Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:34, 14 wrz 2014

beata_kulesza napisał(a)
A tak w ogóle to Ty Iwonko jesteś z okolic Borów Tucholskich. Czy blisko masz do Świecia? I w jakiej szkółce robisz takie fajne zakupy?

Beatko, podglądałam u ciebie, że niedaleko
Gdzieś 45 km mam do Ciebie. Niestety szkółki nie są w twoim kierunku, tam nie znam żadnej.
Sprawdzone szkółki mam w kierunku Starogardu: Frank, Zblewo i Starogard Gdański Wczoraj byliśmy we wszystkich trzech. teraz już wiem, gdzie warto po co jechać. A i w Czarnej Wodzie jest fajna szkółka, tam irgę na nodze kupiliśmy i wrzosy:
Napia 21:40, 14 wrz 2014

Iwk4 napisał(a)

Agnieszko, u nas są piaski, nic samo nie rośnie. Zamówiliśmy przyczepę ziemi, wcześniejsze nasadzenia robilismy na ziemi z worka, ale drogo by wyszło pod trawę. Pan nam przywiózł ziemię z łąki, ziemia jest lekko tłusta, trzyma długo wilgoć, wymieszaliśmy z naszą piaszczystą glebą.
Przydałaby się jeszcze jedna przyczepa ziemi, ale zostawię na drugi rok ten wydatek. I tak dużo w tym roku zrobione. A budżet, jak u każdego

Jeżeli nie uda się doprowadzić do porządku trawy za domem, to niestety trzeba będzie pomyśleć o zdjęciu darni i dołożeniu nowej dobrej ziemi
Na to jednak daję sobie jeszcze trochę czasu
U Ciebie dopiero widać, jaka to różnica
Miłego tygodnia
Iwk4 21:42, 14 wrz 2014

JoannA napisał(a)

Ogromna zmiana Iwonko.
Powinnaś teraz wstawić fotki przed i po.
Jak tak patrzę na Twój ogród to aż mnie łapki świerzbią żeby cos u mnie zmienić
Naprawdę podziwiam ogrom pracy i jej efekty.

Joasiu, fotek jest masa, segreguję je miesiącami. Ale chwilowo e-Muś jest w domu, to mniej czasu na wszystko, a wrzesień w szkole, to też wariactwo. Będzie jeszcze czas na Przed i Po

A ty Joasiu w swoim ogródku już nic nie zmieniaj. Masz pięknie. Chciałabym już tak mieć, ale wiem, ze to dopiero za 2-3 lata. Ale się cieszę, bo bynajmniej moje rabatki uporządkowane, teraz niech sobie rośnie, a w przyszłym roku się okaże, czy nasadzenia słuszne zrobiłam.

Czekam u mnie na połączenie kosaćców i szałwii w przyszłym roku, rosną jedno za drugim. W tym roku o porze kwitnięcia kosaćców trafiłam na forum, wtedy zaczęłam fotografować ogród.
beata_kulesza 21:42, 14 wrz 2014

O Czarnej Wodzie to słyszałam chyba nie daleko. Ja jeżdżę czasami do Koronowa ale do Starogardu to chyba nie tak daleko bo koleżanka dojeżdża tam do pracy. A swoją drogą do Ciebie nie daleko , rzut beretem
Iwk4 21:44, 14 wrz 2014

Napia napisał(a)

Jeżeli nie uda się doprowadzić do porządku trawy za domem, to niestety trzeba będzie pomyśleć o zdjęciu darni i dołożeniu nowej dobrej ziemi
Na to jednak daję sobie jeszcze trochę czasu
U Ciebie dopiero widać, jaka to różnica
Miłego tygodnia

Agnieszko, to naprawdę wielka różnica. Ale to też zależy, jaką masz strukturę gleby. Sama glina źle, piasek źle, ...
Zobacz, zdjęcie wyżej, też jest stara trawa, aż mnie ręce świerzbią, aby zdjąć darń i nawieźć lepszej ziemi. Ale na drugi rok dopiero dam radę.
Iwk4 21:46, 14 wrz 2014

beata_kulesza napisał(a)
O Czarnej Wodzie to słyszałam chyba nie daleko. Ja jeżdżę czasami do Koronowa ale do Starogardu to chyba nie tak daleko bo koleżanka dojeżdża tam do pracy. A swoją drogą do Ciebie nie daleko , rzut beretem

To się cieszę Beatko. Zawsze możemy się umówić na kawkę i małe zakupy w szkółce. Ola też jest z twojej okolicy (Kosolkowa Pasja )
beata_kulesza 21:59, 14 wrz 2014

Z Olką to się dobrze znamy bo nasze dzieci chodzą razem do jednej klasy jej córeczka i mój synek
Czy ona też jeździ tam do szkółek po roślinki ?
Iwk4 22:01, 14 wrz 2014

Dziś moja sąsiadka zaprosiła mnie, abym zrobiła fotki z jej okna (widok z góry). No to ładny widok ma na nasz taras poczciwa kobieta. Nic, tylko pijąc kawę pomachać i zaprosić sąsiadkę

Trzeba w przyszłości pomyśleć o drzewach. Ale jest tak mało miejsca, że przed płotem by się przydało. tylko tu nikt tak nie robi. Popukaliby się sąsiedzi w czoło chyba. Buuuu...
Iwk4 22:04, 14 wrz 2014

beata_kulesza napisał(a)
Z Olką to się dobrze znamy bo nasze dzieci chodzą razem do jednej klasy jej córeczka i mój synek
Czy ona też jeździ tam do szkółek po roślinki ?

Beatko, chyba nie, to już Oli się pytaj. Odwiedzamy się na wątkach. Trzymam dla Oli sadzonki winobluszczu i przymiotna i chyba jej podwiozę raz, jak znajdę trochę czasu.
beata_kulesza 22:08, 14 wrz 2014

Hej, no to wpadaj na kawusię
A swoją drogą to ta Twoja sasiadka ma niezłe widoczki