Aniu czy amazon ma bardziej pionowy pokrój, bo frosted niemal się wykłada... Mi tym razem zależy na bardziej pionowym pokroju aby zakryć łyse łodygi horti , ktore rosną na minimalnej skarpie. Czy amazon wytrzyma duż ilość wody, bo na tą skarpę spływa woda z sąsiada ogrodu....
Marto na poczatke kup laurowiśnie wyłącznie otto luycken lub jeszcze jej mniejszą wersję gajo to jest wysoka szansa, że nawet w mrożną zimę Ci nie wymarżnie. Do frosted uprzedzam to drugie podejscie.... Piersza zimy 2011/2012 nie przeżyła - bez sniegu w mrozie na wygwizdowie...
Kasiu dziękuję, wiesz że teraz jest najpiekniej. Uwielbiam ten moment, gdy kwitną magnolie, bukszpany mają zielone pączki a cebulowe oszałamiająco kwitna.
Wiem tylko jedno .... Niebieskie hiacynty nie będą sadzone z białymi..... Bo mi razem nie konweniują.... Ale jak siebie znam to mi sie latem po wykopaniu cebule pomieszają..... I będzie mix biało-niebieski....
Sebek, Ewa, Tesiu , Agacia, kinga, Pszczółka zapraszm frontem, futrką. Wkrótce rabata wzdłuż furki ulegnie metamorfozie więc za tydzień zapraszam na premierę wejścia
Jeśli ktos nie wierzyl , że moje graby wzdłuż dróżki mogą w tym roku fajnie wyglądać to się przekona Listki im buzują, ze aż miło
Nicienie bezpośrenio w Koppert czyli u dystrybutora na Polskę Larvanem. EMA5 z wrotyczem jest w Bardzo dużej ilości sklepów internetowych.
Nicienie zamawialam po 100 zł w butelce 50 ml na 100m2 a. Ema chyba po ponad 50 zl w 1l butelce, ktora na oprysk wystracza na dużą powierzchnie, ja jednka zrzuciłam bombę ekologiczną na opuchlaki... Wlałam 2 l w mój ogródek, dlatego lałam z węża dozownikiem do magicznej siły. Skoro pisali, że podlać to ja od razu podlałam.....następna tura pewnie jak młode pokolenie larw się pojawi to wtedy zrobię oprysk
Wiele osób kupuje u tzw Pana Trawki, ja kupuję w roznych miejscach, również u Finki w sklepie.
Poczekaj na tarwki do maja, teraz nie jest jeszcze na nie sezon, są w marketach drogie z Holandi, trzeba poczekać na polskie sadzonki.
Wisnie są cudowne wiosną, nieważne że krótko kwitną, bo cieszą gdy inne rośliny jeszcze śpią. Większość wiśni pieknie sie wybarwia jesienią, więc mają drugą premierę w jesiennym słońcu. Cebelowe musowo. Szleństwo zakupowe będzie na forum, nie przegapisz momentu
Marto
U mnie przed hortensjami są:
- Laurowiśnie - wreszcie utworzyły ładny zwarty żywopłocik
- trzmieliny , ktore muszą podrosnąć i będą ciete w półkule
- planowany jest carex.... Albo amazon albo frosted... Amazon tak jak pisała Ana chyba jest bardziej zielony, nie stey nie mam tej trawki ale Gabi sie nią zachywaca, planuję ją kupić. Jesli mi się ni uda rozsadze moje frosted curls.... Ktore maja u mnie dłuuuugi włosy, źe można im warkocze zaplatać ale na pierwszym planie mam 30 cm obwódke bukszpanowa a z tyłu laurowiśnie.
Chyba mam nawet fotkę z sezonu ale bez obwódki bukszpanowej...
Kindzia ja mam molinię variegata i po dwóch latach już mi sie podobała. Zaraz sobie zerknę na tę dauerstrahl
Oj widziałam śliczna. Musze zapamietać , że rośnie u Ciebie. Gdzie ją zamawiałaś?
Aga wlażą mi strasznie w bukszpany... I dokładnie dzisiaj patrząc na moje kulki bukszpanowe stwierdziłam, ze w tym roku róże okrywowe będę cześciej traktować sekatorem.
Właściwie wszystkie bonica są juz u teściowej w ogrodzie.... Zostały tylko te pod magnolią a tam nie kolidują z bukszpanami...
Kupuj w ciemno morning ligt lub garcillimus. ML jest bardziej szaro-niebieski, gracek delikarnie zielone, oba zwiewne i eleganckie. Jesienią obsadzilam nimi pół ogrodu...ciekawe czy urosną.....