Irenko obym nie zapomniała zanim doczytam do końca :
- jaki to berberys na zdjęciu, czy szybko rośnie, czy jesienia płonie?
- po ile i gdzie kupilaś vertigo?
- co to za żurawka bordowa taka piekna, od Marty?
Chyba za bardzo panikujemy. Opuchlaki są grożne gdy jest większa ilosć.
Czasami badania naukowe podają ilość szkodników na m2 , np 20 pędraków na m2 to wówczas jest plaga. Moje zurawki padały gdy znajdowalam w korzeniach ok 10 szt. 1-2 sztuki nie zaszkodza, warto ograniczać ich populację. Wszystkich nie wytępimy, nie ma takiej opcji...
Joasia nie paniku. Polej wrotyczem i na razie nic nie szalej. Nie dawaj chemi bo wypalisz roslinki. Ja sobie popaliłam żurawki rok temu... Zawsze zdązysz w llipcu z chemią poszaleć.
Chociaż specjaliści twierdzą, ze Dursban do doniczek na plantacjach jest skuteczny. Ja chyba jednak zrobiłam zbyt wysokie stężenie...
Ania czy w ziwązku z zapowiedziami przymrozkow coś robić? Mi tylko raz w życiu rosliny wymarzły - dwa lata temu gdy po słonecznym ciepłym dniu nadeszły mrozy -10 stopni w nocy w kietniu a potem 16 maja. Gdy u nas pada i zapowiadają -1 to wg mnie żadnych szkód w roslinach nie będzie. Zastanawiam się tylko czy nie rzucić agro lub mat słomianych na hortensje ogrodowe bo pieknie wypuszczają listki na długich łodygach i szkoda by było gdyby wymarzły. O resztę roślin jeszcze się nie boję, cebulowe dadza radę, hosty dopiero kły wystawiają a reszta da radę...
Polinka carexy kupuj w ciemno... Wszystkie piekne nawet zimą. Jeśli chcesz calkowicie zimozielone to carex morrowi variegata lub ice dance. Jeśli zimozielone w łagodne zimy to evergold lub ptasie łapki czyli otnithopoda. Jelsi takie ktore wiosną trzeba obciąć lub wyczesać to mój ulubiony frosted curls lub amazon mist. Jeśli brązowe to comans lub bronze firm. Mam wszystkie, wszystkie pięknie, niezawodne i wszystkie rosną w róznych miejscach w bukszpanach... Teraz testuję jeszcze montana.
Pooglądaj na pinterest moją tablicę grasses, mam je chyba wszystkie przypięte.
Ps praire fire chyba padła zima....czekam czy odżyje, bo byla piekna pomarańczowa jesienią.... I nie kupuj rubrum bo wszystkie wymarzają.
Wszystkie lubie i jeszcze nie jestem gotowa wybrać tę, ktora jest najpiekniejsza.
Aga, Ewa, Mala Mi lista sprawdzona, buziaki
Iwona i Selly dziekuje, zapraszam częsciej. Muszę odświeżyć wizytówkę bo mocno nieaktualna.... W rok ogród znów się bardzo zmienił, trochę rewolucji ogrodowych na rabatach było...