Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

kasiek 11:03, 06 sty 2019

Czy mnie się wydaje, czy coraz później zaczynasz sezon?
Ozdoby eko są bardzo ładne i naturalne, przyzwyczailiśmy sie do świecidełek i dlatego wydają nam się za subtelne, ale za to jakie prawdziwe
Kuklik 22:55, 06 sty 2019

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Ja już hosty i piwonie zamówiłam, nie wiem nad czym się zastanawiasz
Buziaki i uściski zostawiam
Milka 08:50, 07 sty 2019

Faktycznie, coraz później zaczynasz sezon, może dlatego, że wolniejsze jesteśmy? czy z innych powodów?
Ja lubię siać wprost do gruntu. Teraz nawet niezłą pora, miękka ziemia, wilgotność i jakby co, nasiona zmrozi. Zrobię test.
Milka 08:52, 07 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Ale w jakim sensie rozpoczęcie? Wyjście do ogrodu i wykonanie jakiejś pracy w nim?

Też jestem ciekawa, bo ja to nawet przerwy nie mam, non stop ogród, nawet teraz, więc nawet nie mogę napisać, że sezon otwieram, ha ha
mira 20:47, 07 sty 2019

Gabriela napisał(a)

Dobra, zgaduję że to są pomalowane na biało obskubane z igieł gałązki jodły, świerka?

Wymiana nasion - zobaczę, oczywiście.

Urocze Twoje dekoracje, a bombki instumenty były w sklepie z instrumentami w Krakowie, proste. Ale kto by przypuszczał, że tam...

Pudło - już wiesz - to z lilaka łodyga - muszę zrobić zdjęcia moim bukietom to pokażę.
Te instrumenty widziałam, na stronach sklepów muzycznych ale były za drogie.
Teraz po świętach chyba tańsze - tak mi się spodobało Twoje pianinko że postanowiłam mieć swoje - ciut inne takie jak ja miałam kiedyś .
No i ta szklarnia.

A Twoja szklarenka/zimowy salon jest niesamowita - ja ją uwielbiam i ciszę się że mogłam w niej posiedzieć i pogwarzyć - dziękuję.
mira 20:53, 07 sty 2019

Anda napisał(a)
Zamawiać

Tak myślałam, że zraz ktoś kusiciel się znajdzie dzisiaj- i znalazło się wielu

no to zamówiłam te pelargonie i jeszcze skusiłam się na hortensję White Wonder do donicy pomyślałam sobie - na jesień wysadzę

a dzisiaj byłam na obchodzie ogrodu bo odśnieżałam i wyszło słoneczko
i....zapomniałam okryć hortensje ogrodowe - a mróz teraz - więc latałam i okrywałam - jak źle się teraz coś robi jak czapka leci na oczy brrr

już otulone

mira 20:58, 07 sty 2019

Urszulla napisał(a)

Urocze fiolety

Najbardziej ciekawe dla mnie połączenie jarmużu z kłosowcem. Jakiej odmiany jarmużu szukać żeby był taki fioletowy? I do tego na dole jest chyba oregano. Cudowny klimacik kolorystyczny. Kłosowiec mi się w zeszłym roku wysiał

O nasionach czytam. Ja też stipę powtórzę, lobelię miałam marną ale zakamarki wypełniała

Pelargonie u mnie w odwodzie, do donic na południową stronę postanowiłam dać lawendę z trawą Amazon Mist, która się sprawdza idealnie do wszystkiego.

Jarmuż ciemny może Scarlet - ja ten lubię bo dla mnie najsmaczniejszy

Ja lawendy wszystkie jakie miałam w donicach i gdzieś wkopałam do warzywnika na brzeg grządki - szpalerek- bardzo późno to robiłam i nie wiem jak to będzie

na razie się cieszę bo mam kołderkę w ogrodzie

mira 21:11, 07 sty 2019

sierika napisał(a)
Jarmuże z daliami dla mnie, róże zamawiaj koniecznie, czy tylko ja mam cierpieć /przez niekonsekwencję/ z nadmiaru? mam 10 na oku...
Dzisiaj spadło ciśnienie moje osobiste, araukaria wreszcie wsadzona w rakietę, odleci czy nie?

Owinęliście tego giganta?
Cierpieć z nadmiaru - no to jest dobre ogrodnicze sformułowanie
ja też niekonsekwenta tylko ja mam mały areał i co jak co ale róże staram się już kupować pod określone miejsce co nie znaczy że mnie nie kusi

jesienią się zadowoliłam bo posadziłam
Open Arms - dobre ma miejsce, Kazanlik - super ma miejsce, Cornelia - upchana,
Jude the Obscure - super ma miejsce, Papa Meiland - upchana i Clair Martin - dobre miejsce

mam jeszcze wiele różanych chceń - ale nie chcę różanego ogrodu, lubię jak róże są tak gdzieś po ogrodzie rozrzucone
mam 47 krzaczków róż

póki co czapeczki mam

sierika 21:15, 07 sty 2019

Dobre posadziłaś, ja wybieram wg innego klucza ale Twoje chwalę. Owszem owinięty gigant, choć czasem źle mu życzę, wstawiłam jego fotki a raczej końcowy efekt.
mira 21:16, 07 sty 2019

Rench napisał(a)
Samych udanych nasadzeń życzę w tym Nowym Roku
Wyczytałam, że siejesz stipę z dobrym efektem, powiedz jak to robisz ? Masz od razu duże kępki ? Ja kilka razy próbowałam i same pojedyncze kłami mi wyrastają.

Renia jak miło że zajrzałaś. Również najlepszego w Nowym Roku.
Stipa tak kiełkuje takie pojedyncze włoski. Następnie te włoski łapiesz albo łyżeczką np. wydziobujesz takie kępki ile chcesz i to pikujesz do doniczek bynajmnie nie po jednym kłaku. Tak samo z lobelią.

18 marca miałam takie - w sam raz do pikowania do doniczek.