Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:21, 30 paź 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

kurcze jaki on jest śliczny.... i długo kolor trzyma..

Długo. Świetnie zniósł suszę.

AgataP napisał(a)
Gruszko a pytanko takie - jeśli wykopałabym kępkę szczypiorku siedmiolatki, wsadziła do donicy, przycięła na krótko i przyniosła do domu?

To zielone na zewnątrz zamiera , bo robi się zimno. W cieple będziesz miała zielony szczypiorek. Od czasu do czasu podlej go herbatka z pokrzywy dla wzmocnienia.
...uDany ogród 18:20, 30 paź 2018

Do góry

I furtka jest już dla nas uchylona...

A my jutro idziemy na pogrzeb, zmarło się teściowi mojego brata. Bardzo nam pomógł przy budowie był bardzo serdecznym i mądrym człowiekiem, ale choroba dała mu we znaki i teraz już nie cierpi.
...uDany ogród 18:17, 30 paź 2018

Do góry
Dzisiaj dzień spędziliśmy odwiedzając naszych bliskich. Stare cmentarze wzbudzają we mnie nostalgię, są to ogrody pamięci z ogromną ilością zabytków. Są piękne!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:16, 30 paź 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

A mi się podoba ta z klonem przy trawach
i kwitnące rudbekie zadziwiają u mnie juz wspomnienie

Z tym klonem?

Szałwie jeszcze kwitną

i gaura

okrywowe róże

No i ta nieszczęsna chryzantema

Ogród z rzeźbą 18:16, 30 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Jesienny obrazek z bukiem

Przewodnik buczkowy wypuścił w tym roku całkiem przyzwoity przyrost, nareszcie zaczyna być go widać, biedaczek będzie musiał być niestety przesadzony w przyszłym roku:

Jesli buka chcesz przesadzać, to dobrze by było go teraz zaszkółkować, czyli wykopać naokoło w połowie koła fosę. Dość głęboko. Po zewnętrznej dać folię i rów uzupełnić kompostem. W tym miejscu ucięte korzenie będą się regenerować...ale do granicy z folii. Dzięki temu zabiegowi w przyszłym roku uszkodzisz tylko drugą połowę korzeni, a teraz pierwsza ucięta będzie zregenerowana jak z doniczki. Ten sposób jest mniej bolesny dla drzewa. Bez zaszkółkowania wykopanie i ucięcie całej bryły korzeniowej zahamuje wzrost drzewa na rok, dwa lata. A tak dość szybko zregeneruje drugą połowę korzeni.
Dwa ogrody 18:15, 30 paź 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Kasya, kwiatki z lata
Gonia, w tygodniu nie mam szans na pracę w ogrodzie, za późno wracam do domku

Gabrysiu
, podziwiałam Twój warzywnik, majstersztyk
W szufladce wyjęte tego dnia mieczyki z donicy. Obrazek taki sobie, po prostu roboczy Dalie w przyszłym roku powędrują na osobną rabatę w polu, muszę trochę wzmocnić wybrane karpy
dojrzały, próbowałam

Proszę mi o tym opowiedzieć
...uDany ogród 18:11, 30 paź 2018

Do góry
Rosa napisał(a)
Żyrandol bezapelacyjnie skradł moje serce, mieliśmy podobny na starym Żoliborzu, ale jedno ramię odpadło i nikt nie potrafił tego naprawić, inne były technologie i poszedł na śmietnik . Ach te sentymenty .
Tak to styl angielski, ale czy to regencja nie jestem pewna. Regencja była silnie związana z klasycyzmem i łączyła w sobie nurty sztuki greckiej oraz rzymskiej, a także neogotyk i orientalizm z dekoracjami inspirowanymi dalekimi kulturami, dodającymi im nutki ekstrawagancji. Wśród motywów zdobień, pojawiających się na ówczesnych antykach, wymienić można egipskie chimery, sfinksy, piramidy i palmy, greckie liry oraz zdobienia właściwe dla sztuki chińskiej czy gotyku. Jak zwał tak zwał, to nie ma znaczenia. Zainteresowało mnie nietypowe połączenie sekretarzyka i biblioteczki rzadko spotykane.
Masz troszkę mebelków w stylu art deco. W ostatnich latach są bardzo modne.
Agnieszka ma rację, stare meble są wykonane z drewna i łączone klejem kostnym a nie tak jak współczesne znikającym vikolem i mają metalowe klamry, zamki i różne proste łączenia. Zawsze nadają się do naprawy i widać po nich rzemiosło i rękę artysty .
Znajome niech się pukają po czym chcą, ja Cię rozumiem bo też tak mam .

Kocham lampy, mamy ich całe mnóstwo. Wszystkie mają jednakowy kolor kloszy, ale różne kształty to kolejny mój bzik, ale ujednolica pięknie wnętrza
ja też jestem sentymentalna, żyrandol z salonu dostałam od Chrzestnej mojego M w dniu jej śmierci i od tamtej pory dziennie jest nam światłem Druga wisi w sypialni dostałam ją ze 20 lattemu jak mój brat remontował mieszkanie to mu się nie komponowała

Fotki z telefonu, sa jakie są

Niestety nie jestem znawcą w tym temacie, ale we wszystkich źródłach widnieje najczęściej regencja lub opis brzmi XIX wieczna sekretera, Edwardiańskie meble, witryny w stylu Georgiańskim albo jeszcze Queen Anne-styl.
Kocham stare meble i obojętnie w jakim są stylu są piękne.
Bardzo mi sie podobają
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:11, 30 paź 2018

Do góry
kwartet napisał(a)
Małpa bardzo inteligętna jak dla mnie,kot na budowie musi widać być.
Do mnie przyszedł kot sąsiadów , obejrzał nas sobie, stwierdził nadają się i zrobił sobie u nas drugi dom.Nie narzekam łowna bestia i przylepna(przekonaliśmy się dlaczego nazywa się Kotlet,kiedy z mięsa właśnie na kotlety nieopatrznie zostawionego niewiele zostało)

W czasach kartek na mięso zdarzało mi się ścigać poprzedniego kota, kiedy porywał odliczone rozmrażające się kotlety.

Muszkieter dla Ciebie

Do ciemierników trzeba zagladać

U Anuli/ Zany hakone jeszcze taka ładna. U mnie pożegnała już ten sezon.

Dwa ogrody 18:05, 30 paź 2018

Do góry
Haniu, faktycznie, ślinka leci, jak takie opisy się czyta
Aniu - anpi, mam figę już kilka lat w donicy. Na zimę chowam do domu. Wczesną wiosną zaczyna wegetację. W tym roku owoce dojrzały
Gosiu, trzeba kupić figę do donicy. W gruncie przy bardzo mroźnych zimach raczej wymarznie.

W sobotę będziemy wykopywać tego cisa. Ma kilkanaście lat. Nie chciałabym go likwidować, może się przyjmie, mam jednak wątpliwości.
Musi być przycięty i pytanie jak? Kula? Stożek? Bonzai odpada, niespecjalnie lubię. Ile przyciąć bez szkody dla krzewu?
góra dość gęsto zabudowana, dół jednak rzadki, co widać.
doradzicie? jest sens szarpać się z nim, czy lepiej dać sobie spokój?
fotki poglądowe

Mokradło... i mój ogród 17:57, 30 paź 2018

Do góry
A taki widok ma osoba, która stoi przy furtce

Mokradło... i mój ogród 17:55, 30 paź 2018

Do góry
Robię porządki w zdjęciach. Znalazłam kwitnącą Rosarium Uendersen. Zdjęcie robione telefonem, w rzeczywistości kolor różowy "daje po oczach"
Jednak chciałam pokazać jak kwitnie w czerwcu:

Przesadzona tej jesieni na nową różankę przy tunelu (warzywniaku), zobaczymy jak przezimuje.

Ukojenie 16:50, 30 paź 2018

Do góry
Urszulka napisał(a)
Dzięki, to twoje wyższe od moich jeszcze, w tym roku pogoda dopisuje i dają pokaz, muszę i ja swoim chyba coś dać pod boczki

Na zblizeniach u mnie:

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:31, 30 paź 2018

Do góry
Tak się pobawiłem. Jako trawa wypełniająca może Montana raureif?

Po środku chyba dam płytę do przechodzenia przez rabatę. Powiem szczerze, że wkurza mnie że nie ma zejścia z tarasu na wprost, bo to zawsze był mój skrót. A za szeroka jest, żeby swobodnie przejść, tylko przeskakiwać trzeba.
Ogród z rzeźbą 15:11, 30 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Z mniej miłych widoków, ale dla mnie fantastyczny: dół wypełniony prawie po brzegi. Wszystko teraz ląduje w tym dole, zdjęta darń, zielone odpady, odpadki kuchenne skrzętnie zbierane, liście brzozowe, chwaściory, pościnane byliny, trzy spore worki obornika, kora przekompostowana, wiórki rogowe. No misz masz po całości. Jeszcze jest tego wszystkiego za mało.
Dodatkowo jakiś czas temu ulokowałam tam darmową, najemną siłę roboczą w postaci dżdżownic.
Bardzo mnie kusi to wszystko porządnie przemieszać widłami.

Ale teraz na zimę nie mieszaj. Niech sobie spokojnie leży.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:11, 30 paź 2018

Do góry
Bad Birnbach zaszalala

Hortensja zczerwieniala

i werbena dalej kwitnie

Ukojenie 15:11, 30 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
I surfinie posprzatalam z donic przed wejsciem.
Teraz jest tak:

Kapusciano
To kapusty ozdobne, ktore dotychczas rosly na rabatach. Mialy byc male i urocze...

Przecież są urocze, a te patyczki czerwone to dereń? Fajnie na jasnej ścianie wyglwda
Z Pszenicznej ... 15:09, 30 paź 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Uciekam do gier planszowych z córką

Jakich dokładnie? Ja lubię "buduj i niszcz" ale to nie planszowa. I Labirynt oraz Scotland Yard.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:07, 30 paź 2018

Do góry
Ewo tez sie kiedys tym pomyslem zachycilam ale z realizacja gorzej
szafirkowa laczke kiedys ogladalam w Bad Füssing, nie moge teraz znalez zdjecia ale cos takiegochce zrobic

Polazilam z aparatem po ogrodzie w poszukiwaiu kwitnacych

Ostrozka

Folki

Bratki

Kociomietka
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:53, 30 paź 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
zostanę przy temacie" coś na ząb"

prawie listopad a pomidory nadal dojrzewają ..nie pamiętam takiego roku

dzisiejszy zbior i pozostałości na krzakach

Przedziwny rok. Moja mama mówi, że raz (dawno temu) mieli pomidory w grudniu jeszcze. Jakoś mimo dnia krótkiego dojrzewały.

Miło się patrzy na takie zdjęcia.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:50, 30 paź 2018

Do góry
zostanę przy temacie" coś na ząb"

prawie listopad a pomidory nadal dojrzewają ..nie pamiętam takiego roku

dzisiejszy zbior i pozostałości na krzakach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies