Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:34, 25 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
jesień jest lepsza na posadzenie drzewa niż wiosna
dobrą decyzję podjęłaś

a korona się rozrośnie, ważne, że wysoko szczepione

ModraSowa napisał(a)

Ty z tych co nie lubią czekać Prawda, szybko się rozrośnie, tylko prostować już musisz.

Małgosiu, Aniu, intuicyjnie mi zależało na drzewku jesienią. Aby wiosną mogło już sobie korzystać z ziemi poza doniczką
Właśnie pokazałam e-Musiowi, jak Danusia palikuje , mam nadzieję, ze zrobi mi to fachowo.

A drzewko kosztowało 25 zł ( w drugiej szkółce 35 zł )
Ogródek Iwony 22:03, 25 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, już Ani pisałam, że myślałam, że bardziej okazałe będzie. Oglądałam 10 drzewek i to było najlepsze. Nie chciałam do wiosny czekać, korciło mnie.

Ty z tych co nie lubią czekać Prawda, szybko się rozrośnie, tylko prostować już musisz.
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:37, 25 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sylwia, dziękuję za fotki z trzmielinową obwódką. Pięknie wygląda. Jak często wymaga cięcia?
Ana prosiła dla mnie o fotki i tak ekspresowo je wstawiłaś, a ja chciałam cały twój wątek przeglądać, aby znaleźć obwódkę. Znam twój wątek od początku i od końca, środek zostawiam sobie na zimę do poczytania.

W tym sezonie dwa razy - właściwie korygowałam ..... Na wiosnę oraz w czerwcu z bukszpanami ....

Jeśli mogłabym coś wtrącić to jak bym miała jeszcze raz to zdecydowałabym się na obwódkę jednak bukszpanową w tym właśnie miejscu bo ..... bo ta trzmielinka ma tam za mało jednak światła i rabata jest wystawiona na mocne wiatry co jej dokucza i nie chce w górę tylko na boki mi rośnie aaaa i jeszcze ma pod górkę (bo tam jest spadek terenu) ....
Ale jeśli planujesz w słońcu , to jak najbardziej jestem na tak
Ogródek Iwony 21:32, 25 wrz 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Iwonko. Bardzo fajne zakupy. Fajnie,ze juz kupiłaś drzewko. Niech Ci pięknie rośnie.No ale cebulki upolowałaś...

Aniu, już Ani pisałam, że myślałam, że bardziej okazałe będzie. Oglądałam 10 drzewek i to było najlepsze. Nie chciałam do wiosny czekać, korciło mnie.
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:32, 25 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sylwia, dziękuję za fotki z trzmielinową obwódką. Pięknie wygląda. Jak często wymaga cięcia?
Ana prosiła dla mnie o fotki i tak ekspresowo je wstawiłaś, a ja chciałam cały twój wątek przeglądać, aby znaleźć obwódkę. Znam twój wątek od początku i od końca, środek zostawiam sobie na zimę do poczytania.

Bo Sylwia to życzliwa dziewczyna
Ogródek Iwony 21:30, 25 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
ładne zakupy
Teraz jeszcze patyczek potrzebny do śliwy

Małgosiu, tak mnie dziś ciągnęło do ogrodu zaraz wkopać zakupy, a tu najpierw deszcz padał, a potem musiałam wyjść i niedawno dopiero wróciłam. Wsadzę jutro.
Muszę e-Mowi pokazać, jak upalować drzewko fachowo
Ogródek Iwony 21:27, 25 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Iwonko, Sylwia specjalnie dla Ciebie wstawiła foteczkę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=860#post_6

chciałam Ci powiedzieć że moja śliwa miała może jedną lub dwie gałązki więcej. Sama się nie mogę nadziwić, że tak pięknie się rozrosła w ciągu dwóch lat.

Aniu, dziękuję, że poprosiłaś Sylwię za mnie o fotki. Nie wpadłam na to, by specjalnie sobie je zamówić

Jak szukałam dziś drzewka, to wyobrażałam sobie, że będą duże i piękne, a to dopiero dzieciaki Koniecznie muszę upalować je, bo się przechyla na wszystkie strony
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:24, 25 wrz 2014

Do góry

Syla napisał(a)

takie muszą być bo już zmrok ....

Ogród Beaty 20:55, 25 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Iwonko co to za sklep , że mają takie tanie cebulki

Beatko, Biedronka Taki tu szyfr doczytałam na O.
Ogród Beaty 19:57, 25 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, ty się martwisz, co wybrać, a ja dziś w Janinie kupiłam całe zestawy cebulek po przecenie : 19 cebul za 2,99, więc od razu 6 paczek wzięłam, ale i tak wszystkich nie wykupiłam. Były na półkach z przeceną. Oczy przecierałam normalnie. I koniec zmartwień, co posadzić, teraz jeszcze muszę wymyśleć gdzie, żeby potem nie wykopywać.

O, dzięki za cynk.
Muszę zajrzeć na przeceny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:56, 25 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, fotki poogladalam, piękne torciki. A ty cudownie wyglądasz. Gratuluję ograglej rocznicy ogrodnictwa, i rocznicy slubu też. Tyle lat razem się wspieracie, u mnie w pazdzierniku 25 lat będzie ( slubu)
I Maja była na ogrodowym torciku.

Cała ekipa była Jestem weteranką tego programu, wystapiłam w 3 odcinku z ogrodem "Rysowany kreską"
Ogródek Iwony 18:41, 25 wrz 2014

Do góry
Chyba po tyle były, też nad nimi doniu się zastanawiałam, ale w cenie 2,99 nie było już nad czym
Ogród Beaty 17:51, 25 wrz 2014

Do góry
Beatko, ty się martwisz, co wybrać, a ja dziś w Janinie kupiłam całe zestawy cebulek po przecenie : 19 cebul za 2,99, więc od razu 6 paczek wzięłam, ale i tak wszystkich nie wykupiłam. Były na półkach z przeceną. Oczy przecierałam normalnie. I koniec zmartwień, co posadzić, teraz jeszcze muszę wymyśleć gdzie, żeby potem nie wykopywać.
Ogródek Iwony 17:42, 25 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Z tej propozycji Danusi wynika, że to ma być taka obwódka.Nie wiem jak zachowuje się irga, pasychandrę żeby utrzymać w formie takiego "murku" trzeba będzie ostro przycinać bo potrafi nieźle się rozejść. Ja stale wycinam ją ze żwirku w którym się pojawia. Mówię do niej nie idź w tym kierunku a ona mnie nie słucha Fajnie wyglądają tez takie obwódki z trzmieliny. Sylwia ma taką śliczną obwódkę z trzmieliny

Obwódkę jednak zrobię z bukszpanu. Pasychandra ładnie chyba wygląda jako roślinka okrywowa, muszę o tym pamiętać. Irgę dziś widziałam, stwierdziłam, ze nie ma mowy na utrzymanie jej w ryzach, nadaje się na coś nieformalnego.
Z trzmieliny robię obecnie obwódkę przy szambie, bynajmniej próbuję i dwa razy przycinałam i robiłanm nowe sadzonki, aby później wykorzystać. Muszę w przyszłym roku pozyskać znowu sadzonki, aby zakończyć obwódkę.
A Sylwia ma tyle stron, że póki M jest w domu, to tylko wybiórczo zaglądam tam. Jak będę miała więcej czasu, muszę przeczytać cały jej wątek. Znam początek i koniec jej wątku, a środek, to taka przepaść między ...
Ogródek Iwony 17:34, 25 wrz 2014

Do góry
Byłam dziś na zakupach Nie specjalnie, przejazdem, załatwiając ważne sprawy
Najpierw byliśmy w Janinie, tam się okazało, że w asortymencie przecenionym leżą sobie po ... 2,99 cebulki kwiatów wiosennych w opakowaniach - zestawach. W każdym opakowaniu 19 cebul. Kupiłam 6 opakowań. Wystarczy zakopać do ziemi w toczku i czekać do wiosny.

Potem po drodze weszliśmy do szkółki sprawdzić, czy są drzewka śliwy wiśniowej Nigra? Była tylko Pisardii. Ale nisko prowadzona korona. Szkoda. W następnej szkółce była taka jedna dziwna żurawka za 6 zł zmieszana z dwóch: zielonej i czerwonej, zabraliśmy ją do podziału. Następną szkółkę pominęliśmy, bo lało, jak z cebra. Kiedy przestało padać, weszliśmy do jeszcze jednej - tam kupiliśmy Pisardii. Ma jeszcze małą koronę, ale wysoko prowadzoną, więc wskoczyła nam do samochodu
Pokazywałam tez pani w szkółce zdjęcie moich Vanilek, powiedziała, że jej one wyglądają na Grandiflorę, ciekawe, jak zachowają się w następnym roku.
Zobaczyłam też żółte kulki tuji, nawet nie wiedziałam, że tuje Miriam same wskakują do samochodu. Ja tylko za portfel musiałam sięgnąć na pożegnanie. Dobrze, że klon biało-zielony nie chciał się zmieścić, ale obiecał mi, że następnym razem będzie mój. Pomachałam mu do wiosny.
A to moje zakupy:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:10, 25 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jeśli moje vanilki w przyszłym roku nie będą miały takiego koloru, to po pierwsze zrobię sadzonki z nich i nowe posadzę na słońcu (i niech nikt mi nie mówi, że one lubią słońca), po drugie wezmę wywaru z buraków i je nim poleję

Twoje są obłędne. Kupiłam je w tym roku dla twojego koloru, a tu zong.

Iwka - moje vanilki(wg inspiracji od Any) właśnie od ubiegłej jesieni rosna na rabacie pod lasem (nie za duzo słonca tam mają) i czekam aby uzyskac kolor malinowy ..i czekam...i czekam... żurawki georgia peach i barry smoth rosnące przed nimi dają im dobry przykład, sa pieknie wybarwione, a moje Vanilki...licho...ledwo jasnorózowe są...nie wiem dlaczego, może za młode, może za mało słonca...ale jestem zdeterminowana i poczekam do przyszłego roku....i juz wiem że musze obciąc gałęzie od świerka sasiada który rzuca cień, ogolić berberys janina (nie lubie go ) a jak bedzie potrzeba to jak słowo daje podetne gałęzie mojego jednego jedynego dużego drzewa jakie mam w ogrodzie - jaworu - byle tylko vaniliki miały słonko i zaczerwieniły sie ....

edit: literówki....
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 11:32, 25 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Alka. Przed chwila przeczytałam cały twój watek. Piękne zmiany wyszły w twoim ogrodzie. Różne gatunki hortek sprawiły, ze nie wiem juz, która ładniejsza. Pozdrawiam.

Bardzo mi miło
Ja takim ślimaczym tempem wrowadzam te zmiany, jeszcze sopro planów mam. Ale przynajmniej nie mogę się martwic tym, że nie mam co w ogrodzie robić.
Pozdrawiam
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 01:21, 25 wrz 2014

Do góry
Witaj Alka. Przed chwila przeczytałam cały twój watek. Piękne zmiany wyszły w twoim ogrodzie. Różne gatunki hortek sprawiły, ze nie wiem juz, która ładniejsza. Pozdrawiam.
Pomysł na ogród 23:01, 24 wrz 2014

Do góry
Motoru nie mam, 2 lata temu zostały po nim tylko wspomnienia. Ciekawa lekcję o trawach poczytałam.
Ogródek Iwony 21:27, 24 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
moja ciocia ma cudne i jej teoria jest identyczna, tzn że nie wszędzie rosną i że nie lubią zmiany miejsc...
ja mam w domu jeden kwiatek..., a M ostatnio zaapelował do mojego sumienia o kwiatki w domu

Z domowych mnie za to storczyki nie lubią. Liście są, na kwiaty długo muszę czekać. Moja siostra ma cudne przez cały rok. Zasady tu nie ma.
Zimą założysz ogródek kwiatowy w domu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies