Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogrodowy pamiętnik 21:45, 07 sty 2019

Do góry
Jak mi się już marzą kolejne zakupy ogrodowe. Kiedy ta wiosna?

Nawet jaśminowca Snowbelle w zeszłym roku kupiłam mimo, że zapachu nie znoszę .
Ale te białe kwiatuszki są urocze.
Tymczasowo posadzony do czasu aż znajdę mu lepszą miejscówkę - daleko od tarasu .

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:42, 07 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ale w jakim sensie rozpoczęcie? Wyjście do ogrodu i wykonanie jakiejś pracy w nim?

Pszczółko, Sylwia

tak, to jest ten dzień kiedy wychodzę do ogrodu, ziemia, powietrze jakoś mi pachnie, czasem nawet leży gdzieś śnieg ale słoneczko lekko świeci, bywa że pojawiają się przebiśniegi i jakieś trzmiele

zabieram taczki, sekator i grabie i w pierwszej kolejności grabię trawniki, przycinam co tam się trafi no i się gapię więc powoli lezę przez cały ogród

nie ma znaczenia że za tydzień, dwa znów zima się trafi - co z tego, najważniejsze że się ogrodowo zaspokoiłam

i taką datę zapisuję - kiedy to jest - to aura o tym decyduje

a może zajrzę do zdjęć o

2014 - 17 luty a zdjęcia mam z 22 lutego

widać porządeczek - coś poustawiane, pozamiatane

a tu wygrabione z grubsza liście spod grujecznika, to niezbyt mądre, w tym roku zostawię, chodziło mi o to żeby światło dostało się i to co tam rośnie poszło

a tego dnia kwitło

no to jak nie podziałać

dalej 2015

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:16, 07 sty 2019

Do góry
Rench napisał(a)
Samych udanych nasadzeń życzę w tym Nowym Roku
Wyczytałam, że siejesz stipę z dobrym efektem, powiedz jak to robisz ? Masz od razu duże kępki ? Ja kilka razy próbowałam i same pojedyncze kłami mi wyrastają.

Renia jak miło że zajrzałaś. Również najlepszego w Nowym Roku.
Stipa tak kiełkuje takie pojedyncze włoski. Następnie te włoski łapiesz albo łyżeczką np. wydziobujesz takie kępki ile chcesz i to pikujesz do doniczek bynajmnie nie po jednym kłaku. Tak samo z lobelią.

18 marca miałam takie - w sam raz do pikowania do doniczek.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:11, 07 sty 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Jarmuże z daliami dla mnie, róże zamawiaj koniecznie, czy tylko ja mam cierpieć /przez niekonsekwencję/ z nadmiaru? mam 10 na oku...
Dzisiaj spadło ciśnienie moje osobiste, araukaria wreszcie wsadzona w rakietę, odleci czy nie?

Owinęliście tego giganta?
Cierpieć z nadmiaru - no to jest dobre ogrodnicze sformułowanie
ja też niekonsekwenta tylko ja mam mały areał i co jak co ale róże staram się już kupować pod określone miejsce co nie znaczy że mnie nie kusi

jesienią się zadowoliłam bo posadziłam
Open Arms - dobre ma miejsce, Kazanlik - super ma miejsce, Cornelia - upchana,
Jude the Obscure - super ma miejsce, Papa Meiland - upchana i Clair Martin - dobre miejsce

mam jeszcze wiele różanych chceń - ale nie chcę różanego ogrodu, lubię jak róże są tak gdzieś po ogrodzie rozrzucone
mam 47 krzaczków róż

póki co czapeczki mam

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:58, 07 sty 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Urocze fiolety

Najbardziej ciekawe dla mnie połączenie jarmużu z kłosowcem. Jakiej odmiany jarmużu szukać żeby był taki fioletowy? I do tego na dole jest chyba oregano. Cudowny klimacik kolorystyczny. Kłosowiec mi się w zeszłym roku wysiał

O nasionach czytam. Ja też stipę powtórzę, lobelię miałam marną ale zakamarki wypełniała

Pelargonie u mnie w odwodzie, do donic na południową stronę postanowiłam dać lawendę z trawą Amazon Mist, która się sprawdza idealnie do wszystkiego.

Jarmuż ciemny może Scarlet - ja ten lubię bo dla mnie najsmaczniejszy

Ja lawendy wszystkie jakie miałam w donicach i gdzieś wkopałam do warzywnika na brzeg grządki - szpalerek- bardzo późno to robiłam i nie wiem jak to będzie

na razie się cieszę bo mam kołderkę w ogrodzie

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:53, 07 sty 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Zamawiać

Tak myślałam, że zraz ktoś kusiciel się znajdzie dzisiaj- i znalazło się wielu

no to zamówiłam te pelargonie i jeszcze skusiłam się na hortensję White Wonder do donicy pomyślałam sobie - na jesień wysadzę

a dzisiaj byłam na obchodzie ogrodu bo odśnieżałam i wyszło słoneczko
i....zapomniałam okryć hortensje ogrodowe - a mróz teraz - więc latałam i okrywałam - jak źle się teraz coś robi jak czapka leci na oczy brrr

już otulone

Pszczelarnia 20:52, 07 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
4. Te donice i inne zostaną obsadzone pelargoniami

Kolejne cudowności! Ewo, skąd Ty bierzesz te prześliczne donice? To nówki czy z odzysku?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:13, 07 sty 2019

Do góry
Agania napisał(a)

No masz, ale mnie doceniłaś kochana Kasieńko...dzięki...a wiesz, że syn u mnie zamówił właśnie dekoracje świąteczne

Wianeczki z gwiazdeczkami dedykuję dla Ciebie

Zdobią mi wejście do domku...dziękuję za prezencik

Świetnie wykorzystane Piękne fotki zimowe, buziaki
Ogród ogrodniczki 20:10, 07 sty 2019

Do góry

Miałoby być to coś koło tego.
Wizualizacja nie odda realiów. Pod płotem chodzi mi o ścianę z różaneczników z klonami japońskimi.

Myślę że sporo racji w tym co mówisz,Ula.
Na razie, na próbę coś kupić.
Myślę że mogą być róże rabatowe albo parkowe.

Jestem na etapie poszukiwań odpowiednich róż. Bardzo chciałabym coś z róż angielskich, są takie urocze...
Ogród Muszelki 20:09, 07 sty 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)

Piękny karmnik. Muszelko. Sami go robiliście?
U mnie ptaszki stołują się z rana, jak jestem w pracy. Potem ich już nie widzę. Tylko słonecznik ubywa.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:08, 07 sty 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Mam bluszcz od Ciebie już chyba ze 3 lata...wiesz u mnie nie chce śmigać jak u Ciebie...muszę go przywiązywać inaczej nie chce się wspinać...nie mam ścian murowanych...
Biało się zrobiło, a gdzie na szu szu się wybieracie?... moja córcia była w sobotę w Szczyrku
Super salonik wygląda...ciekawa jestem kolejnych budowli z itonga?

Czekam na 28.04.2019

Bluszcz nie u każdego tak śmiga, może ma inna glebę , ale mam nadzieje że w końcu Ci ruszy
na szu szu - Wierchomla - jak w zeszłym roku bo byliśmy nią zachwyceni

Kolejna budowla to już całkiem inna bajka - powieje morska bryzą
Uchylam rąbka tajemnicy i przygotowywane materiały ...

Ale to zabawa po przyjeździe
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:06, 07 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie podsumowałaś i pięknie pokazałaś jak jest teraz, a jest bardzo kolorowo mimo zimy

Paleta kolorów mocno ograniczona, niestety.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:05, 07 sty 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Uraczyłam się widokiem Twojego ogrodu

Teraz to raczej zbiorowisko chaszczy wszelkiej maści jest.

Tęsknię za majem.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:02, 07 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aguś udało mi sie inaczej powiększyć , może bardziej czytelne będzie , nie chodzi o użyte rośliny tylko o koncepcje jako taką, to co w tle to już rośnie i świerki też reszta zamiast skrzynek będzie mniej więcej tak

Woooooow, ale staw! Bo to już sraw, nie oczko
Ogród Muszelki 19:37, 07 sty 2019

Do góry
Czy jest coś, co mogę o nich ciekawego napisać?
Na pierwszym zdjęciu jest samiec, a na ostatnim samiczka. Skąd o tym wiem? U bogatek płeć można rozpoznać m.in. po czarnym krawaciku.
Samiec ma krawacik duży, okazały, natomiast samiczka niewielki. I tu uwaga! Im samiec ma większy krawacik, tym jest ważniejszy w stadzie, no i wzdychają do niego wszystkie samiczki

Kiedyś przeprowadzono badanie naukowe. Niektórym samcom powiększono (domalowano) czarnym pisakiem krawacik. Potem obserwowano, czy większy krawat nada im „ważności” np. podczas posiłku w karmniku.
Okazało się, że inne sikorki, nagle zaczęły ustępować im miejsca, dawały pierwszeństwo podczas posiłku itp.

Ot, jak strój wpływa na postrzeganie - masz duży krawat, jesteś wielki ;D

Ogród Muszelki 19:32, 07 sty 2019

Do góry
Bogatki. Są tak powszechnie spotykane, że można przestać dostrzegać ich piękno. A szkoda. Bo są naprawdę śliczne.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:13, 07 sty 2019

Do góry
Mrozik.

Wizytówka - Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:10, 07 sty 2019

Do góry
To również czas róż w ogrodzie. Mam ich niewiele.

Potem zakwitają jeżówki, pysznogłówki, hortensje, latrie, bodziszki, floksy,dalie i wiele inny bylin.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:08, 07 sty 2019

Do góry
Po raz pierwszy w tym roku w ogrodzie pojawił się promyczek słońca.
Brzozowa

Wizytówka - Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:06, 07 sty 2019

Do góry
A ogród żyje swoim życie codziennie nas zaskakując. Bujność to słowo, którym mogę go wówczas określić.

Czasem deszczem bywa umęczony.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies