Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:17, 19 mar 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Odnośnie oświetlenia jeszcze - święta racja, mam taki park rozrywki naprzeciwko - całe ogrodzenie działki oświetlone lampkami choinkowymi dzień i noc

Takim bardzo miłym wspomnieniem pierwszego roku zamieszkiwania w obecnym miejscu jest to, kiedy oboje z emem leżeliśmy na hamaczku w sierpniową noc i obserwowaliśmy Perseidy. Była idealna ciemność. Po roku sąsiedzkie działki się ucywilizowały, w podbitkach pojawiły się sryliony halogenków świecących całą noc i obserwacje nieba stały się niemożliwe. Nam pozostała tęsknota. Rozumiem konieczność oświetlenia strefy wejściowej jedną lampką, ale całonocne oświetlenie całości obrysu dachu wydaje mi się idiotyzmem.

Edit: w ogrodzie mam mnóstwo liściastych. Wiosną i jesienią są gwiazdami ogrodu.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:15, 19 mar 2024

Do góry
Wertykulacja i aeracja zrobiona, zostało nawożenie. Tak wygląda teraz mój biedny trawnik.

Trawiasta też przycięta.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:52, 19 mar 2024

Do góry
Trochę wykoszone, 1.5h

Jeszcze ze 3x tyle

Posadziłam rząd dereni na trumience. I wykopane z ogrodu letnie maliny które kupiłam na jesieni.

Zapłaciłam panu koparkowemu. Nastepnym razem odkopanie fundamentów, polimer I folia kubelkowa, zasypanie I piasek zasypowy do srodka. Moze w przyszłym tygodniu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:49, 19 mar 2024

Do góry
A to stajnia

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:48, 19 mar 2024

Do góry
Jakos nie chcialo mi sie wierzyc ze się wyrobią... a tu proszę

April podbija las... 17:56, 19 mar 2024

Do góry
April napisał(a)
Odkopałam spod liści kępę krokusów pod klonami

Kupiłam dziś identyczne. Ostatnie 2 doniczki wzięłam ale kolor cudny taki że musiałam mieć. Kiedyś się rozmnożą
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:51, 19 mar 2024

Do góry
I jeszcze mały biforafterek:

Zielone w prawym górnym rogu (ćwiartce właściwie) to zapowiedź niezapominajkowego szaleństwa .
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:48, 19 mar 2024

Do góry
Taka skorupa ze zbitych liści i igliwia zalega na moich rabatach … Tu dla porównania - część oczyszczona i czekająca na oczyszczenie . To już końcówka przedostatniej rabaty, hurra!

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 17:31, 19 mar 2024

Do góry
Przyszło moje mini zamówienie z Alb....u, sadzonki zdrowo wyglądają, nawet się zdziwiłam, że krwiściąg taki już duży
Wzięłam testowo krwiściąg delikatny All Time High, krwiściąg Menziessa, kuklik Mai Tai i dokupiłam, bo mam i podoba mi się dzielżan Rubinzwerg.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:26, 19 mar 2024

Do góry
W niedzielę opatuliłam magnolię płachtą włókniny. Opatulenie jest mocno nieszczelne, bo raz, że wiało podczas akcji, a dwa płachta miała 10 m długości, ale tylko 1,6 m szerokości. Serduszka, zgodnie z sugestią Zuzy, okrywane są na noc wiadrem. Ogród miał sporo szczęścia, bo w naszym regionie nie padał ani śnieg, ani deszcz. W dzień nawet było sporo słońca.

Ogród prawie wymarzony … 17:20, 19 mar 2024

Do góry
A dziś poprawiła mi humor przesyłeczka

Róże - nawet ładne
Powiedzcie ile mogą pozostać w tym opakowaniu?

Ogród prawie wymarzony … 17:18, 19 mar 2024

Do góry
Tuje tujami ale na dodatek mi mojego Krasnala - Szczęściarza przez przypadek wyrzucił
Ją desperatka -znalazłam w tej stercie ściętych tuj traw i laurowiśni

Ogród w malinówkach 17:01, 19 mar 2024

Do góry
Ale ten widok cieszy mnie dużo bardziej. Moje graby

Ogród w malinówkach 16:58, 19 mar 2024

Do góry
Moja przechowalnia roślin po przycięciu wszystkiego, wychodzą cebulowe, dodałem czosnki. Wygląda względnie, biorąc pod uwagę to, że nie jest to rabata i jest nieciekawe tło.

Zobaczcie jak świecą te młode turzyce To nawet nie są młode listki tylko kwiatostany. Jasne u pierwszej, ciemno brunatne u drugiej. Widać dopiero z bliska. Lubię te turzyce, bo rosną w kępach, tylko potem łapią mi grzyba lub zasychają.

Za drzwiami do ogrodu... 16:36, 19 mar 2024

Do góry
Zachęcona dyskusjami truskawkowymi skusiłam się i zamówiłam różne. Oczywiście lutowe ocieplenie zmyliło i ustaliłam termin dostawy na dzisiaj. I przyszły truskaweczki Niewczas, to znaczy na czas, ale zupełnie nie w czas, bo poletko do sadzenia nie przygotowane, doniczki nie kupione i pogoda nie sprzyjająca. Dzisiejsza temp.+3 ( odczuwalna chyba 0!) nie zachęca do grzebania w ziemi. Liczę na sobotę!
Ogród prawie romantyczny 16:32, 19 mar 2024

Do góry
Napia napisał(a)
Przed Wami świdośliwa lamarcka. Na razie to niewielki krzew, ma może 70-80 cm. Chciałabym prowadzić ją jak drzewko wielopniowe. Nie chciałabym krzewu. I teraz pytanie do Was - jak mam ją przyciąć / przycinać, by osiągnąć zamierzony efekt? Z góry bardzo dziękuje za pomysły i podpowiedzi, bo w tej materii jestem zielona jak szczypiorek

A'propos szczypiorku - czosnek główkowaty panoszy się wszędzie

Ja moją świdośliwę prowadzę w formie drzewka. Niestety ma sporo odrostów i trzeba je sukcesywnie ucinać. Mam dwie świdośliwy i mają inne owoce i inaczej przebarwiają się jesienią. Jedne są przepyszne, a drugie średnio mi smakują, więc dałam ją mężowi i wsadzi ją u teściowej. Ptaki lubią jej owoce i my raczej nie mamy z nimi szans w tych pożeraczowych wyścigach. Czasami nakrywam ją firanami i wtedy mamy szansę na podjadanie owoców.

Agnieszko jak się maja róże Friedenslicht po przesadzeniu ?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:23, 19 mar 2024

Do góry
Derenie wykopane, jedziemy je sadzić na trumience haha a M będzie kosić.

Odbiorę młodą ze szkoly I posadzę trochę malin może I borówek I obejrzę postępy z fundamentami
Pachnący różami, malowany bylinami 15:56, 19 mar 2024

Do góry
W tym roku postawiłam na truskawki zwisające w wersji frigo.

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:48, 19 mar 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piję kawkę i lecę do ogrodu
Dziś akcja - cięcie cisów

To już czss mówisz Zapomniałam, że jeszcze to mam do zrobienia
April podbija las... 15:41, 19 mar 2024

Do góry
April napisał(a)

Fioletowe oszołomienie, cudo!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies