Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:43, 18 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Edytko plany super, oby wszystko Wam wyszło tak, jak planujecierok będzie pracowity, więc nudy na pewno nie będzie a możesz mi przy okazji napisać gdzie kupowałaś graby fastigiata i w jakiej cenie, bom ciekawa pozdrowienia zostawiam, za oknem coś białego zaczęło prószyć...

Plany szeroko zakrojone, czas pokaże jak to nam wyjdzie.
O grabach wyślę Ci info na prive.

U mnie śniegu tylko troszeczkę, z trawnika już zniknął, bieli się tylko na rabatach, a od popołudnia znowu jakieś wichury w prognozach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:42, 18 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Miałam podobną sytuację, rabata z 6 - ma grabami Fastigiata i na końcu katalpa, która rosła tam już 2 lata.
Ja zdecydowałam się ją przesadzić, zrobiłam to na początku listopada, ciekawa jestem jak to zniesie - wiosną się okaże.
Ta Twoja katalpa nie wygląda na szczepioną, to znaczy, że kiedyś będzie dużym, rozłożystym drzewem, wg mnie powinnaś pomyśleć o innym miejscu dla niej.

Nie jest sczepiona i masz rację ,na wiosnę biorę za łopatę.Tu za mało miejsca tak czy siak będzie miała.
Trzymam kciuki za Twoją, żeby przeżyła Moja rośnie 5 rok
Tu ma być ogród :) 13:40, 18 sty 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Plany zacne będzie się działo pozdrawiam

Punktów niby mało, ale pod nimi kryje się naprawdę gigantyczny zakres, jakby to się udało zrobić to ogród byłby już gotowy - nie wiem czy to realne jest w tym roku, ale planować trzeba
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:37, 18 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

Dzień Dobry Wszystkim
Mam ogromną prośbę w dopracowaniu rabaty frontowej .. Projekt Ani jn jak najbardziej odzwierciedla moje upodobania i tak chciałabym ja zrealizować gdyby nie katalpa w rogu Mam ją od samego początku i darzę dość dużym sentymentem niestety. Choć nie jest to najbardziej urodziwe drzewo jakie znam to mimo to nie chciałabym się jej pozbyć . Z drugiej jednak strony psuje cały plan i nie pasuje do całości , lekkiej i spójnej.
Czy mam zapomnieć o sentymentach i pozbyć się jej czy da się to inaczej zaaranżować zostawiając ją jednak. Mogłabym spróbować ją przesadzić ale podobne starsze egzemplarze tego nie lubią..

Miałam podobną sytuację, rabata z 6 - ma grabami Fastigiata i na końcu katalpa, która rosła tam już 2 lata.
Ja zdecydowałam się ją przesadzić, zrobiłam to na początku listopada, ciekawa jestem jak to zniesie - wiosną się okaże.
Ta Twoja katalpa nie wygląda na szczepioną, to znaczy, że kiedyś będzie dużym, rozłożystym drzewem, wg mnie powinnaś pomyśleć o innym miejscu dla niej.
Tu ma być ogród :) 12:57, 17 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Plany na 2018:

- rabata wzdłuż chodnika wokół domu,
- rabata przy nowym fragmencie ogrodzenia,
- rabata przed domkiem ogrodnika,
- wybudować to co planuję od dwóch lat wolę nie wymieniać, żeby już nie zapeszać, ale pan, który mi to ma zrobić zaklepany już na jesieni i niedawno potwierdził, że ruszamy jak tylko pogoda pozwoli

Oczywiście jest jeszcze masa drobiazgów, przesadzania... nudy na pewno nie będzie.

Oj będzie się działo kibicuję
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:54, 16 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja orbitreka wzięłam w obroty i matę do ćwiczeń od córki, mam nadzieję, że mi motywacji starczy na więcej niż dwa tygodnie

A zapomniałam, do ruchu należy jeszcze zaliczyć dzisiaj godzinkę ślizgania na łyżwach

3 tydzień i nie wymiękłam Dołożyłam sobie jeszcze dietkę oczyszczająca organizm i nie zapeszając jest dobrze Mam silną motywację
Typografia ogrodu 12:04, 16 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

może nowi użytkownicy forum będą na swoich wątkach kontynuować dawną tradycję.
My wszyscy co zaczynaliśmy w 2014, 2015 roku w tej chwili mamy już dojrzałe ogrody, jesteśmy w innym miejscu, taka kolej rzeczy.
moze. Może oni maja radochę a my tego nie dostrzegamy
Typografia ogrodu 11:33, 16 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

My wszyscy co zaczynaliśmy w 2014, 2015 roku w tej chwili mamy już dojrzałe ogrody, jesteśmy w innym miejscu, taka kolej rzeczy.

Ale zawsze coś można zmieniać, aranżować od nowa. To tak jak z wnętrzami . Ja mam "ogród" (czyt. miejsce na ogród) od 2012 r. i jeszcze bardzo dużo pracy przede mną. ide małymi kroczkami do przodu i to cieszy....
Typografia ogrodu 00:04, 16 sty 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
fajnie ale było fajniej przeżywaliśmy razem plany, układy, aranżacje. Teraz nic z tego już nie zostało.

Madżenie ogrodnika sezon 2017 00:01, 16 sty 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)

Za chwilę wyskakujemy z nasza ekipą we francuskie Alpy a w marcu planujemy jeszcze króciutkie szusowanie w Austrii. Zobaczymy jak będzie z czasem i pieniędzmi, bo tego ciągle jakiś niedostatek

haha, czasu i kasy wiecznie jest za mało

My czekamy na ferie w Dolomitach.
Tu ma być ogród :) 23:44, 15 sty 2018

Do góry
Plany na 2018:

- rabata wzdłuż chodnika wokół domu,
- rabata przy nowym fragmencie ogrodzenia,
- rabata przed domkiem ogrodnika,
- wybudować to co planuję od dwóch lat wolę nie wymieniać, żeby już nie zapeszać, ale pan, który mi to ma zrobić zaklepany już na jesieni i niedawno potwierdził, że ruszamy jak tylko pogoda pozwoli

Oczywiście jest jeszcze masa drobiazgów, przesadzania... nudy na pewno nie będzie.

Tu ma być ogród :) 23:33, 15 sty 2018

Do góry
Zrobiłam sobie podsumowanie 2017 roku.

Udało się zrobić:

- skrzynie na warzywa,
- szklarnia,
- poszerzenie wszystkich rabat.

Zakupów roślin już nie było tyle co w ubiegłych latach, ale trochę się tego mimo wszystko uzbierało.

3 brzozy Doorenbos

4 graby Fastigiata

18 cisów Baccata - które wkrótce po posadzeniu zaczęłam formować na kule i stożki

24 cisy Hoseri na obwódki przed grabami

Były jeszcze tawki (ML, hakone, miłki) i jakieś pojedyncze inne roślinki.

Tu ma być ogród :) 23:13, 15 sty 2018

Do góry
zieloniutka napisał(a)

A my w sobotę w tym wietrze przez 6h wycinanie kilku drzewek z cięciem od razu gałęzi, przenoszenie gratów w inną część działki. Generalnie do dziś czuję mięśnie, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Zimno nie było.

Na pewno Was adrenalinka rozgrzewała, że to już niedługo zaczną się spełniać marzenia
Dziś najzimniej, zerkam na termometr, teraz -9,0 C.

Tu ma być ogród :) 20:39, 15 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mnie też jeszcze nikt na dwór nie wyciągnie, w sobotę musiałam się zmusić, żeby najmłodszym różom kopczyki zrobić, bo znowu zima daje o sobie znać, dzisiejszej nocy u nas było prawie -10C.
W tym roku sieję tylko warzywka, a to dopiero w marcu.

