Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:18, 07 lis 2018

Do góry
Skąpana w słońcu 18:15, 07 lis 2018

Do góry
A teraz zbiorowo odpowiem na post Uli, Dominiki, Waldka i Megi dotyczące mojej ziemi.

Kochani, uważam, że mam bardzo dobrą ziemię, czarną gliniastą, ale nie taką, jak opisał ją Waldek "Żyzna, urodzajna, przepuszczalna i próchnicza" Matka natura aż tak łaskawa nie była To efekt mojej trzy letniej pracy nad polepszeniem jej struktury.

Mnóstwo praco mnie to kosztowało, żeby osiągnąć taki efekt. Wszytko przebiegało etapowo. Najpierw to miejsce wyglądało tak.

Po skoszeniu trawska mogłam ocenić co tam jeszcze rośnie. No niestety okazało się, ze jest mnóstwo podagrycznika, dzikich jeżyn. Te miejsca musiałam oplewić ręcznie, centymetr po centymetrze. Plewiąc usuwałam kamienie i duże bryły gliny, która nadawałaby się do lepienia garnków. Oczyszczoną ziemię obsiewałam gorczycą, którą później przekopywałam. To była pierwsza porcja próchnicy.

Miejsca, gdzie była sama trawa mąż przekopywał przewracając ziemię, żeby trawsko w niej gniło. Jak już to się przerobiło to ja wkraczałam z widłami i to wszytko przerzucałam czyszcząc ziemię z kamieni i gliny.

Można powiedzieć, że pierwszy etap pracy był za mną. T3eraz nastał czas sadzenia roślin.

Pokażę jaka mam rodzimą ziemię

To jest ziemia z wykopów pod fundamenty. Widać, ze są kamienie i glina

a tak wygląda ziemia po przesianiu

A to są odpady

Teraz widać co wcześniej z niej wyciągnęłam.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:14, 07 lis 2018

Do góry
Zdjęcia nie chcą się wgrywać...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:14, 07 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dębolistna u nas zdobi też tylko z liści, jeszcze do tej pory nie kwitła

Wszystkie jesienne twoje widoczki bardzo mi się podobają.
Twoja debolistna jakiś smuklejsza.Ile twoje ma latek ?/
Moja 4 i zobacz jak się wybarwia.
w tym roku kwitła tylko kilkoma kwiatkami.Ale w ubiegłym roku cały krzew pięknie kwitł.
ale i bez kwiatów wygada teraz jesienią cuudne
Kiedyś będzie tu ogród 18:09, 07 lis 2018

Do góry
Tylko nie chciał aparat nastawić mi ostrości. Ale skończę sadzić to pstryknę fotkę.

Dla ciebie Kasiu ostatnie barwy u p.Szmit
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:08, 07 lis 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:54, 07 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu, czuję się jak w programie "rewolucje" nie trzeba tv otwierać

Ja też w roli głównej Wczoraj skończyłam malowanie ale będzie trzeba nieco poprawić w sb bo po pracy jest za zimno i trochę zacieków wyszło.
Nie wiem jak to się stało ale poszłam jednak w nowoczesność, dobierając chłodne stonowane barwy i wszystkie figury tworząc prostokątne
Czyli jednak nie będzie zamkowo a nowocześnie Dziekuje że czuwasz i dziękuje za pomysły

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 17:53, 07 lis 2018

Do góry
Sezon powoli się kończy, czas wrzucić trochę jesiennych zdjęć. Chociaż sporo jeszcze letnich akcentów jest Przepraszam za tak słabą aktywność w tym roku, pogoda nie sprzyjała ogrodowi i mnie zarazem.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 17:37, 07 lis 2018

Do góry
evel,

... a teraz kolej na acer Shirosawarum 'Aureum':

Wiosna

Lato

Jesień

pozdrawiam
Jan
Kiedyś będzie tu ogród 17:36, 07 lis 2018

Do góry
Moniu ja mam jeden krzaczor. Nie jest cięty fachowo, bo to domek eMa. Ale owocuje jak głupi, nie do przejedzenia. Obecnie zostały głównie na górze, bo nie ma komu zerwać.

...uDany ogród 17:28, 07 lis 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Zdjęcia temu zdecydowanie przeczą. Danusiu spróbuj, przecież w każdym momencie można zrezygnować. Masz oko fotografa i kropka. Widać to zresztą na każdym zdjęciu. Takie jest moje zdanie.

Gosiu dziękuję serdecznie za ten przemiły komentarz. Do takich stocków trzeba mnóstwo zdjęć, których nie można wcześniej nigdzie użyć. Moje w większości są na forach, musiałabym napstrykać nowych świeżynek, a to potrwa
Dla Ciebie dzisiejszy wieczór, niebo musiało zjawiskowo wyglądać w ogrodzie. Tutaj mam niestety kable i dachy na horyzoncie...

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 16:36, 07 lis 2018

Do góry
evel,

tak - posiadam te dwie odmiany klona u siebie w ogrodzie a poniżej fotki z poszczególnych pór roku.

Acer palmatum 'Orange Dream' :

Wiosna

Lato

Jesień

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:15, 07 lis 2018

Do góry
Niestety mam jeszcze trochę do posadzenia
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:14, 07 lis 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Krokusy, szafirki i czosnki główkowate tak mają, ze już wypuszczają liście, więc głowa do góry

Krokusy ? Nigdy mi nie rosły ..,
...uDany ogród 15:52, 07 lis 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Kasiu
Ja się chyba do tego nie nadaję...

Zdjęcia temu zdecydowanie przeczą. Danusiu spróbuj, przecież w każdym momencie można zrezygnować. Masz oko fotografa i kropka. Widać to zresztą na każdym zdjęciu. Takie jest moje zdanie.
Metamorfozy ogrodowe 15:46, 07 lis 2018

Do góry

Piękna metamorfoza. A to zdjęcie cudne!
...uDany ogród 15:43, 07 lis 2018

Do góry
Uwielbiam taką kolorową i słoneczną jesień

i ptaszkom też się podoba

...uDany ogród 15:39, 07 lis 2018

Do góry
Dzień piękny i słoneczny, co za listopad

i pojawił się promień nadziei

Kiedyś będzie tu ogród 15:11, 07 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Ptasia stołówka.

Ale z tej ptasiej stołówki chyba tez coś wcześniej korzystasz? Czy dla siebie masz drugą miejscówkę? Mam jedną taką zaciszną, ciepłą ścianę budynku drewnianego i korci mnie żeby tam posadzić winogrono, tylko nic na ten temat nie wiem jeszcze
Lawendowy zawrót głowy 14:13, 07 lis 2018

Do góry

Co to jest za drzewo po lewej? Piękna kulista korona. Bardzo mi się podoba.
Dużo pracy z cięciem czy podobnie jak wiśnia umbraculifera "sama się ta korona robi".

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies