Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 21:44, 14 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Jeżeli nie uda się doprowadzić do porządku trawy za domem, to niestety trzeba będzie pomyśleć o zdjęciu darni i dołożeniu nowej dobrej ziemi
Na to jednak daję sobie jeszcze trochę czasu
U Ciebie dopiero widać, jaka to różnica
Miłego tygodnia

Agnieszko, to naprawdę wielka różnica. Ale to też zależy, jaką masz strukturę gleby. Sama glina źle, piasek źle, ...
Zobacz, zdjęcie wyżej, też jest stara trawa, aż mnie ręce świerzbią, aby zdjąć darń i nawieźć lepszej ziemi. Ale na drugi rok dopiero dam radę.
Ogródek Iwony 21:42, 14 wrz 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Ogromna zmiana Iwonko.
Powinnaś teraz wstawić fotki przed i po.
Jak tak patrzę na Twój ogród to aż mnie łapki świerzbią żeby cos u mnie zmienić
Naprawdę podziwiam ogrom pracy i jej efekty.

Joasiu, fotek jest masa, segreguję je miesiącami. Ale chwilowo e-Muś jest w domu, to mniej czasu na wszystko, a wrzesień w szkole, to też wariactwo. Będzie jeszcze czas na Przed i Po

A ty Joasiu w swoim ogródku już nic nie zmieniaj. Masz pięknie. Chciałabym już tak mieć, ale wiem, ze to dopiero za 2-3 lata. Ale się cieszę, bo bynajmniej moje rabatki uporządkowane, teraz niech sobie rośnie, a w przyszłym roku się okaże, czy nasadzenia słuszne zrobiłam.

Czekam u mnie na połączenie kosaćców i szałwii w przyszłym roku, rosną jedno za drugim. W tym roku o porze kwitnięcia kosaćców trafiłam na forum, wtedy zaczęłam fotografować ogród.
Ogródek Iwony 21:40, 14 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Agnieszko, u nas są piaski, nic samo nie rośnie. Zamówiliśmy przyczepę ziemi, wcześniejsze nasadzenia robilismy na ziemi z worka, ale drogo by wyszło pod trawę. Pan nam przywiózł ziemię z łąki, ziemia jest lekko tłusta, trzyma długo wilgoć, wymieszaliśmy z naszą piaszczystą glebą.
Przydałaby się jeszcze jedna przyczepa ziemi, ale zostawię na drugi rok ten wydatek. I tak dużo w tym roku zrobione. A budżet, jak u każdego

Jeżeli nie uda się doprowadzić do porządku trawy za domem, to niestety trzeba będzie pomyśleć o zdjęciu darni i dołożeniu nowej dobrej ziemi
Na to jednak daję sobie jeszcze trochę czasu
U Ciebie dopiero widać, jaka to różnica
Miłego tygodnia
Ogródek Iwony 21:34, 14 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
A tak w ogóle to Ty Iwonko jesteś z okolic Borów Tucholskich. Czy blisko masz do Świecia? I w jakiej szkółce robisz takie fajne zakupy?

Beatko, podglądałam u ciebie, że niedaleko
Gdzieś 45 km mam do Ciebie. Niestety szkółki nie są w twoim kierunku, tam nie znam żadnej.
Sprawdzone szkółki mam w kierunku Starogardu: Frank, Zblewo i Starogard Gdański Wczoraj byliśmy we wszystkich trzech. teraz już wiem, gdzie warto po co jechać. A i w Czarnej Wodzie jest fajna szkółka, tam irgę na nodze kupiliśmy i wrzosy:
Ogródek Iwony 21:27, 14 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Pozdrawiam Iwonko
Widok trawy rosnącej na starej i nowej ziemi dał mi do myślenia...

Agnieszko, u nas są piaski, nic samo nie rośnie. Zamówiliśmy przyczepę ziemi, wcześniejsze nasadzenia robilismy na ziemi z worka, ale drogo by wyszło pod trawę. Pan nam przywiózł ziemię z łąki, ziemia jest lekko tłusta, trzyma długo wilgoć, wymieszaliśmy z naszą piaszczystą glebą.
Przydałaby się jeszcze jedna przyczepa ziemi, ale zostawię na drugi rok ten wydatek. I tak dużo w tym roku zrobione. A budżet, jak u każdego
Ogródek Iwony 21:23, 14 wrz 2014

Do góry
Dubel
Ogródek Iwony 21:22, 14 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, dziękuję.
Ta zieleń jest wyjątkowa, na nowej ziemi. Pokażę ci różnicę. Nowa trawka na nowej ziemi i stara trawka na starej ziemi. Tam, gdzie ta brzydka trawa, to nie dość, że pod wierzbą, więc sucho, to na drugi rok planujemy tam zrobić wjazd na podwórko, więc na razie dalej nie ruszam. jak oglądam moje fotki, to sama się dziwię, że tyle się zmieniło w kilka miesięcy

Ogromna zmiana Iwonko.
Powinnaś teraz wstawić fotki przed i po.
Jak tak patrzę na Twój ogród to aż mnie łapki świerzbią żeby cos u mnie zmienić
Naprawdę podziwiam ogrom pracy i jej efekty.
Ogródek Iwony 21:20, 14 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, zaszalałaśJa teraz choruje na te kolumnowe berberysy.