A my w sobotę w tym wietrze przez 6h wycinanie kilku drzewek z cięciem od razu gałęzi, przenoszenie gratów w inną część działki. Generalnie do dziś czuję mięśnie, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Zimno nie było.
Typografia ogrodu 18:02, 15 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Och, nawet o tym nie myśl!
To prawda to forum jest już inne niż kiedyś, ale mimo wszystko przyjemnie jest wpaść od czasu do czasu na zdjęcia do zaprzyjaźnionych ogrodów.

fajnie ale było fajniej przeżywaliśmy razem plany, układy, aranżacje. Teraz nic z tego już nie zostało.
Typografia ogrodu 17:55, 15 sty 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
i powoli chyba czas na wygaszenie

Och, nawet o tym nie myśl!
To prawda to forum jest już inne niż kiedyś, ale mimo wszystko przyjemnie jest wpaść od czasu do czasu na zdjęcia do zaprzyjaźnionych ogrodów.

Tu ma być ogród :) 17:49, 15 sty 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Czytam , czytam ,,,jużo siewach myślicie ??
Ja jeszcze nie.
Ale pomidorki też posieję tylko te co i nam smakowały.
pozdrawiam

Aniu, ale tylko myślimy, nie siejemy
Niektórzy już co prawda paprykę wysiewają, ale my jeszcze wyjeżdżamy na ferie na przełomie stycznia i lutego, więc jakbym wysiała, to nie miałby kto dopilnować.

Wczoraj mi znajoma zachwalała pomidorki Or Pera D'Abruzzo - mógłby ktoś potwierdzić, że warto posadzić?
Tu ma być ogród :) 17:41, 15 sty 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Szczęścia w Nowym Roku...patrzę czy już coś nowego wysiałaś...ja jeszcze na ogród się nie zapędziłam...piękne zdjęcia

Mnie też jeszcze nikt na dwór nie wyciągnie, w sobotę musiałam się zmusić, żeby najmłodszym różom kopczyki zrobić, bo znowu zima daje o sobie znać, dzisiejszej nocy u nas było prawie -10C.
W tym roku sieję tylko warzywka, a to dopiero w marcu.
Tu ma być ogród :) 17:36, 15 sty 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Edytko macham w nowym roku
i dziękuję

Dziękuję serdecznie i trzymam kciuki, żeby się wysiewy udały.
Tu ma być ogród :) 17:35, 15 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Dziękuję bardzo za odpowiedź .Lindsay to już nie masz tych grabow? AA ok doczytałam i dooglądałam że są .Bardzo mi się podobała ta rabata zresztą teraz tez jest fajnie.. . Mam taką rabatę że tak powiem misz/masz wzdłuż płotu , chciałam ja na wiosnę trochę uporządkować ,to jest miejsce pol-cieniste i najlepiej rosną mi tam hortensje i chyba nad nimi się bardziej skupię.A ty masz takie miejsce poł-cieniste u siebie w ogrodzie.Co Ci najlepiej rośnie?

Graby są, wcześniej miałam 2 szt, wiosną dokupiłam 4 i teraz 6 rośnie na tej rabacie.
Na początku ta rabata to właśnie był taki misz-masz - co 2 metry inne nasadzenia, zachłysnęłam się wtedy forum i chciałam mieć wszystko, minęło trochę czasu podczas, którego na spokojnie pooglądałam sobie wiele ogrodów tu na forum, inspiracji na Pintereście i doszłam do wniosku, że jednak chcę iść w trochę inną stronę, wykrystalizował się nowy pomysł na to jak ma wyglądać nasz ogród - na moje nieszczęście oznaczało to, że zmiany będą dogłębne

Działkę mamy nasłonecznioną, mam tylko jedną rabatę, gdzie przez kilka godzin jest trochę cienia.
Rosną tam funkie, świecznice, ciemierniki, trawy Elata Aurea, Silver Sceptre - wszystkie rośliny mogę polecić na takie stanowisko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies