nie jestem przekonana ... Dziękuję za zaangażowanie

Renatko.
Ścianka wodna z cortenu pokazana jest pod bardzo dużym kątem. Ja nie miałem możliwości jej odwrócenia i jedynym moim celem było umieszczenie jej w Twoim ogrodzie tak, aby można było ją ocenić wizualnie. Nasadzenia są przypadkowe i stanowią jedynie uzupełnienie całości. Teraz widzę, że Twój ogród jest za delikatny do takiej konstrukcji i zgadzam się z tym co powiedziała Danusia. Ponadto pomimo piękna cortenu w Twoim ogrodzie jest za dużo elementów tynkowanych i pomalowanych białymi farbami, co przy surowości stali kortenowej też mi to teraz za bardzo nie pasuje.
ren133 12:16, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)
Ren, ale możesz też zrobić ten pomysł poprzedni.
Ja bym Cię tylko namawiała, żeby woda płyneła z góry ścianki- wg mnie ładniej by było

Muszę to przemyśleć ... to się chyba wiąże z zainstalowaniem mocniejszej pompy? i wówczas zbiornik wodny nie musi być szeroki?
magnolia 12:17, 25 sty 2016

rozumiem, pewnie.
To po lewej jest zielona ściana Smaragdów, akurat na tło.
magnolia 12:18, 25 sty 2016

ren133 napisał(a)

Muszę to przemyśleć ... to się chyba wiąże z zainstalowaniem mocniejszej pompy? i wówczas zbiornik wodny nie musi być szeroki?

no nie, bo leje się po ścianie
ren133 12:36, 25 sty 2016

Gardenarium napisał(a)

Dzisiaj zamieściłam w komentarzu całą listę roślin tutaj: w ostatnim poście

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/467-chelsea-flower-show-2015-migawki-i-roznosci-ogrodowe

Wejdź w tag Chelsea i wybieraj z artykułów zestawienie, które się szczególnie podoba https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show

Komentarz już przeczytałam ... jakby dla mnie napisany ... do zdjęć wrócę pewnie jeszcze nie raz ... piękne są Dziękuję Danusiu
ren133 12:39, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)

jesteś pewna że tak? Nie jest to po prosty tak zrobione zdjęcie?

Ja bym się tego bała, chyba że przy dwóch ciankach z przerwą- jedna wyższa, zmniejsza się do poziomu drugiej, i da zmniejsz się dalej- wtedy będzie jak jedna ścianka, przedzielona na pól i odsunięta- tak by mi grało.
Ale ten spadek łagodny, nie ostry

O rany jak Ty się boisz to co ja mam powiedzieć?
Coś czuję, że mnie to przerośnie ...
ren133 12:41, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)
masz rację- jest krzywa ta ścianka- trzecie zdjęcie tam
http://www.thuilot.com/residential/el/

To jak myślisz? robić tak jak na zdjęciu? czy to jednak za duże wyzwanie?
ren133 12:44, 25 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Renatko.
Ścianka wodna z cortenu pokazana jest pod bardzo dużym kątem. Ja nie miałem możliwości jej odwrócenia i jedynym moim celem było umieszczenie jej w Twoim ogrodzie tak, aby można było ją ocenić wizualnie. Nasadzenia są przypadkowe i stanowią jedynie uzupełnienie całości. Teraz widzę, że Twój ogród jest za delikatny do takiej konstrukcji i zgadzam się z tym co powiedziała Danusia. Ponadto pomimo piękna cortenu w Twoim ogrodzie jest za dużo elementów tynkowanych i pomalowanych białymi farbami, co przy surowości stali kortenowej też mi to teraz za bardzo nie pasuje.

No też mi się tak wydaje, że corten to nie dla mnie ...
Ale i tak bardzo Ci dziękuję, że się angażujesz w to moje planowanie
W sumie to bardzo mnie zdopingowałeś tymi zdjęciami z Chelsea
ren133 12:45, 25 sty 2016

magnolia napisał(a)
rozumiem, pewnie.
To po lewej jest zielona ściana Smaragdów, akurat na tło.

Tam jest żywopłot ze smaragdów i wąski pasek golden tuffet sztuk 5 - do przesadzenia