Doniu, jak będę w tej szkółce, to zapytam się o odmianę. Na pewno jest kolumnowy.
Ogródek Iwony 21:19, 14 wrz 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Fajny ten Twój E-Muś Mój ostatnio tylko narzeka na moje zachcianki.
A berberysy jak podrosną będą widoczne.
Donice z różami zachwycające i ta zieleń trawniczka...ehhh

Joasiu, dziękuję.
Ta zieleń jest wyjątkowa, na nowej ziemi. Pokażę ci różnicę. Nowa trawka na nowej ziemi i stara trawka na starej ziemi. Tam, gdzie ta brzydka trawa, to nie dość, że pod wierzbą, więc sucho, to na drugi rok planujemy tam zrobić wjazd na podwórko, więc na razie dalej nie ruszam. jak oglądam moje fotki, to sama się dziwię, że tyle się zmieniło w kilka miesięcy

Ogródek Iwony 21:12, 14 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Oj. Jwonko zaszalałaś
Masz rację , że takie zakupy bardzo cieszą. Przepiękne te berberysy kolumnowe. Jaka to odmiana?

Witaj Beatko. No właśnie te berberysy były dla mnie zagadką. W szkólce zrobiliśmy zdjęcie, żeby nie zgubić nazwy i dziś przeglądam telefon i nie ma fotki. Bedę następnym razem, to sprawdzę. Jest liczny, wygląda, jak płomień, na dole zielony, przechodzi w żółty a potem w czerwień. Upewniłam się, że zachowa taki pokrój, co mi odpowiada, bo chcę, aby troszkę przysłonił widok razem z gracka,i
Tak widać z tarasu (nie patrzeć na blachę, do wymiany wiosną na coś ładniejszego )
Ogródek Iwony 21:08, 14 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Takie małe, a cieszy

E-Muś zacierał ręce, jak widział , ze cieszę się z zakupów jak małe dziecko. To lepsze, niż zakup sukienki.
Trochę berberysy słabo się odznaczają w tej korze.

Fajny ten Twój E-Muś Mój ostatnio tylko narzeka na moje zachcianki.
A berberysy jak podrosną będą widoczne.
Donice z różami zachwycające i ta zieleń trawniczka...ehhh
Ogródek Iwony 21:07, 14 wrz 2014

Do góry
Ogródek Iwony 21:00, 14 wrz 2014

Do góry
A wieczorem piliśmy kawkę na tarasie, więc kolejna sesja zdjęciowa, także e-Muś bawił się w fotografa. Chyba go wciągnęło
Ogródek Iwony 20:55, 14 wrz 2014

Do góry
Takie małe, a cieszy

E-Muś zacierał ręce, jak widział , ze cieszę się z zakupów jak małe dziecko. To lepsze, niż zakup sukienki.
Trochę berberysy słabo się odznaczają w tej korze.
Ogródek Iwony 20:51, 14 wrz 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Ale poszalałaś zakupowo
Co to za trawki (turzyce) Iwonko?

Joasiu, te małe, to turzyca "ptasie łapki"
duża - gracilimus, a ta z puśkami rozplenica, ale nie miała nazwy, była ostatnia w szkółce.
Gracki były w promocji po 7 zł, a najlepsze, że w doniczkach rosły sobie małe żurawki, razem 9 sadzonek. Posadziłam osobno, może dadzą radę
Ogródek Iwony 20:44, 14 wrz 2014

Do góry
Wczoraj zastała mnie ciemność, więc fotki dopiero dziś udało mi się zrobić.
O poranku:
drugie piętro róż

płomienne berberysy z miskantami

rabatka przy źródełku PRZED I PO (tawuły zielone latem zastąpiłam czerwonymi berberysami bagatelle i rozplenicą, nadal brakuje trawki żółtej na brzeg ):
Ogródek Iwony 20:27, 14 wrz 2014

Do góry
Wczoraj byłam na ogrodowych zakupach, miałam kupić tylko róże, ale zaplątało się trochę więcej roślinek
trawki na dokończeni obwódki:

Róże na rabatkę donicową i berberysy bagatelle na rabatkę przy źródełku (propozycja Danusi )

rozplenica, którą posadziłam przy bagatellach (fajnie wyglądało takie zestawienie u Madźen )
Berberysy kolumnowe i miskanty gracilimus na wysoką donicę przy tarasie

Nie mogłam dostać odpowiednich róż do mojej żółtej Beroliny, więc dokupiłam 3 sadzonki Perowski i rozchodniki .

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:13, 14 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Joasiu. Czytam o miskancie. Wychodzi na to, że jest z serii tych z białym paseczkiem. Ja mam ML , a teraz kupiłam Gracilimusa. Też ma paseczki.

I te z paseczkami, i bez są piękne. Ja je wszystkie uwielbiam
A teraz się zachwycam bordowymi kwiatostanami Malepartusa.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:09, 14 wrz 2014

Do góry
Witaj Joasiu. Czytam o miskancie. Wychodzi na to, że jest z serii tych z białym paseczkiem. Ja mam ML , a teraz kupiłam Gracilimusa. Też ma paseczki.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:40, 12 wrz 2014

Do góry
Faktycznie, twoje astry są bardziej różowe i chyba wielkością podobe do moich
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies