Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:37, 19 sie 2015

Do góry
reakcja syna na tego grzyba, poprostu bezcenna - myślał, że to prawdziwy wyrósł (z daleka tak wygląda)

Postaram się powklejać więcej fotek. Teraz do fotografowania specjalnie dla Margi pójdzie skarpa - mam nadzieję, że szybko, bo pokręciły mnie korzonki i niestety ciężko mi chodzić, a wogóle jak chodzę to jak paralityk zgięta w pół

Trawa dostała w kość przez te upały, ale jak popadało to "odbiła"

Czekam na przesyłkę z czerwonymi szklanymi kulami - jak dotrą to pokażę fotki

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:19, 17 sie 2015

Do góry
Renatko, myślałam żeby stipę wysadzić stamtąd ale skoro mówisz, ze ma zostać to zostanie Muszę sie dobrze zastanowić co i jak. Powojnik bylinowy miałby się zwieszać z gazonu i lekko zadarniać. Głupi pomysł ?
Mira, miło mi że do mnie wpadłaś Mówisz, że u mnie porządek ? to złudzenie optyczne Psy broją, kopią i niszczą tyle tylko, że im trochę życie uprzykrzyłam wysypując wszystko co się dało kamieniami. Nie jestem z tego powodu szczęśliwa a one w ogóle ale gdyby nie takie rozwiązanie problemu to do dziś byłby piach, zielsko i klepisko wszędzie. Jeden z moich pupili wykopał sobie jamę pod stolikiem ogrodowym szukając cienia i chłodu. Nogi potem nam grzęzły w brudnym piachu. Takich historii mogłabym przytaczać setki. Niestety przy psach nie ma idealnego ogrodu i trzeba się z tym pogodzić. By nie przekopywały nowego trawnika zastosowaliśmy bezprzewodowe ogrodzenie dla psów. Biedne te moje psy ale rekompensuję im to długimi spacerami. Dzisiejszy był nawet za długi jak na 12 letnią starowinkę. Łapy odmówiły posłuszeństwa
Ale się rozpisałam
A powiedz, jak usytuowane względem stron świata jest ta skarpa z podkładami, nagrzewając się od słońca wydzielają zapachy ?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:01, 15 sie 2015

Do góry
Kochana skarpa to jeszcze pół biedy przy całym nierównym terenie idący spadkiem pochylonym z prawego górnego rogu do dolnego lewego rogu, a do tego skarpy wszędzie. ... zero odcinka prostego...
Zimozielony ogród przy białym domu 16:44, 15 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, czy posadzone potem rośliny w yym miejscu nie spłyneły podczas podlewania? Jak jest z wymywaniem korzeni podczas deszczu i utrzymaniem roślin na takiej skarpie. Wydaje się "na oko", że ona jest bardzo stroma.

Nie, ponieważ skarpa została zupełnie inaczej ukształtowana, dosypaliśmy ziemi i zrobiło się łagodniej. Zayuważ, że skarpa objęła cisa a wcześniej kończyła się dużo bliżej.

Trudny teren - dużo pracy! 11:16, 15 sie 2015

Do góry
W natchnieniu spontanicznym na szybko wymyśliłam sobie, co nie znaczy, że to zrealizuje ale takie 3 drzewka przy tarasie.

Pod płotem jest rabata, a zaraz na końcu agro mała skarpa, która kiedyś będzie zrobiona tzn zabezpieczona murkiem .

Kulą w płot 00:03, 15 sie 2015

Do góry
Jestem, jestem czytam oglądam. Szczerze to nie ma co pokazywać, bo jak nie grad, to huragan, albo susza nie mają lekko rośliny u nas. Plan pomału wykonuję, ale szczerze przy tych upałach to nie mam sumienia chłopaków do roboty gonić. Skarpa jest gotowa w 90 % pozostała wykończeniówka, część działki glebogryzarką przekopana, teren wyrównany, rabata wyznaczona, ale nic na razie nie sadzę, bo i tak roślinki padną na tym ukropie. Dziś chłopcy ( mąż i synowie) dzielnie drzewo na skrzynie przygotowywali i jutro chcą pozbijać. Zobaczymy co im wyjdzie. Szczerze to mam dość ogrodu, tyle się narobiłam, wydałam sporo kasy na rośliny, a pogoda mi wszystko niszczy
Kwitnące skarpy 22:29, 13 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Imponująca kolekcja roślin Skarpa zamieniła się w tętniący życiem ogród Nie wiem na co patrzeć tyle kolorów Lubię tak

Co to za odmiana jeżówki o czerwonych kwiatach ?

