Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:21, 07 kwi 2014

Do góry
Bociuś czy Ty strzygłaś swoją kostrzewę? Taka idealna jest
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:59, 07 kwi 2014

Do góry
Zmykam w odwiedziny do Was
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:58, 07 kwi 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
weług mnie między nimi jest niewielka różnica, amazon ma delikatnie niebieskawy odcień i listki mniej sztywne

Aniu czy amazon ma bardziej pionowy pokrój, bo frosted niemal się wykłada... Mi tym razem zależy na bardziej pionowym pokroju aby zakryć łyse łodygi horti , ktore rosną na minimalnej skarpie. Czy amazon wytrzyma duż ilość wody, bo na tą skarpę spływa woda z sąsiada ogrodu....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:55, 07 kwi 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Laurowiśnie... podczas turnieju w Holandii zachwycałam się nimi... były wszędzie i w takich rozmiarach, że otwierałam usta ze zdziwienia... Piękne! No i dostępne w moim CO. Ale... czego tam nie ma.... Dzisiaj były magnolie jednopienne formowane w stożek!!! Cudne. Ale do rzeczy: chyba zamówię frosted. Na początek wolę decydować się na sprawdzone przez Was rośliny. Ryzykowne cukiereczki, które mogę stracić po jednym sezonie zostawię sobie na czas dojrzałego w miarę ogrodu.

Moja obwódka urywa się właśnie przed horti. Ale mam już co nieco w głowie... Zrobię fotki i poddam pod Wasza ocenę.

Dziękuję za rady!

Marto na poczatke kup laurowiśnie wyłącznie otto luycken lub jeszcze jej mniejszą wersję gajo to jest wysoka szansa, że nawet w mrożną zimę Ci nie wymarżnie. Do frosted uprzedzam to drugie podejscie.... Piersza zimy 2011/2012 nie przeżyła - bez sniegu w mrozie na wygwizdowie...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:53, 07 kwi 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Piękne zdjecia pieknie wyglądają trawy mimo obcięcia

Kondzio trawy chyba z powodu opuchlaków jeszcze bardziej zyskują moją sympatię, aż się doczekać nie migę do kiermaszu ogrodniczego w maju
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:52, 07 kwi 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
Marzenko Twoj ogrod oszalamia, niby go ,, znamy´´ a wciaz zaskakuje ....Wstydz sie normalnie
P.s Z serca plynace, szczere slowa uznania .

Kasiu dziękuję, wiesz że teraz jest najpiekniej. Uwielbiam ten moment, gdy kwitną magnolie, bukszpany mają zielone pączki a cebulowe oszałamiająco kwitna.
Wiem tylko jedno .... Niebieskie hiacynty nie będą sadzone z białymi..... Bo mi razem nie konweniują.... Ale jak siebie znam to mi sie latem po wykopaniu cebule pomieszają..... I będzie mix biało-niebieski....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:50, 07 kwi 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)

Dzisiaj widzialam Taki zywoplot z kulek i pasa/kwadratow...a tu prosze, wystarczy wpasc do Marzenki i jest ,,Cos takiego´´ pod zielonym slupem....jaaa cieeee...cudo i wlasnie kombinuje jak gwizdnac tego pomysla aby nikt sie nie skapowal... Kurka molek, ulice rozwale, sasiada wyeksmituje a bendem miec

Kasiek widzę, żeś sie zarziła bukszpanami : ho hi czyżby monachijska inspiracja ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:49, 07 kwi 2014

Do góry
Sebek, Ewa, Tesiu , Agacia, kinga, Pszczółka zapraszm frontem, futrką. Wkrótce rabata wzdłuż furki ulegnie metamorfozie więc za tydzień zapraszam na premierę wejścia
Jeśli ktos nie wierzyl , że moje graby wzdłuż dróżki mogą w tym roku fajnie wyglądać to się przekona Listki im buzują, ze aż miło
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:46, 07 kwi 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
amazon według mnie jest bardziej 'wiotka' taka bardziej przewieszająca się i jakby bardziej zielona. Miałam w donicy. Ktoś kiedyś pisał, że jest trudna w zimowaniu

Ana a która ładniejsza!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:46, 07 kwi 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Marzenko a te nicienie czy te EMA5 z wrotyczem to gdzie zamawiasz ? jaki to koszt ?

Nicienie bezpośrenio w Koppert czyli u dystrybutora na Polskę Larvanem. EMA5 z wrotyczem jest w Bardzo dużej ilości sklepów internetowych.
Nicienie zamawialam po 100 zł w butelce 50 ml na 100m2 a. Ema chyba po ponad 50 zl w 1l butelce, ktora na oprysk wystracza na dużą powierzchnie, ja jednka zrzuciłam bombę ekologiczną na opuchlaki... Wlałam 2 l w mój ogródek, dlatego lałam z węża dozownikiem do magicznej siły. Skoro pisali, że podlać to ja od razu podlałam.....następna tura pewnie jak młode pokolenie larw się pojawi to wtedy zrobię oprysk
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:42, 07 kwi 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Śliczne widoczki u Ciebie Marzenko a masz może jakieś pewne źródło i namiary na turzyce i miskanty przez internet? U mnie nic nie mogę dostać

Wiele osób kupuje u tzw Pana Trawki, ja kupuję w roznych miejscach, również u Finki w sklepie.
Poczekaj na tarwki do maja, teraz nie jest jeszcze na nie sezon, są w marketach drogie z Holandi, trzeba poczekać na polskie sadzonki.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:39, 07 kwi 2014

Do góry
Joaska napisał(a)

Wiśnie są zaplanowane 3 sztuki bo u mnie jakoś tak pasuje po 3 drzewka sadzić
no i pewnie że poszaleje z cebulowymi też chcę mieć kolorowo na wiosnę! napatrzyłam się na Wasze cudowności to jak ich nie must have no jak

Wisnie są cudowne wiosną, nieważne że krótko kwitną, bo cieszą gdy inne rośliny jeszcze śpią. Większość wiśni pieknie sie wybarwia jesienią, więc mają drugą premierę w jesiennym słońcu. Cebelowe musowo. Szleństwo zakupowe będzie na forum, nie przegapisz momentu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:36, 07 kwi 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Marzenko. Czytam wszystko, notuję, kopiuję rady do plików tekstowych jak zawsze i... planuję swoje rabatki. Obecnie: co dać przez łan horti. Ty zaproponowałaś mi kiedyś trawki i raczej się tam pojawią. W związku z tym mam pytanie: czym różni się frosted od amazon mist? Bo te dwie rozważam.

Marto
U mnie przed hortensjami są:
- Laurowiśnie - wreszcie utworzyły ładny zwarty żywopłocik
- trzmieliny , ktore muszą podrosnąć i będą ciete w półkule
- planowany jest carex.... Albo amazon albo frosted... Amazon tak jak pisała Ana chyba jest bardziej zielony, nie stey nie mam tej trawki ale Gabi sie nią zachywaca, planuję ją kupić. Jesli mi się ni uda rozsadze moje frosted curls.... Ktore maja u mnie dłuuuugi włosy, źe można im warkocze zaplatać ale na pierwszym planie mam 30 cm obwódke bukszpanowa a z tyłu laurowiśnie.
Chyba mam nawet fotkę z sezonu ale bez obwódki bukszpanowej...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:31, 07 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tak sobie czytam.. bo dziś dopiero sie dopchałąm do płota... ale sprytem, sprytem to załatwiłam... na czterech i dołem podglądam.... górą wszystkie zwłoki wiszą i miejsce zajmują....

Anek dla Ciebie miejsce u mnie na kanapie jest. Planuję jeszcze leżaki wreszcie kupic, więc mozesz poleżeć na tarasie, inni niech z płotu spoglądają
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:29, 07 kwi 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
U mnie hakone nie będą miały wystarczającego miejsca. Znalazłam molinię Dauerstrahl, muszę o niej poczytać, ale mniej więcej o coś takiego mi chodzi (jak stipa), nie dwumetrowe, sterczące i zwiewne. Między kuleczki akurat Jeszcze wielkie czosnki z trawką a przed żurawy zieloniaste na słońce...albo carexy ewentualnie.

Pozdrówka

Kindzia ja mam molinię variegata i po dwóch latach już mi sie podobała. Zaraz sobie zerknę na tę dauerstrahl
Oj widziałam śliczna. Musze zapamietać , że rośnie u Ciebie. Gdzie ją zamawiałaś?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:28, 07 kwi 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Marzenko, kiedyś u Ciebie czytałam, ze przy "Bonicy" trudno utrzymać obwódkę bukszpanową, bo ta róża się poklada na bukszpan - miałaś tak? Ja zdaję sobie z tego sprawę, ale najwyżej będę od strony obwódki ograniczała pędy róż (w końcu po co jest sekator?) U mnie na szczęscie pędy są trochę krótsze/niższe tej róży niż u Ciebie. Cmokam z rana i uciekam do swoich zajęć

Aga wlażą mi strasznie w bukszpany... I dokładnie dzisiaj patrząc na moje kulki bukszpanowe stwierdziłam, ze w tym roku róże okrywowe będę cześciej traktować sekatorem.
Właściwie wszystkie bonica są juz u teściowej w ogrodzie.... Zostały tylko te pod magnolią a tam nie kolidują z bukszpanami...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:27, 07 kwi 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Ufff...jestem na bieżąco...same ochy i achy zostawiam, bo mój słownik za ubogi, żeby zachwyt wyrazić.....

Jeszcze tylko o trawki zapytam: Marzenko muszę kupić jakiegoś miskanta (najlepiej biało-zielonego) i jakieś trawki do niego pasujące (będą prawie obok rosły). A może lepiej coś żółto-zielonego...??? Pomożesz, bo trawkowa zupełnie nie jestem?

Kupuj w ciemno morning ligt lub garcillimus. ML jest bardziej szaro-niebieski, gracek delikarnie zielone, oba zwiewne i eleganckie. Jesienią obsadzilam nimi pół ogrodu...ciekawe czy urosną.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:26, 07 kwi 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Złapałam w locie informację od Ciebie, że cebule też trzeba nawozić Cenne, pozdrawiam.
Czekam na jakieś inspiracje wizualne.

Wkleilam , a reszta w sobote
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:25, 07 kwi 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
Kurde ele belek...zapomnialam ze mam pytanie... Marzenko kiedy Twoj Percy Wiseman zaczynal kwitnienie? Moj wlasnie zaczyna ( oby dwa jak na rozkaz) i nie wiem czy mu sie przypadkiem cos nie popiermieszalo ..

Percy chyba kwitł wcześnie...ale on już denatem... Najwczesniej elite, we Wroclawiu już kwitnie w wielu ogrodach
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:24, 07 kwi 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)

Oszszsz w morde jeza...eeeee...psa

Pewnie mu wybaczę .....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies