Mirellko duża, duża i tylko za 6,50 chyba posadze ja na razie przy kojcu psa, nie na stałe,tymczasowo,a jak będe robiła dalszą część rabatki wtedy pewnie znajdę dla niej miejsce.
Ale duża ta Ice Dance
Ja między nimi mam posadzone berberysy bordowe, żeby nadać koloru
Brzózki bardzo mi się podobają, mąż nie chciał się na nie zgodzić, bo dosyć mamy grabienia i odkurzania liści z poprzedniego ogrodu. W konsekwencji nie posadziłam.
W tamtym roku kupiłam turzyce,były bez nazw.Chodzi o tę turzycę po lewo,po prawo przystawiłam turzycę Ice Dance dla porównania.Myślałam,że to ptasie łapki ale chyba nie.Rosną w miejscu słonecznym i muszę je wiosną przesadzić w bardziej cieniste.Zasychają im bardzo końce,skręcają się i robią się sianowate.Ostatnia fotka to z czerwca.Czy ktoś wie co to za turzyce?
Dziewczyny byłam w Parku M, niestety nie mają tam miskantow gracillimus, kupiłam za to sobie turzyce ' ice dance' ładna duża i taniutka. Zastanawiam się teraz czy nie dać ja na obwódkę przy miskancie? Nie będzie za zielono? Czy tam bardziej pasuje brąz, żółty?
Kupiłam na razie 2, ale myślę,że spokojnie mogę z nich zrobić 4, a jak jeszcze braknie dokupie.
mam u siebie Ice Dance oraz Carex Siderosticha Variegata i wiesz co...nie rozróżniam ich;( obie w paseczki)
te Twoje pięknie rosną..miłego w ogrodzie;u nas zbiera się na deszcz i chętnie bym coś przesadziła..muszę pomyśleć bo w obecnych warunkach pogodowych okazja niebywała.
Ogrodzenie idzie po łuku stąd mam przeróżne wymiary rabat
Od prawej patrząc od pni świerków jest 390cm w bukszpanowym żywopłocie rośnie buk Dawyck Purple i Red Baron, za nim cyprysiki Filifera Uurea Nana a za nimi molinia Edith Dudszusz.
Na lewo w trzmielinie berberysy Bagatella za nimi rozplenice Hameln z jezówkami.
Następnie zaczyna się żwirowa eLka tutaj są bukszpanowe kule, carex Evergold, carex Ice Dance, miłorzęby a dalej przy podjeździe miskanty ML
za żwirkiem rośnie sesleria skalna, cyprysiki i rozplenice z jezówkami
Corten można kupić tylko ciężko w małej ilości tj. kilka arkuszy. Wysokość donic uzależniona od grubości blachy i fantazji wykonawcy moje przy wejściu mają 60cm wysokości, przy altanie 45 i 20
Posadziłam w tym roku 4 trawy. Dwóch z nich nie znam nazwy. Powiedzcie mi co to jest i jak się z nimi obejść na zimę i wiosnę? Kiedy przyciąć, czy przykryć?
To jakiś miskant chyba
Nawet zurawki mam, ale kurcze tu dużo słońca I te jasne popali. A takie karmelowy ciekawe jak by wyglądały z konwalnikiem, bo mam i też muszę przesadzić bo Ice Dance wlazl na nie i normalnie zielone zielone się zrobiły z braku słońca
Czy ktoś mógłby mi doradzić czym zastąpić te tawuły i zrobić nowe skarpety dla tujki? Tawuły są mało atrakcyjne i w tym miejscu trochę słabo rosną. Jest to miejsce w półcieniu. Myślałam o carex ice dance lub hakone. Co wy na to?
Może ktoś ma lepszy pomysł?
Będę wdzięczna za pomoc.
Mam 1 brzozę Yongi i pod nią kulki i ice dance i jeszcze takie tam. Jesli posadzisz horti to dałabym bobo albo little lime bo mniejsze są i posadziłabym jak najszybciej aby ukorzeniły się zanim brzozy sie nie rozrosną - później będzie im trudno ...
Ale teraz też jest fajnie
macham
Co wymyśliłes zeby dac pod rh? Mnie pod rh by sie podobały carex Ice dance.
Tak jak Jazzy uwazam ze rh są fajne nawet bez kwitnienia, szczerze to ja nie lubie jak moje rh kwitna, nie umiem sie doczekać zeby przekwitały, ale tak jak Przemek napisał kazdemu sie co innego podoba, a mój tytuł wątku to potwierdza, ze tylko zieleń!Ale to tylko u mnie, bo mi tak sie podoba!
Mam kilka roslin na wymianę, może ktoś zainteresowany :
turzyca ice dance
czyściec wełnisty
rozchodnik okazały ( jasno rózowy )
kocimiętka
liliowiec o biało-zielonych liściach i pomarańczowych kwiatach lekko postrzępionych
bodziszek wspaniały
zurawkę pomaranczową marlamade
zurawkę z serii artystów , taką mazaną zółto-zieloną-czerwona
skalnicę cienistą ( tworzy rozetki )
2 szt rozy the fairy i 1 szt satiny
zawciąg - c rózowy
gożdzik- jasno rózowy
przetacznik siwy - srebrne listki, c niebieskie kwiaty
rdest , 2 rodzaje, j rozowe kwiaty
trzykrotkę c rózową
Czy to znaczy, że wykluczasz powtarzanie roślin na innych rabatach? Bo wcześniej napisałeś:Trochę to dziwne, bo przecież zakładałeś wstępnie ogród minimalistyczny