Ciąć na oko. Najpierw ściąć wierzchołek na prosto, potem boki ładnie patrząc z góry. Wiesz jak kwadrat wygląda to tak tnij. Możesz jak na rysunku z mojego artykułu, wcisnąć w ziemię patyki z bambusa i je związać mocno. i ciąć to co poza patykami.
Pamietajmy ze te wszyskie rabaty powtarzaja sie ale na forum. na zywo moze bedziesz jedyna w swoim miescie z tak pieknie skomponowanym ogrodem a czy nie jest wazniejsze co w realu?tu jesteśmy wszyscy blisko siebie ale fizycznie dzielą nas kilometry kurcze mam nadzieje ze dobrze mnie zrozumiecie
Mi się też podoba Niestety u mnie wszystkie liście buka wywiało już drugą zimę i z kolumnowego i z płaczącego,nie wiem,czy dlatego,że w niezacisznym miejscu czy dlatego,że młode sadzonki jeszcze?
Za to na żywopłociku grabowym (tegorocznym)listeczki zostają,więc jest nadzieja,że w przyszłości będzie w zimie brązowa ściana
No właśnie. Żeby coś konkretnie wymyśleć to trzeba po prostu myśleć nad całym ogrodem, a nie jednym wycinkiem.
Jeszcze co do ostatniej propozycji, masz za dużo Gracillimus, zrób co drugą hortensję, one powalą się na hortensje, bo wiem coś o tym, właśnie taki zestaw miałam nad stawem.
Nie nadają się typowe fiołki bo mają za małe kwiaty i prawie ich nie widać. Do donic sadzimy bratki, ale tylko na wczesną wiosnę, gdy jest krótki dzień. Potem bratki brzydną i w maju-czerwcu trzeba je wyrzucać.
Wyższa byłaby Aureospicata, Kórnik rośnie jak beczka, jest trochę "gruba" - pękata, ale może to akurat Aureospicata? Nie sposób rozróżnić zwłaszcza zimą, bo przebarwiła się od mrozu. W realu bym rozpoznała, ale ze zdjęcia tylko strzelam.