Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Zagajanka 15:10, 23 gru 2018

No wiesz, Geoff u mnie rośnie duży W lepszym roku wypuscił pędy na ponad 2,5 metra, które potem kulkowałam:

Ale można go oczywiście przycinać jak zwyczajną różę parkową, wtedy standardowo będzie miał 150 cm x 100 cm mniej więcej. U mnie krzaczek jest bardzo gęsty, więc wycinam od czasu do czasu najstarsze pędy.

Zagajanka 15:11, 23 gru 2018

No i gratuluję zakupu tunelu foliowego - dopiero będziesz nas zadziwiać swoimi rarytasami!
Wendy79 10:50, 13 sty 2019

Styczeń,pierwsza dekada, deszczowa, pochmurna, mokra. Z rzadka niewielkie opady śniegu, które zaraz zamieniają się w błoto. Temperatura najniższa -7 w nocy. Brakuje mi słońca i zapewne witaminy D.

Do ogrodu niemal nie wychodzę, mały obchód, co jakiś czas. Jest już tak mokro, że w zagłębieniu na polu przy północnym ogrodzeniu stoi znowu woda. Jak tak dalej pójdzie, podejdzie pod rabatę peoniową. Wyszły z ziemi krokusy.

Posegregowałam większość nasion. Zamówiłam nowe oraz po raz pierwszy perlit i wermikulit. Prawie jestem przyszykowana do wysiewów. W internetowym koszyku czekają wiosenne zakupy, nie mogę się zdecydować. Plan warzywnego nie ruszony, nie mogę się skupić. Drzewka w sadzie czekają na bielenie, ale odpowiedniej pogody brak a i przy braku słońca,konieczności na chwilę obecną nie widzę.

Planuję odświeżenie sypialni, zazieleniam przestrzeń domową, próbuję się skupić na sobie.
Jestem u Was, czasami coś napiszę, w większości jak duch prześledzę wpisy. Czytam i oglądam piękne podsumowania roku, cieszę się na nowe plany i pomysły. Czekam z Wami na wiosnę.
Zaraz z kubkiem lipowej herbaty, rozłożę na stole ostatni bastion nieuporządkowanych nasion. Może znajdę coś na wymianę do KPN. Trzeba coś robić w ten przygnębiający wolny czas.
Ściskam

margaretka3 17:29, 13 sty 2019

W KPN czekam zatem i na Ciebie Klikam i klikam, może coś jeszcze fajnego wyklikam.
O nasionkach dyni, które chciałaś, pamiętam. Ona nadal jest jeszcze w całości, muszę ją rozkroić.
mira 20:07, 13 sty 2019

Ogród na zdjęciach wygląda fantastycznie - ja jestem urzeczona takim widokiem.
U mnie rozlazły mokry śnieg. Jest brzydko.
Widzę że idziesz ogrodowo jak burza. Ja dziś tez nasiona segregowałam.
Gdzie zamawiałaś wemikulit?
Jeszcze nie mam nic ale z wysiewami startuję w lutym koło połowy.
Do KPN się spaźniam wiele nie mam.
Krokusy to szybkie zawodniki no muszą już się wychylać.

pozdrawiam
Wendy79 10:56, 14 sty 2019

margaretka3 napisał(a)
W KPN czekam zatem i na Ciebie Klikam i klikam, może coś jeszcze fajnego wyklikam.
O nasionkach dyni, które chciałaś, pamiętam. Ona nadal jest jeszcze w całości, muszę ją rozkroić.

Uff, zdążyłam do Ciebie na KPN, dobrze, że wolne dzisiaj mam, bo nie wiem jak by to było Zmotywowałyście mnie dzisiaj z Mirą i chyba też coś wrzucić zaraz muszę.
Po wątkach biegasz, a u siebie nic nie pokazujesz
margaretka3 11:03, 14 sty 2019

Wendy79 napisał(a)

Uff, zdążyłam do Ciebie na KPN, dobrze, że wolne dzisiaj mam, bo nie wiem jak by to było Zmotywowałyście mnie dzisiaj z Mirą i chyba też coś wrzucić zaraz muszę.
Po wątkach biegasz, a u siebie nic nie pokazujesz

Zdążyłaś
Ja też filuję na Twoje. Dopisz tam sobie dynię (żebym nie zapomniała), bo ta zielona, o której piszę, jest tą, którą chciałaś.
Zbieram się do jakiegoś porównania, ale chciałabym odkopać dyski ze zdjęciami działki, która była jeszcze łąką. Nawet wczoraj udało się je odpalić, tylko że jak mąż dopadł zdjęcia maleńkich, jeszcze słodkich dzieci, to hmmm do ogrodowych już się nie dostałam
Wendy79 11:07, 14 sty 2019

mira napisał(a)
Ogród na zdjęciach wygląda fantastycznie - ja jestem urzeczona takim widokiem.
U mnie rozlazły mokry śnieg. Jest brzydko.
Widzę że idziesz ogrodowo jak burza. Ja dziś tez nasiona segregowałam.
Gdzie zamawiałaś wemikulit?
Jeszcze nie mam nic ale z wysiewami startuję w lutym koło połowy.
Do KPN się spóźniam wiele nie mam.
Krokusy to szybkie zawodniki no muszą już się wychylać.

pozdrawiam

Nie wiem czy szybko, bo nie zaczęłam jeszcze wysiewów, jak co Niektórzy Tęsknię jednak za tą ogrodniczą robotą i się w tej tęsknocie nawzajem z rodzicami wspieramy.

Wermikulit i inne własnie przed chwilą odebrałam od kuriera. Ależ to lekkie. Zamawiałam na A., bo u KasiB. wyczytałam, że oni też tak zamawiają.

Pogoda paskudna. Całą noc lało i wiało. Teraz nadal wieje, i to troszkę słońca przywieje, troszkę śniegu. "Jezioro" za płotem się powiększyło i poważnie rozmyślam czy by jakiegoś szybkiego drenażu z peoniowej nie zrobić tzn. spuścić wodę do warzywnego, bo tam rura drenarska jest. Martwię się o trawy.
Wendy79 11:10, 14 sty 2019

Ach,szukam w tym roku nasion ciekawych sałat i innych zielonych do jedzenia, jak np. mizuna i inne.

Będę przed południem pisać na KPN co tam mam do wymiany.
Wendy79 10:10, 15 sty 2019

Łapać chwile, póki trwają...