Miło że się podoba skarpa już zaczyna przygotowywać się do spoczynku jesiennego co do nazwy odmianowej tej jeżówki to gdzieś przepiłem kartkę jak ją odszukam to podam Pozdrawiam
Kwitnące skarpy 17:27, 13 sie 2015

Do góry
Imponująca kolekcja roślin Skarpa zamieniła się w tętniący życiem ogród Nie wiem na co patrzeć tyle kolorów Lubię tak

Co to za odmiana jeżówki o czerwonych kwiatach ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:14, 13 sie 2015

Do góry
Ale piekne zdjecia ! skarpa w kwiatach cudo!
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:11, 13 sie 2015

Do góry
ładnie trzymają się Ci roślinki mimo upałów ciekawa jestem jak wygląda teraz Twoja skarpa
Hortensjada 13:21, 10 sie 2015

Do góry
Na 108 stronie pokazałam dzisiaj Vanilki, które bez problemu radzą sobie "na patelni". Bardziej martwi mnie skarpa, marne szanse na zatrzymanie wody a jest to podstawa przy uprawie hortensji. Pozdrawiam
Mój początek 23:44, 08 sie 2015

Do góry
Ogród ma trzy lata.Na początku chciałam mieć wszystkie rośliny,teraz powoli robię porządki,przesadzam ,dosadzam i uczę się.Teren bardzo trudny las z wysokimi drzewami ,teren pochyły ,skarpa z boku działki

i przedogródek
zwany patelnią.Wiele posadzonych tam roślin nie przeżyło,postawiłam więc na donice i minimalizm .Wiem ,że daleka droga przede mną ,ogród uczy cierpliwości i pokory.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:16, 30 lip 2015

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Może ,ta działeczka jest na sprzedaż ? Piękny bym miała widok z tarasu.

Może i jest, kto wie. Zapytać by trzeba było Po lewej stoi dom w stanie surowym, budują go już kilka lat, może sprzedadzą? Widok do pozazdroszczenia, choć bałabym się, czy dom kiedyś nie zjedzie, bo tuż obok bardzo ostra skarpa.
Ogródkowe perypetie:) 10:04, 28 lip 2015

Do góry
Olena zgodzę się z Tobą, tam gdzie miałam mrówki to żurawki żyją, ale reszta nie za bardzo. Ja do mrówek nic nie mamprzynajmniej na razie.
Jednak pomimo tego, jak ładne są żurawki nowych dosadzać już nie będę

Moja skarpa woła o pomoc, najgorsze jest to, że nie wiem co z nią zrobić na poważnie.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:13, 27 lip 2015

Do góry
Od wczoraj chłodno. Dziś tylko 21st i popołudniu ulewa. Mogłoby w nocy popadać, bo skarpa nie zdążyła namoknąć i cisy może mają za sucho.
Ogród wśród pól i wiatrów 20:48, 27 lip 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Jola odpoczywa

E tam, takie odpoczywanie... Maraton "wykończeniówkowy" i robota Ale są postępy Koniec robót ziemnych w ogrodzie, wszystko rozplantowane, skarpa nabrała kształtu, miejsce pod brzozowy zagajnik przygotowane. A z innej beczki - podłoga do pokoi wybrana i będzie zamontowana do końca sierpnia, łóżeczko wybrane i będzie dostarczone w pierwszym tygodniu września

Dla Ciebie Iwcia coś w tonacji pink
Ogród na Batuty 15:51, 27 lip 2015

Do góry
EwaG napisał(a)
Wg mnie powinnaś skarpę zlikwidować, a boki tarasu zasłonić strzyżonym żywopłotem zimozielonym, np. z cisów. Mogą lekko wystawać nad taras, tworząc obwódkę.
Taki betonowe "gazony" (nieważne jak się nazywają) są erzacem muru oporowego. I jak erzac zawsze tak będą wyglądać.

Witaj Ewa,
decyzja już podjęta. Skarpa idzie do likwidacji na wiosnę. Po jej zlikwidowaniu zostanie mi irga major i myślałam, żeby ja wykorzystać na zasłonięcie murku.
Gazonów też nie będzie
Mój ogród pod górkę... 18:57, 26 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kaśka, ty jak coś wymyślisz, to nawet w niedzielę działasz. Z tą kostrzewą nawet jeżówki są bardziej widoczne. Fajne.
Mebelki fajne dostałaś

Tak mnie ta skarpa denerwowała, że mnie nosiło i dzisiaj ostatecznie mnie poniosło
Za mebelki dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies