Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

ana_art 21:03, 24 wrz 2014

moja ciocia ma cudne i jej teoria jest identyczna, tzn że nie wszędzie rosną i że nie lubią zmiany miejsc...
ja mam w domu jeden kwiatek..., a M ostatnio zaapelował do mojego sumienia o kwiatki w domu
Iwk4 21:27, 24 wrz 2014

ana_art napisał(a)
moja ciocia ma cudne i jej teoria jest identyczna, tzn że nie wszędzie rosną i że nie lubią zmiany miejsc...
ja mam w domu jeden kwiatek..., a M ostatnio zaapelował do mojego sumienia o kwiatki w domu

Z domowych mnie za to storczyki nie lubią. Liście są, na kwiaty długo muszę czekać. Moja siostra ma cudne przez cały rok. Zasady tu nie ma.
Zimą założysz ogródek kwiatowy w domu.
Napia 21:32, 24 wrz 2014

ana_art napisał(a)
ładniutka, ale ja się na paprotkach nie znam, co gorsza w domu nie mam ręki do kwiatów upssss

To tak jak ja Na szczęście kwiatami w domu zajmuje się M ja zapominam... podlewać
Iwk4 17:34, 25 wrz 2014

Byłam dziś na zakupach Nie specjalnie, przejazdem, załatwiając ważne sprawy
Najpierw byliśmy w Janinie, tam się okazało, że w asortymencie przecenionym leżą sobie po ... 2,99 cebulki kwiatów wiosennych w opakowaniach - zestawach. W każdym opakowaniu 19 cebul. Kupiłam 6 opakowań. Wystarczy zakopać do ziemi w toczku i czekać do wiosny.

Potem po drodze weszliśmy do szkółki sprawdzić, czy są drzewka śliwy wiśniowej Nigra? Była tylko Pisardii. Ale nisko prowadzona korona. Szkoda. W następnej szkółce była taka jedna dziwna żurawka za 6 zł zmieszana z dwóch: zielonej i czerwonej, zabraliśmy ją do podziału. Następną szkółkę pominęliśmy, bo lało, jak z cebra. Kiedy przestało padać, weszliśmy do jeszcze jednej - tam kupiliśmy Pisardii. Ma jeszcze małą koronę, ale wysoko prowadzoną, więc wskoczyła nam do samochodu
Pokazywałam tez pani w szkółce zdjęcie moich Vanilek, powiedziała, że jej one wyglądają na Grandiflorę, ciekawe, jak zachowają się w następnym roku.
Zobaczyłam też żółte kulki tuji, nawet nie wiedziałam, że tuje Miriam same wskakują do samochodu. Ja tylko za portfel musiałam sięgnąć na pożegnanie. Dobrze, że klon biało-zielony nie chciał się zmieścić, ale obiecał mi, że następnym razem będzie mój. Pomachałam mu do wiosny.
A to moje zakupy:

Iwk4 17:42, 25 wrz 2014

ana_art napisał(a)
Z tej propozycji Danusi wynika, że to ma być taka obwódka.Nie wiem jak zachowuje się irga, pasychandrę żeby utrzymać w formie takiego "murku" trzeba będzie ostro przycinać bo potrafi nieźle się rozejść. Ja stale wycinam ją ze żwirku w którym się pojawia. Mówię do niej nie idź w tym kierunku a ona mnie nie słucha Fajnie wyglądają tez takie obwódki z trzmieliny. Sylwia ma taką śliczną obwódkę z trzmieliny

Obwódkę jednak zrobię z bukszpanu. Pasychandra ładnie chyba wygląda jako roślinka okrywowa, muszę o tym pamiętać. Irgę dziś widziałam, stwierdziłam, ze nie ma mowy na utrzymanie jej w ryzach, nadaje się na coś nieformalnego.
Z trzmieliny robię obecnie obwódkę przy szambie, bynajmniej próbuję i dwa razy przycinałam i robiłanm nowe sadzonki, aby później wykorzystać. Muszę w przyszłym roku pozyskać znowu sadzonki, aby zakończyć obwódkę.
A Sylwia ma tyle stron, że póki M jest w domu, to tylko wybiórczo zaglądam tam. Jak będę miała więcej czasu, muszę przeczytać cały jej wątek. Znam początek i koniec jej wątku, a środek, to taka przepaść między ...
Donia72 18:13, 25 wrz 2014

Jutro jade po cebulki. Te w opakowaniu kupowałam, ale za 7zł(chyba)
Iwk4 18:41, 25 wrz 2014

Chyba po tyle były, też nad nimi doniu się zastanawiałam, ale w cenie 2,99 nie było już nad czym
ana_art 18:47, 25 wrz 2014

Iwonko, Sylwia specjalnie dla Ciebie wstawiła foteczkę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=860#post_6

chciałam Ci powiedzieć że moja śliwa miała może jedną lub dwie gałązki więcej. Sama się nie mogę nadziwić, że tak pięknie się rozrosła w ciągu dwóch lat.
Malgosik 20:08, 25 wrz 2014

ładne zakupy
Teraz jeszcze patyczek potrzebny do śliwy
Iwk4 21:27, 25 wrz 2014

ana_art napisał(a)
Iwonko, Sylwia specjalnie dla Ciebie wstawiła foteczkę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=860#post_6

chciałam Ci powiedzieć że moja śliwa miała może jedną lub dwie gałązki więcej. Sama się nie mogę nadziwić, że tak pięknie się rozrosła w ciągu dwóch lat.

Aniu, dziękuję, że poprosiłaś Sylwię za mnie o fotki. Nie wpadłam na to, by specjalnie sobie je zamówić

Jak szukałam dziś drzewka, to wyobrażałam sobie, że będą duże i piękne, a to dopiero dzieciaki Koniecznie muszę upalować je, bo się przechyla na wszystkie strony