Ja również muszę ewentualnie pracować na kolanach albo schylona więc mam różne. Ale powiem szczerze bardziej do klękania używam poduszek specjalnych z nieprzemakalną stroną. Jakoś mi w nakolannikach niewygodnie. Mam angielskie, różowe Nie zakładam. Poduszkę wożę w taczce (ma rączkę uszytą), w razie czego mogę na niej również usiąść, aby nie siadać na zimnym kamieniu np. czy mokrej ławce.
Kup jakiekolwiek, może na rzepy, będzie łatwiej regulować siłę ściskania na kolana One mogą krępować ruchy i dla mnie są denerwujące. I żeby "mocno trzymały" to moim zdaniem wada. Musisz je regulować bo nie wytrzymasz.
Budda siedział w Hakone, szachownicach kostkowatych i przebiśniegach - był pod platanem. Platana nie ma, przesadzony, a skarpeta poszła wraz z buddą w inne miejsce. Ten sam zestaw, przy okazji kabel przecięłam.
Danusiu,
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Zakupię w takim razie jarzmiankę Star of Fire (50-60cm wys.) lub niższą Hadspen Blood (40-50 cm). Przeglądnęłam jeszcze różne zdjęcia, to zapewne któraś z nich
A "księżycowy" rozchodnik, to jaki? Który będzie bardziej pasował do tej kompozycji?
- 'Purple Emperor' (nie wiem, czy nie za czerwony),
- 'Matrona' (ma jaśniejsze kwiaty).
Edit: dziewczyny podpowiadają, że to może być:
-rozchodnik 'Cherry Truffle'
Postanowione, róże 'Lavender Ice' zakupione Na 3 metrową rabatę zakupiłam 5 sztuk, chyba dobrze? Czy dokupić?
Do tego posadzę na pewno ciemną jarzmiankę, Danusia mi podpowiedziała jaką najlepiej wybrać. Muszę jeszcze znaleźć ciemnie rozchodniki, na razie znalazłam dwie odmiany: 'Purple Emperor' (nie wiem, czy nie za czerwony) oraz 'Matrona' (chyba bardziej mi się podoba), ma jaśniejsze kwiaty, nie wiem czy to dobrze?
- Rubra ? za ciemna
- Star of Beauty ? ma jaśniejszy środek
- Burgundy Manor ? zbyt żywa
- Claret ? za mocna
- Ruby Cloud ? mocna
- Hadspen Blood ? najbardziej prawdopodobna
- Moulin Rouge ? nie
To może być także "Star od Fire" , Sparkling Star. Nie wiem jaka to odmiana była sadzona. Może kupiona "po kolorze".
Na podstawie tego opisu nie da się odpowiedzieć. Zbierani wody w najniższej części zalewanego trawnika, ile rur wystarczy ? nie wiem ile. Żeby zbierało, może nawet jedna wystarczy.
Oczywiście, że jest nawet konieczność odprowadzenia wody do strumyka, to idealne rozwiązanie. My też mamy na dużej działce (3 ha) poprowadzoną rurę główną i do niej podpinamy poszczególne odwodnienia mniejszych "ogrodów", które powstają.
Zbiornika na deszczówkę nie buduj, zrób odprowadzenie wody z rynien instalacją deszczową tak samo do strumyka. Podepnij się do drenażu. Nie gromadź wody na działce, gdzie i tak masz "jezioro". No ile tej wody chcesz gromadzić? A poza tym pojemność zbiornika to tylko do podlewania warzywnika wystarczy. Zbiornik na deszczówkę, jak sama nazwa wskazuje jest szczelny. To zbiornik a nie drenaż.
Danusiu,
czy pamiętasz może co to za jarzmianka jest posadzona z różą 'Lavender Ice' ? Chciałabym u siebie zrobić taką własnie rabatę z 'Lavender Ice', ciemne jarzmianki, ciemne trawki i ciemne rozchodniki. Jestem na etapie zamawiania jarzmianek, ale okazało się, że nie potrafię wybrać tej, która jest na zdjęciu, bo są tak podobne. Nie chcę wybrać zbyt czerwonej, tylko taką bardziej przygaszoną, która łapie kolory fioletu. Czy to będzie któraś z tych?
- Rubra ?
- Star of Beauty ?
- Burgundy Manor ?
- Claret ?
- Ruby Cloud ?
- Hadspen Blood ?
- Moulin Rouge ?
Jest ich tyle podobnych, że zgłupiałam..
Tak, te wszystkie wielkie instalacje (nie zwierzaki i nie biżuteria ogrodowa) ale duże- tak, Witek to konstruktor - artysta, zawsze to mówię. Ale to nie wszystko, przecież wykonał osobiście także tę rzeźbę (inny styl), jest naturalnej wielkości
To nie wszystko, wykonał także ptaki, wieloryba i rybę, rybę ma moja przyjaciółka w ogrodzie. Kupiła ją Koniecznie chciała
Ewa, widziałaś te cebule, że zgniły? Ja niestety się nie znam na tulipanach, więc dużo nie pomogę. Mam je pierwszy raz u siebie i na moje oko wygląda, że wszystkie wyszły. Co dalej z nimi będzie, to nie wiem, bo ma jeszcze padać przez 10 najbliższych dni...
Zobacz sobie u Danusi w "Naszej Anglii" - wrzuciła nowe zdjęcia, ma szachownicę, wygląda bajecznie! Piękny kolor, no i podobno szachownice lubą podmokły teren, ale to jest do sprawdzenia.