Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:52, 03 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim? Dzika łąka - wieszczę

Roślinnym Może będziesz mieć jakiś hit - w zeszłym roku chyba był nim carex elata
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:36, 03 sty 2016

Do góry
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim? Dzika łąka - wieszczę
Ogród Babci Jasi 19:32, 03 sty 2016

Do góry
Ja też oddałam się wspomnieniom...ktoś do mnie zadzwonił, że czyta ten wątek Więc ja też sobie przypomniałam, jego lata świetności cieszyły. Teraz nie jest źle, mama dba o niego jak umie. Ja pomagam, ale niestety nie jestem codziennie, a ogród potrzebuje troski, a nie tylko zagrabiania i zamiatania Babcia w tym jest dobra. Porządki lubi nade wszystko. A ja rozumiem rośliny, mama nie

Jestem dumna, że uwieczniłam ten ogród dla przyszłych pokoleń i dla siebie także. Pamiątka przez lata tworzona przeze mnie zostanie na zawsze Ogród być może zginie, a pamięć o nim będzie żyć wiecznie
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:13, 03 sty 2016

Do góry
Ja mam 11 letnią ścianę z tego żywotnika i stworzył szczelną ścianę, ale sadziłam tak, żeby się stykały od razu.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:16, 03 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Thuja plicata.

Bardzo dziękuję za pomoc,
Czy gdy posadzę w odstępie 1 m to utworzą nieprzepuszczalna ścianę?
Z góry dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:44, 03 sty 2016

Do góry
Waldku, dziękuję za pomoc

Ogród obecnie podupada, będę z niego prawdopodobnie wykopywać najcenniejsze byliny i ratować detale, stare mebelki, kolekcję konewek, doniczki. Rzadko tam bywam i szkoda mi trzymać tak pracochłonny ogród, gdy Babci brakuje pomysłu, bo siły jeszcze ma (w porywach), wybiórczo, do tego co chce a to co trzeba to niekoniecznie . Ja robię cięcie, niedawno byłam na ostrej robocie.

Praca w ogrodzie Babcię Jasię trzyma przy życiu, głównym oczkiem w głowie jest namiot i produkcja warzyw, byliny są niestety cichaczem eliminowane Tak to bywa, dlatego będę wykopywać, zabierać do przechowalnika.
Iglaki na półcieniste stanowisko 13:39, 03 sty 2016

Do góry
Zamieść w projektowaniu bo odbiegamy od tematu wątku. Chociaż, gdyby dodać inne iglaki do cienia to będzie na temat
Cis - Taxus 13:38, 03 sty 2016

Do góry
Można i tak i tak. Może wyrosnąć, wtedy przytniesz pa całości, potem się zagęści.
Można od razu od małego ciąć. Wtedy wolniej trwa ale powstanie gęściejsza kula.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:36, 03 sty 2016

Do góry
Thuja plicata.
Borówcowy raj 22:35, 02 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gdzie ten bluszcz?

Danusiu, bluszcz przed płotem posadzony, na płocie i w lasku i z tyłu na rabacie. Włazi na elewację, ale obcięty w tym roku. Nie mam takich efektów jak u Ciebie i mieć nie będę. Trzeba talent mieć. Ogród mam duży. Wszystko w nim znika.
Ciemierniki podobają mi się u Ciebie zawsze, ale ile bym musiała ich posadzić u siebie, żeby je widzieć?

Robert, oj jak dobrze czytać co napisałeś. Dużo tych foto instrukcji . W jednym się upewniłam - światło jest najważniejsze. Mam jeszcze z ISO problem. Doradź.
Wszystko co wrzuciłeś, obejrzałam, a jakże. Piękna przyroda w Kanadzie i architektura cudna. Czekam na kolejne . Wszystkiego dobrego. Obyś był szczęśliwy.
Iglaki na półcieniste stanowisko 14:42, 02 sty 2016

Do góry
Mogłoby to wszystko rosnąć tylko ładniej usytuowane, teraz masz pusto - cebulowe mogą wyrastać z gałęzi jałowców Byliny z tyłu. Rabata jest smutna, a nie musi
Składanie życzeń świątecznych 13:10, 02 sty 2016

Do góry
Proszę zatem o informowanie o życzeniach w wątku ogólnym. dziękuję
Zakazu żadnego nie wprowadziliśmy, to tylko propozycja, którą powtarzam co roku.
Iglaki na półcieniste stanowisko 12:59, 02 sty 2016

Do góry
Ten Blue Chip powinien pokrywać całą powierzchnie przed kulami a nie jedna sztuka. O wiele lepiej by to wyglądało.
Składanie życzeń świątecznych 12:58, 02 sty 2016

Do góry
Jeszcze dodam odnośnie prezentacji zdjęć dzieci, czasem prawie "na golasa". Dom pomijam, to nie moja sprawa, ale dzieci owszem. Dzieci to sprawa najważniejsza.

