Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:49, 17 sty 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ależ piękne babcine serduszko przy hortkach! Podziwiam uśmiech!

Tak Haniu .moja mała księżniczka.Ma 3 latka ( sąsiadka zza płota)

Majówka na Majówce 11:35, 17 sty 2019

Do góry
Witam miłych gości w moim ogrodzie na Majówce gdzie nie tak dawno rosła pszenica albo inne zboże (zresztą po zdjęciach jakie mam nadzieję uda mi się wstawić zobaczycie, że otoczeni jesteśmy polami uprawnymi). Ogrodowisko odwiedzam już od dłuższego czasu, ale nie miałam odwagi założyć swój wątek, dopiero większego kopa dała mi Hania_Gruszka argumentując, że to będzie także mój pamiętnik ogrodowy, przyznałam jej rację i po tygodniach bicia się z myślami odważyłam się wstąpić w szeregi zacnego grona.

Działka jest długa i dość wąska: 17m szerokości, 200m długości. Ponieważ całości nie bylibyśmy w stanie ogrodzić udało się wygospodarować 70m ogrodzenia, działka jest rolna więc wolno było postawić jedynie domek gospodarczy, ale z powodzeniem pełni rolę przytulnego schronienia, ba nawet miejsce na kominek się znalazło .
Jak mówią, apetyt rośnie w miarę jedzenia więc dwa lata temu wymyślałam, że będę uprawiać warzywa . A że u mnie krótki lont raz dwa zadzwoniłam do naszego pana od ogrodzenia , umówiłam co ile będzie kosztowało (bo to nie tak, że sobie wydzieliłam z tego co było, nieee, trzeba było dogrodzić kolejne metry, dokładnie następne 15m) i umówiłam się na termin. Mój p.o. eM został postawiony przed faktem i nawet nie zdążył zaprotestować na szczęście jest już przyzwyczajony W związku z tym mamy patchworkowe ogrodzenie ale wcale mi to nie przeszkadza, estetka że mnie żadna, co widać po rabatach i całej reszcie , taka trochę wieś tańczy i śpiewa, taka moja Majówka

Na początek wkleję pierwsze widoczki i pierwsze rośliny, które sobie wymyśliłam, oczywiście nie mając o nich bladego pojęcia, poza tym, że zielonym do góry. Na Ogrodowisko trafiłam niestety już po pierwszych wyczynach ogrodowych, gdybym wiedziała wtedy to co teraz na pewno miałabym mniej pracy. Ale lepiej późno niż wcale

Na początek posadziliśmy 100 tui żeby w przyszłości chociaż troszkę osłonić się m.in przed wiatrem - to te chudzinki przy siatce

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:32, 17 sty 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basienko ale CI pieknie wszystko kwitnie. Niezaleznie Jaki miediac ogrod wyglada wspaniale

Izo
sama się dziwie jak przeglądam fotki ..ile tego było na takim malutkim kawałeczku

Mam też i różne krzewy ale mało pokazuję

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:23, 17 sty 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ależ nawąchałam się zapachów z przecudnych kwiatów...Cudny masz ten ogród...chyba mocno karmiony, że tak pięknie wszystko rośnie...Nic, tylko leżeć na trawce, zachwycać się kwitnącym rajem i wdychać te zapachy i wdychać...P I Ę K N I E !!!

Dziękuje Rumianko-Eliso
Co do dokarmiania to tak oszczędnie raczej.Moje rośliny są karmione obornikiem zazwyczaj podsypuję na zimę

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:13, 17 sty 2019

Do góry
Alicjo
Basiu

Kochane moje nie wiem ..Na karteczce było tylko Rozplenica sadzilam je 2016r,małe sadzonki wiosną ,pod koniec lata były takie

w tym roku w pażdzierniku

ogród (nie)Mocy 10:34, 17 sty 2019

Do góry
o takie panele Toszko Ci chodzi? w sensie, że te drzewa pomiędzy cisy ?
Sorry za infantylny obrazek, nadal się uczę poruszać po Paincie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:25, 17 sty 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:23, 17 sty 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:22, 17 sty 2019

Do góry
Peonie. Mam ich zdecydowanie za mało

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:20, 17 sty 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:20, 17 sty 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:18, 17 sty 2019

Do góry
Irysy

Ogrodowo zakręcona. 10:09, 17 sty 2019

Do góry
Na bazie pinów, listy roślin i rysunku, narysowałam swoją koncepcję. Nie bijcie za mocno

1 - szałwie
2 - miskanty
3 - hortensje
4 - rozplenice
5 - bodziszek rozanne
6 - hakone all gold
7 - rozchodnik
8 - lawenda
ciemnozielone kółka to stożki i kulki.
pod żywopłotem zostało trochę wolnego miejsca - można tam albo dodać miskantów, albo jarzmianki/parzydła/zawilce honorine jobert

drzewa - dwie różne wiśnie nie; albo obie takie same, albo przy bramie ta kanzan, a w rogu grujecznik (biorę z listy)
rozchodniki i lawendy przeniosłam na bardziej słoneczną część rabaty. Pod ogrodzeniem zostawiłam rośliny, które potrzebują mniej słońca, ale też trzeba się będzie liczyć, że za kilka lat szałwie czy rozplenice trzeba będzie może wymienić.
Pod oknem róże - jak chciałaś
kalina na pniu zasłania rynnę
o palibinie też chyba kiedyś wspominałaś.

pomyślałam o wszystkim, tylko zapomniałam, że przy samym wejściu jest skarpa. Czy była? Już nie pamiętam

Naprawdę starałam się ograniczać
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:21, 17 sty 2019

Do góry

Hameln i Moudry dla ani ;d jak widać to nie są leciutkie trawy .
Zakręcony ogród 08:21, 17 sty 2019

Do góry
No i zaczęła się wiosenna burza mózgu. Nadszedł czas ,że o niczym innym nie myślę tylko planuję, rozsadzam, przesadzam i zmieniam wszystko co zrobione I tak zakupione wczoraj hakonki chciałam zaplanować obok włazu do szamba i jak rozrysowałam zmiany w trawniku ,które planuję uczynić to nijak sie to kupy nie trzyma . Zresztą same zobaczcie :

jak na pakistanskim bazarze, wszystko tu jest ( choć nawet roślin nie ma )
Póki nie mam kostki mam jeszcze możliwość drastycznych zmian Tylko jakich ?
Sezon 2017 u Hanusi 07:09, 17 sty 2019

Do góry
Tę róże kupiłam w Netto. Na kartoniku było napisane chyba "Goldilocks"? Złotowłoska. Podobno w Biedrze, Polo, Lidlu też bywają

Trafiają się jesienią lub wiosną. Kilka lat z rzędu je widziałam.Kwitnie obficie, , rośnie w krzak do 1,5m, pędy sztywne, niestety kłujące. Ale za to zapach! Polecam
Dla Ciebie ta właśnie

Ogród Basi 23:52, 16 sty 2019

Do góry
A tu stare krasnale. Na schodach został jeden. Reszta zmieniła swoje lokum.

Ogród Basi 23:49, 16 sty 2019

Do góry

Ogród Basi 23:45, 16 sty 2019

Do góry
Ostatnie moje prace. Takie małe kotki dla bliskich. Ja nie mam w swoim domu parapetów więc kotki muszą iść do innych domów.

Mirkowy ogród (początki) 23:18, 16 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Masz może zebrane nasionka z tej bordowej rudbekii co widzę ją w tle???

Niestety Sylwia ale nie zebrałam. Jak przeżyje zimę to pomyślimy
A na razie taki kwiatek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies