Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w ożywieniu rabaty. Rabatę zakładałam jesienią 2016 r- wtedy jeszcze nie trafiłam na Ogrodowisko, więc jest daleka od tak pięknych realizacji forumowiczek. W 2017r miałam wiele innych zajęć budowlanych i właściwie nie robiłam z nią nic, jedynie dosadziłam hortensje. Rabata jest usytuowana na końcu mojego ogrodu, naprzeciw tarasu, więc cała uwaga skupia się na niej..... Wkleję zdjęcia żeby dalej omawiać problemy....
Pierwsze zdjęcie to kształt rabaty oraz wykaz roślin, jakie się na niej znajdują. Lewa odnoga i prawa są odbiciem lustrzanym. Lewa strona z centralnym półokręgiem są usytuowane w półcieniu, cień daje brzoza i akacja, która jest nieco oddalona od rabaty. Problematyczna jest prawa odnoga rabaty, bo już tutaj jest więcej cienia, gdyż w bliskiej odległości rośnie stary klon.
Problemy
- brak koloru- rododendrony i azalie kwitną krótko, dosadziłam hortensje, ale myślę, że to za mało
- W środkowej części za azaliami i hortensjami przydałoby się coś wysokiego na tło zamiast jałowca i świerka, które są malutkie i powoli rosną- Może jakieś trawy?
- z przodu przed azalie myślałam o jakiejś obwódce, ale jakiej?
- problem z cieniem w prawej odnodze-nawet hortensja polar bear zdecydowanie gorzej kwitła od bliźniaczej, posadzonej w półcieniu
- ogólnie jest ponuro
Bardzo proszę Was o jakieś rady. Bo głowię się, przeglądam forum i z zachwytem oglądam Wasze ogrody, ale nie potrafię wymyśleć co dosadzić/przesadzić żeby było ładnie. Zdjęcia robione wczoraj, więc styczniowy krajobraz też nie dodaje urody...
Pozdrawiam Aga