Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 16:32, 07 sty 2019

gogo napisał(a)

Zwróciłam uwagę na bardzo duże łapki kowalika...

Rzeczywiście kowalik ma "duże łapki". A wiesz dlaczego natura go hojnie w takie łapki obdarzyła? Żeby m.in. mógł wędrować po konarach i pniach głową w dół. Tak, tak, kowalik to akrobata. Kiedyś czytałam, że jest on bodaj jedynym ptaszkiem w Europie, który to potrafi.

Kowalik to bardzo energiczne stworzątko. Latem często widzę, jak dziarsko wędruje po pniach moich świerków. Gdy wyszukuje pokarm w szczelinach kory wykręca śmiało ciało we wszystkie strony

Muszelka 16:33, 07 sty 2019

gogo napisał(a)

Tak głośno świergolą, bardzo lubię słuchać ptasiej muzyki, dodaje skrzydeł

Grażynko, mam tak, jak Ty Koncerty ptasie są fantastyczne. W ogóle muzyka przyrody jest fenomenalna, cudowna, niepowtarzalna.
I piszę to ja, która ma muzyczny dom - wszyscy gramy na instrumentach.
Muszelka 16:37, 07 sty 2019

anka_ napisał(a)
Chyba niepotrzebnie ci przykro. One tak lubią. Moje maja dwa duże karmniki, ale mazurki (wróbli niestety nie mam) sporadycznie z nich korzystają (nawet jak sikorek jeszcze nie ma), zdecydowanie wolą buszować na niskim poziomie- tak gdzie karma dla bażantów. Do karmnika zaglądają w zasadzie jak się ziarenka na dole skończą.

A to dobra nowina! Myślałam, że one spod karmnika resztki po innych ptakach wyjadają, jak jakieś "kopciuszki" A wróbelki rozumują tak: po co fatygować się na wyżyny, skoro na ziemi leży?
Dzięki!
Muszelka 16:39, 07 sty 2019

anka_ napisał(a)

Ja muszę spróbować lepszą fotkę cyknąć moim czarnogłowym sikorom. Może wreszcie doję czy mam czarnogłówki czy ubogie. Choć wszystkie cieszą.

Sikorki to straszne wiercipięty. Często bardzo trudno je z daleka rozróżnić Dopiero na zdjęciu widać kto zacz Powodzenia w łowach!
gogo 17:24, 07 sty 2019

Dobrze pisałam, że dzięki Tobie wiele się uczę
Ja niestety mam ucho słoniowe
Mój eM grał świetnie na akordeonie, ale wiele lat temu przestał, a instrument podarował kuzynowi / grającemu na weselach /.
Masz rację, przyroda gra najpiękniej
Muszelka 19:29, 07 sty 2019

gogo napisał(a)
Dobrze pisałam, że dzięki Tobie wiele się uczę

Wzajemnie się od siebie uczymy. I to jest piękne w spotkaniu z drugim człowiekiem. Ktoś ma coś, czego nie mam ja
Muszelka 19:30, 07 sty 2019

gogo napisał(a)

Ja niestety mam ucho słoniowe

Ale masz inne zdolności
Muszelka 19:32, 07 sty 2019

Bogatki. Są tak powszechnie spotykane, że można przestać dostrzegać ich piękno. A szkoda. Bo są naprawdę śliczne.

Muszelka 19:37, 07 sty 2019

Czy jest coś, co mogę o nich ciekawego napisać?
Na pierwszym zdjęciu jest samiec, a na ostatnim samiczka. Skąd o tym wiem? U bogatek płeć można rozpoznać m.in. po czarnym krawaciku.
Samiec ma krawacik duży, okazały, natomiast samiczka niewielki. I tu uwaga! Im samiec ma większy krawacik, tym jest ważniejszy w stadzie, no i wzdychają do niego wszystkie samiczki

Kiedyś przeprowadzono badanie naukowe. Niektórym samcom powiększono (domalowano) czarnym pisakiem krawacik. Potem obserwowano, czy większy krawat nada im „ważności” np. podczas posiłku w karmniku.
Okazało się, że inne sikorki, nagle zaczęły ustępować im miejsca, dawały pierwszeństwo podczas posiłku itp.

Ot, jak strój wpływa na postrzeganie - masz duży krawat, jesteś wielki ;D

Iwk4 20:09, 07 sty 2019

Muszelka napisał(a)

Piękny karmnik. Muszelko. Sami go robiliście?
U mnie ptaszki stołują się z rana, jak jestem w pracy. Potem ich już nie widzę. Tylko słonecznik ubywa.