Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pomoc w wyborze pompy 18:45, 04 sty 2016

Do góry
kris2682 napisał(a)
Studnia jest wykonana w mokrym dołku, no wiecznie tam woda stała. Ma po prostu zbierać wodę. Oprócz tego mam dwa pojemniki mauzer każdy 1000 litrów do których zbieram deszczowke. Nie chce tym na stałe podlewać ogrodu. Potrzebuje na początek po posadzeniu drzewek mieć czym je podlewać. Jeżeli to nie wystarczy dogadałem się z gościem który może z beka dowieść wodę ale to będzie kosztowało. Potrzeba pompa podać na max 150 m pod górkę różnica terenu do 20 m

Rozumiem, że nie na stałe.

20 m różnica terenu? Nie pomyliłeś się czasem? Może 2 m ale nie 20?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:33, 04 sty 2016

Do góry
Napisz co w ciągu tych lat wymarzło w twoim ogrodzie Potrzebuję takiej informacji, jeśli nic, to dobrze
Ogród Magdalenka 08:04, 04 sty 2016

Do góry
Przekopałam się wstecz Nacieszyłam oczy, pięknie masz, cudnie.
Elegancko, z umiarem, gustownie, zachwycająco. Śnieg spadł w dobrym czasie. u nas niestety goło i niewesoło. Ale cóż, czas przygotować się na wymianę jakby co i testowanie nowych nabytków trawiastych Mnie to wcale nie martwi, co ma być to będzie, co ma wymarznąć, jak zwykle dosadzę albo i nie. Teraz myślę o rewolucji i jej dokonam
Kamienny ogród patykiem malowany 07:30, 04 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Biedny Rodek

Nigdy go nie okrywałam i dawał radę...liczę na to że teraz też przeżyje.
Okryłam co się dało we wtorek, przed pierwszą mroźną nocką....wiosna pokaże czy wszystko co trzeba zabezpieczyłam

To naturalny objaw, nic groźnego, różanecznik broni się przed nadmierną transpiracją ograniczając powierzchnię liści.
Pomoc w wyborze pompy 07:24, 04 sty 2016

Do góry
Studnia kopana na 5 kręgów i 2 hektary to może wystarczy siknąć pod 500 drzew, ale o podlewaniu ogrodu nie ma mowy. W przyszłości będziesz musiał zaplanować wykopanie studni głębinowej, bo taką to na pewno nie podlejesz ogrodu. Więc nie na pompie trzeba się skupić a na studni.

Ważne jest też jakie działka ma wymiary i w jakim miejscu jest usytuowana studnia. Na mój babski rozum jeśli jest z boku a działka jest wąska i długa, pompa będzie musiała podać na dużą odległość i pompa może nie wydolić.

2 hektary to może być 1000 m x 20 m ale też 500 x 40 więc kupując pompę to moim zdaniem trzeba wiedzieć, na jaką odległość pompa musi popchnąć wodę np. do zbiornika i ze zbiornika doniesiesz. Jedną pompą ani pięcioma kręgami nie podlejesz ogrodu na 2 ha.

Doraźnie parę drzewek tak, ale docelowo kop wiosną studnię.

Nic bardziej nie boli, niż usychanie roślin i niemożność ich podlania.
Teraz kolej na mnie! 07:17, 04 sty 2016

Do góry
Witaj, a może od razu przeniosę ten watek do Naszych Ogrodów? Takie ładne zdjęcia są
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 05:21, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim?
Dzika łąka - wieszczę.

Ogrodowa Rewolucjonistka.
Kamienny ogród patykiem malowany 00:09, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Brukentalia wydaje się niszowa we wrzosowiskach, jak andromeda. Tę drugą stosuję bo podobna jest do lawendy (liście) i kolor ma inny niż reszta roślin we wrzosowiskach ("niebiesko-srebrzysty" w zasadzie). Tej pierwszej nie stosuję, po pierwsze niezbyt dostępna, po drugie - wrzośce są lepsze i bardziej wyraziste. I bardziej pewne.

Ale skoro idziesz pod prąd, to pewnie ją i tak posadzisz. Ja w każdym razie nie sadzę Wymaga okrycia przynajmniej gałązkami świerka.

Andromedę mam...a raczej miałam...bo wyschła. Dwa razy wykopana przez kreta...przesadzona w nowe miejsce (chyba za późno)....i pozamiatane
Może zrobię drugie podejście...bo nadal mi się podoba....nawet jak teraz oglądam same szczątki
Zgadzam się, że wrzośce są ładniejsze, ale moja myśl była taka, żeby cały rok coś kwitło....wrzosy i wrzośce - wiosna i jesień, zostaje środek...i tu przyszła mi do głowy brukentalia...kwitnie VI-VII.
Do całości chciałam jeszcze dorzucić hebe widłakowatą.