Zastanówmy się zatem, czy nie robimy krzywdy najbliższym osobom i sobie, zamieszczając beztrosko ich wizerunek w internecie. W dobie przeróżnych dewiacji, lepiej, żeby takie zdjęcia się w internecie nie znalazły.
Składanie życzeń świątecznych 12:54, 02 sty 2016

Do góry
Zgadzam się Waldku z tym zdaniem:

"W/g mnie wątek ,,Nasze ogrody" powinien zawierać profile kształtowane wedle naszych własnych upodobań i nie powinny one być ograniczane niczym poza regulaminem oraz nielicznymi wewnętrznymi ustaleniami (życzenia okolicznościowe, gratulacje na 100, 200, 300...stronie)."

i nie ingeruję w to, popieram, zawsze o tym mówię, każdy niech prowadzi tak jak chce, ale oczywiście bez przesady. Wklejanie setnego czy kojenego jeżyka czy takich samych choinek staje się nudne i traci na ważności, niszczy rangę Świąt. Tak samo pogaduszki. Komentarze nie powinny nikogo wprowadzać w stan "skrępowania". Randki i "zaloty", podteksty "erotyczne" załatwiajmy poza forumTo moje zdanie. Dla jednych jest to do przyjęcia i miłe, dla innych nie. Mam takie sygnały.

Osobie może wydawać się, że one są mile odbierane, ale niekoniecznie tak jest bo wprost nikt nie napisze, a napisze np. do mnie z zapytaniem, kto to jest i o co chodzi?

Nie oglądamy się na innych, życzliwość i otwartość, na początku moja (, potem moim wzorem innych forumowiczów sprawiła, że portal jest nadal inny niż pozostałe ogrodowe Pokazaliśmy, że można. I nie jest to nic nowego, nie odstępujemy od tego, jednak zaczynamy zbyt odbiegać w stronę że tak powiem społecznościowo-plotkarską niestety

Nadal moim marzeniem jest tematyka ogrodowa. Z dodatkami, ale nadmieniam: bez przesady, umiar i przemyślenia są wskazane.

To portal owszem społecznościowy ale specjalistyczny. Nadal ogrodowy nie ogólny. Społecznościowy to dla mnie jest FB i inne takie wielkie społeczności. A my jesteśmy "ogrodową rodziną"..wiele osób dzięki Ogrodowisku poznało się osobiście i nadal spotyka prywatnie. To dla mnie zaszczyt, że mogłam dzięki portalowi to zapoczątkować i umożliwić.

Przypominam, że to ja zapoczątkowałam otwartość corocznym Świętem Róż, odwiedzaniem różnych ogrodów, otwieraniem się na ogrodowe znajomości, które teraz chlubnie zapisały się w życiu różnych osób, bo zawiązywały i zawiązują się nawet przyjaźnie.

Nie ograniczamy się jedynie do autoprezentacji swojego ogrodu, niektórzy wręcz tej autoprezentacji zaprzestali w stronę "luźnych gadek", ja w to nie ingeruję przecież.

Jako twórczyni tego miejsca miałam jednak pewną wizję. Sporo merytorycznej treści, piękne ogrody Polski, gdzie mogę swoim wkładem i przykładem a także innych osób wpływać na ich upiększanie, dobrą pielęgnację. Serdeczność przede wszystkim. Ta wizja coraz bardziej się rozmywa przewagą niemerytorycznych wypowiedzi na każdy temat.

Po prostu proszę o rachunek sumienia i sprawienie, aby jednak była ta przewaga "ogrodowa".

Sprawa wiadomości do każdego: złożyłam taki wniosek do admina aby mi to stworzył, do tej pory tego nie mieliśmy, a jest mi to bardzo potrzebne. Niestety, sami obsługujemy forum i ból dla mnie, że nie ma komu tego niestety zrobić. No jest komu..tylko nie ma czasu. To nie moja wina, ja bym chciała, ale sama nie umiem tego zrobić.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów noworocznie

Miejski ogród w wersji mini 12:42, 02 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żywopłoty do wyboru

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

Dziękuję za podpowiedzi na temat żywopłotów.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:18, 02 sty 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Jestem przekonana, że te moje mgliste wspomnienia z programu telewizyjnego nie pochodzą z obecnego ogrodu, raczej było to w ogrodzie babci Jasi. Przypomina mi się zakątek zapachów i motyli.

Tak ... to było dawno, bardzo dawno. Kacik zapachów i motyli z niebieską ławką. Kiedyś ją zabiorę, bo jeszcze się trzyma i wiele innych mebelków.
Miejski ogród w wersji mini 12:17, 02 sty 2016

Do góry
Żywopłoty do wyboru

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Składanie życzeń świątecznych 11:21, 02 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

...a co na to ma regulamin, który akceptujesz przy rejestracji? I to nie jest nic nowego przecież.
5. Należy wypowiadać się zawsze na temat wątku oraz umieszczać nowe wątki w odpowiednich działach forum.
To forum ogrodowe, a nie portal plotkarski czy randkowy. Wizja ogrodowa już w tej chwili bardzo się rozmywa. Nie musi być sztywno, ale kochani, bez przesady.

Zostałem poprzez link skierowany do tego wątku, jak również poproszony przez Danusię o ewentualne zamieszczenie własnego komentarza. Ponieważ jestem aktywnym użytkownikiem tego forum chciałbym się podzielić z innymi własną myślą:

Rolą portali społecznościowych jest jak sama nazwa wskazuje nawiązywanie więzi społecznych. Adresowane one są do pewnej określonej grupy społecznej i służą do komunikacji w sieci.
Czy można komunikować się z drugą osobą, lub z grupą osób i nawiązywać nowe więzi ograniczając się jedynie tylko do autoprezentacji własnego ogrodu? Ja uważam, że nie.

W/g mnie wątek ,,Nasze ogrody" powinien zawierać profile kształtowane wedle naszych własnych upodobań, i nie powinny one być ograniczane niczym poza regulaminem oraz nielicznymi wewnętrznymi ustaleniami (życzenia okolicznościowe, gratulacje na 100, 200, 300...stronie).
Profil osoby zarejestrowanej z nadanym tytułem wątku z założenia nie powinien stanowić dla pozostałych użytkowników forum jedynie poradnika ogrodniczego.
Nie powinniśmy dążyć do zaszufladkowania się w sztywnych ramach samych tematów ogrodniczych ponieważ nie jesteśmy profesjonalistami, a jedynie amatorami pasjonującymi się ogrodami i ogrodnictwem. Sądzę, że lepiej jest iść z duchem czasu i rozwijać forum w różnych kierunkach, niż oglądać później plecy innych.

W profilach osobistych które budujemy i świadomie przekazujemy w nich własną wirtualną tożsamość, nikogo nie może, i nie powinna razić ani bulwersować prezentacja czyichś fotografii, zdjęć rodzinnych, zdjęć domu i ogrodu, relacji z podróży czy imprez okolicznościowych, jak i też prezentacja własnych upodobań, zainteresowań oraz innych pasji.
Nie powinna też być negatywnie postrzegana możliwość przedstawiania swoich luźnych spostrzeżeń, zasiadania z kimś przy wspólnej kawie czy lampce wina, wprowadzania dobrego humoru i luźniejszego klimatu, czy nawet tzw ,,randkowania". To wszystko powinno podlegać naszej ocenie i leżeć w naszej gestii.
Owszem, powinniśmy pogłębiać swoją wiedzę w profilach innych użytkowników, ale najlepiej robić to w miłym i sympatycznym towarzystwie.

Na koniec jeszcze jedna rzecz której powinniśmy się wystrzegać. Coś, co może prowadzić nas w przyszłości do niepotrzebnych podziałów czy konfliktów.
Jeżeli na forum wprowadzane są przez Administrację nowe zasady komunikacji, zmianie ulegnie treść regulaminu lub wprowadzane będą jakieś wewnętrzne postanowienia, to bardzo bym prosił o to, aby taka informacja dotarła do wszystkich użytkowników forum.
Już daje się zauważyć, że wąska grupa zainteresowanych tematem osób realizuje postanowienia Danusi podczas, gdy większość użytkowników forum w dalszym ciągu nieświadomie zamieszcza posty o przeróżnych treściach, nie wspominając już o tym, iż życzenia noworoczne dalej są powielane w wątkach ogrodowych.
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:24, 01 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To świerk serbski, myślę, że od tej ery stał się popularny w Polsce, bo byłam jego aktywną popularyzatorką. Każdy do tej pory sadził tuje i świerki kłujące

Mam na myśli rok 1999 kiedy sprowadzano je jeszcze z Niemiec, były w moich realizacjach od lat 90-tych Kule z cisa na pniu także. Pokazałam je w ogrodzie z cisami w 2006, a srebrne kule w ogrodzie miałam w roku 2008.

Nie sądziłam ze serbski jest aż taki wąski...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies