Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Dominika11 07:50, 28 sie 2015

może nie wielbicielka, bo dopiero zaczynam przygodę ogrodową, ale bardzo mi się podobają
paulina_ns 07:59, 28 sie 2015

bql3 napisał(a)
hmm... no wiesz ja mam trochę emocjonalne podejście co do wyboru rośliny tj, gdy podoba mi się jakaś roślina to ją kupuję i już - choć nie tak do końca na przysłowiową "pałę" bo zasięgam informacji na jej temat aby wiedzieć jak najwięcej o danym okazie rośliny tak aby jej potem nie utracić. Trochę ta metoda nonszalancka ale daje jeden najważniejszy efekt - radochę Faktem jest że klony palmowe wymagają trochę więcej cierpliwości w hodowli na rabacie ale bez przesady dają radę w ogrodach.
Z doradzeniem którego wybrać to trochę ciężko - bo klonów palmowych jest bardzo dużo odmian ( osobiście mama parę faworytów wśród klonów ) ale nie wiem który Ci przypadnie do gustu - po prostu musiała byś zalukać do mnie na herbaciarnię na stronę 23 i kolejne stronki to załapiesz co mam na myśli. Mam tam na fotkach ujętych "parę" okazów a osobiście jestem w posiadaniu siedmiu odmian i żaden mi nie padł od momentu zakupu (stronka 20).

zapraszam

Jan

ps
jestem również w posiadaniu spisu odmian klonów palmowych wg alfabetu - jak Cię to nie przestraszy to Ok- no a gdy się zdecydujesz na posiadanie jakiegoś klonika - "to wal jak dym" a ten czas służę Ci radą i mą skromną wiedzą.

No to do dobrze wiedzieć do kogo mam się zwrócić o radę w razie czego mnie bardzo fascynują te nasze klony, cudnie wyglądają nad oczkiem wodnym,widziałam kilka takich aranżacji, lecę zerknąć do Ciebie jak je wkomponowales u siebie.
paulina_ns 14:45, 28 sie 2015

Aniu pamiętasz jakie mi przesłałaś " przedszkolowe" rozchodniki? A teraz popatrz powoli zaczynam mieć już własne

AnnaCh 14:51, 28 sie 2015

Super, że przeżyły podróż kurierem, to ponad 300 km
Bardzo mnie cieszą takie widoki. Zobaczymy co na wiosnę będę mogła Ci podesłać
paulina_ns 14:55, 28 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Super, że przeżyły podróż kurierem, to ponad 300 km
Bardzo mnie cieszą takie widoki. Zobaczymy co na wiosnę będę mogła Ci podesłać

Super były zapakowane więc dały radę Aniu a jak ja Ci się odwdzięcze? Może jak uda mi się zrobić sadzonki z trzmieliny, ice dance,ci trochę podeślę?
AnnaCh 14:56, 28 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Super były zapakowane więc dały radę Aniu a jak ja Ci się odwdzięcze? Może jak uda mi się zrobić sadzonki z trzmieliny, ice dance,ci trochę podeślę?

Paulina spokojnie Cieszę się, że rozchodniki rosną
A tak jak już jesteśmy przy tej wysyłce, to jak reszta, przeżyła, czy dałaś sobie spokój?
paulina_ns 14:59, 28 sie 2015

AnnaCh napisał(a)

Paulina spokojnie Cieszę się, że rozchodniki rosną
A tak jak już jesteśmy przy tej wysyłce, to jak reszta, przeżyła, czy dałaś sobie spokój?

Aniu wszystko przeżyło nawet ta złamana pelargonia, pięknie mi kwitnie na czerwono, chociaż jest miniaturkowa musisz mi podesłać jeszcze instrukcje jak zrobić z niej sadzonki na wiosnę i kiedy się robi, na razie jeszcze kwitnie sobie w doniczce.
MirellaB 16:25, 28 sie 2015

Paulinka - rabata bardzo ładnie się prezentuje. roślinki fajnie się rozrastają i coraz lepszy efekt Nie za dużo kolorów, nie za dużo traw tak fajnie wszystko wypośrodkowane Bardzo estetycznie

Jestem pod wrażeniem Twoich dużych Miskantów ML - nieźle podrosły

Jeżeli chodzi o klona palmowego to nie wiem czy ten brak przebarwienia to efekt zasłonięcia. Mój się zaczął robić dziwnie brązowo-zielony, myślałam, że to już przebarwienie jesienne. Napisałam pytanie do danusi i odpisała, że to nie na jesień się zmienia, to efekt tego upału. W tym sezonie już koloru nie zmieni. Zgubi liście i na następny rok wróci do wiśniowego o ile lato będzie nasze polskie, a nie taki skwar i susza jak teraz.
Twój klon wydaje mi się, że ma taki kolor jak mój.
AnnaCh 16:55, 28 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Aniu wszystko przeżyło nawet ta złamana pelargonia, pięknie mi kwitnie na czerwono, chociaż jest miniaturkowa musisz mi podesłać jeszcze instrukcje jak zrobić z niej sadzonki na wiosnę i kiedy się robi, na razie jeszcze kwitnie sobie w doniczce.

Superowo
Te czerwone lubię najbardziej
Powiem Ci później co zrobić
jolka 22:12, 28 sie 2015

Paula, słyszę że opalać się chcesz
Uważaj, bo ja dziś przy cięciu graba tak się załatwiłam, że nie wiem jak spać będę