Pod prąd nie znaczy bezmyślnie....słucham...rozważam....i dopiero planuję
Każda rada jest dla mnie cenna
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:52, 03 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim? Dzika łąka - wieszczę

Roślinnym Może będziesz mieć jakiś hit - w zeszłym roku chyba był nim carex elata
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:36, 03 sty 2016

Do góry
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim? Dzika łąka - wieszczę
Ogród Babci Jasi 19:32, 03 sty 2016

Do góry
Ja też oddałam się wspomnieniom...ktoś do mnie zadzwonił, że czyta ten wątek Więc ja też sobie przypomniałam, jego lata świetności cieszyły. Teraz nie jest źle, mama dba o niego jak umie. Ja pomagam, ale niestety nie jestem codziennie, a ogród potrzebuje troski, a nie tylko zagrabiania i zamiatania Babcia w tym jest dobra. Porządki lubi nade wszystko. A ja rozumiem rośliny, mama nie

Jestem dumna, że uwieczniłam ten ogród dla przyszłych pokoleń i dla siebie także. Pamiątka przez lata tworzona przeze mnie zostanie na zawsze Ogród być może zginie, a pamięć o nim będzie żyć wiecznie
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:13, 03 sty 2016

Do góry
Ja mam 11 letnią ścianę z tego żywotnika i stworzył szczelną ścianę, ale sadziłam tak, żeby się stykały od razu.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 15:16, 03 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Thuja plicata.

Bardzo dziękuję za pomoc,
Czy gdy posadzę w odstępie 1 m to utworzą nieprzepuszczalna ścianę?
Z góry dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:44, 03 sty 2016

Do góry
Waldku, dziękuję za pomoc

Ogród obecnie podupada, będę z niego prawdopodobnie wykopywać najcenniejsze byliny i ratować detale, stare mebelki, kolekcję konewek, doniczki. Rzadko tam bywam i szkoda mi trzymać tak pracochłonny ogród, gdy Babci brakuje pomysłu, bo siły jeszcze ma (w porywach), wybiórczo, do tego co chce a to co trzeba to niekoniecznie . Ja robię cięcie, niedawno byłam na ostrej robocie.

Praca w ogrodzie Babcię Jasię trzyma przy życiu, głównym oczkiem w głowie jest namiot i produkcja warzyw, byliny są niestety cichaczem eliminowane Tak to bywa, dlatego będę wykopywać, zabierać do przechowalnika.
Iglaki na półcieniste stanowisko 13:39, 03 sty 2016

Do góry
Zamieść w projektowaniu bo odbiegamy od tematu wątku. Chociaż, gdyby dodać inne iglaki do cienia to będzie na temat
Cis - Taxus 13:38, 03 sty 2016

Do góry
Można i tak i tak. Może wyrosnąć, wtedy przytniesz pa całości, potem się zagęści.
Można od razu od małego ciąć. Wtedy wolniej trwa ale powstanie gęściejsza kula.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:36, 03 sty 2016

Do góry
Thuja plicata.
Borówcowy raj 22:35, 02 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gdzie ten bluszcz?

Danusiu, bluszcz przed płotem posadzony, na płocie i w lasku i z tyłu na rabacie. Włazi na elewację, ale obcięty w tym roku. Nie mam takich efektów jak u Ciebie i mieć nie będę. Trzeba talent mieć. Ogród mam duży. Wszystko w nim znika.
Ciemierniki podobają mi się u Ciebie zawsze, ale ile bym musiała ich posadzić u siebie, żeby je widzieć?

Robert, oj jak dobrze czytać co napisałeś. Dużo tych foto instrukcji . W jednym się upewniłam - światło jest najważniejsze. Mam jeszcze z ISO problem. Doradź.
Wszystko co wrzuciłeś, obejrzałam, a jakże. Piękna przyroda w Kanadzie i architektura cudna. Czekam na kolejne . Wszystkiego dobrego. Obyś był szczęśliwy.
Iglaki na półcieniste stanowisko 14:42, 02 sty 2016

Do góry
Mogłoby to wszystko rosnąć tylko ładniej usytuowane, teraz masz pusto - cebulowe mogą wyrastać z gałęzi jałowców Byliny z tyłu. Rabata jest smutna, a nie musi
Składanie życzeń świątecznych 13:10, 02 sty 2016

Do góry
Proszę zatem o informowanie o życzeniach w wątku ogólnym. dziękuję
Zakazu żadnego nie wprowadziliśmy, to tylko propozycja, którą powtarzam co roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies