Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:10, 10 gru 2018

Do góry
kolory gałęzi teraz cieszą

koniec wycieczki po ogrodzie do pracy teraz trzeba się zabrać

taczki z gałązkami

posprzątać na oknie - myślałam że doniczki wszystkie pochowałam, umyć parapet /okno umyte uff/

przygotować coś

no i siup myślę sobie gotowe

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:06, 10 gru 2018

Do góry
róże kiepsko przysypane - co poprawki - nie ma czym już ups kompostu brakło
muszę więcej produkować! o zadanie na kolejny rok

co się dzieje z moim rh nie wiem

byliny zetnę w lutym

cieszy mnie taki widok choć wiem że powinna tam leżeć warstwa obornika - ale nie mam, kompostu też - no i co to luzacki warzywnik - nic nie irytuje
zaraz nornice jak to odkryją a to mnie trafi
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:02, 10 gru 2018

Do góry
Dzisiaj trafiło mi się ciut czasu w ogrodzie i nawet ciut słoneczka załapałam.

Naszło mnie na dekoracje i coś mi się chciało pofocić - zatęskniłam za ogrodem po prostu - widzę go z okien ale tak połazić, popatrzeć i coś dłubnąć no trzeba bo za chwilkę czas się skończy.

Ciemeirnik cuchnący - czekam na kwitnienie pierwszy raz i stale doglądam
takich kwitnień pierwszy raz w ogrodzie w sezonie 2019 będzie sporo - ach jak to cieszy

nowe ciemierniki posadzone - wyrzut sumienia nie są okryte liśćmi bukowymi jak radziliście - bukowych nie mam .... jeszcze

czekam aż mi moje ogrodowe widoczki pomaluje mróz albo ładny śnieg

będę miała 3 odmiany naparstnic - mają cudowne rozety na razie

RODOS - trochę inaczej 22:55, 10 gru 2018

Do góry
Witaj Podróżniczko
Ja chcę takie kwiaty u siebie w ogrodzie!!!!!!!!!!!!!!
A wiesz, że marzyłam o małej cieplarence z egzotyką, wiadomo, że plany nie zawsze da się zrealizować
Jak tak ładnie prosisz, to wstawiam u Ciebie. Tak mniej więcej to wygląda.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:37, 10 gru 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

I ja, i ja też.

Suuuper to mamy kierowcę

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:25, 10 gru 2018

Do góry
Żłobek mi mój huby zrobił, z resztek dębowego parkietu

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:23, 10 gru 2018

Do góry
Sebek napisał(a)

O jeżuniu ile foremek!
Ja poszedłem na łatwiznę - same gwiazdki upiekłem. Ale już kończę drugą turę

Sebek ale mnie ucieszył Twój post nawet nie wiesz. Foremki to zdwojone posiłki na akcję pierniczkowanie. Zostały mi foremki pierniczki odjechały
Gwiazdki są super i serduszka też

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:17, 10 gru 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mira, w nawiązaniu do postu u Gruszki zapytuję się jak to było z tymi ściętymi dereniami u Ciebie. Możesz opisać?

Jam chora ale to nic.

Jak to nic - zdrowiej !!!

U mnie to było tak, że miałam dwa piękne derenie wariegata i jakiś czerwony.
Piękne dla mnie ale mój m. aż się czaił żeby je ciachnąć bo coraz więcej miejsca zabierały. Uległam, najpierw od dołu podciął im sukienki a potem całkiem ciach tak może trochę nad ziemią i miały od korzenia puścić czy jak odbić nie wiem. No i taki ino co dobiły że w końcu zostały wykopane wielkie karpy bo po prawdzie tam potrzebowałam miejsce - to bardzo było nie fachowe.

Muszę poczytać co tam piszesz o cięciu - co z tym żółtym jak ciąć?

Zajrzałam do 2008 roku - rany jak się ogląda zdjęcia sprzed 10 lat.....

te derenie tam w dali

przy okazji znalazłam moją hortensję pnącą 2008 i 2018

wejście do ogrodu, no ciut kadr przesunięty ale 2008 i 2018

no i to spojrzenie w stronę dereni co to ich nie ma
2008

i 2018
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:15, 10 gru 2018

Do góry

Synowi bardzo się podoba miasteczko
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:56, 10 gru 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Rozmowy na tematy świąteczne w pełni

Fajnie, że w ogrodzie jeszcze coś działasz

Anda już szala się przewala w mojej głowie na tematy świąteczne - czytaj dekoracje ale stale coś oglądam o ogrodach albo czytam,
że zbierać pestki trzeba np z czereśni żeby na zimę miały, albo o pumeksie jako dodatku do ziemi - a to muszę rozwinąć bo mnie zaciekawiło

widziałaś Danusi róże teraz jakie zamówiła ?

ja teraz róże mam takie w roli głównej

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:51, 10 gru 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Jak miło czytać o świąteczno-ogrodowych klimatach Jeszcze poproszę

Hehe, wolę o ogrodowych, w świątecznych to jestem małe piku przy Tobie

takie saneczki można zrobić podobno z patyczków do lodów

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:48, 10 gru 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Miro, bardzo lubię do Ciebie zaglądać (choć często po cichutku). Wytworzyłaś na wątku taką unikalną, świąteczno-zimową atmosferę. Uściski

Bardzo dziękuję - widziałam, że masz piękne bukiety z dereni - u mnie dereń tylko żółty - też go zetnę na jakiś bukiet

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:46, 10 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miro, uważam, że powinnaś to mieć Koniecznie!

Przeczytaj mój ostatni komentarz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/378-dlaczego-kocham-roze

Zamówiłam kolejne róże: 'Mira', 'Myka', 'Route 66','Night Owl', 'Betty Prior', 'Ton ter Linden'. Z dostawą na wiosnę.

MIRA
Obłoki jasnoróżowych kwiatów o wyjątkowej, delikatnej urodzie.

Danusia, ja jeszcze nie pokopczykowałam moich starych, mało tego kilka nowych posadziłam jesienią - jedna upchana takie chciejstwo a Ty mi tu takiego kusiciela zapodajesz

Mirę mam paprykę - żółta nawet dobra, a róży nie mam no ale - te zapodane wszystkie mogłabym mieć

gdzie to kupujecie, widziałam, że dalie też można zamawiać no nie...

dla Ciebie

Ogród w budowie - nieustającej 21:40, 10 gru 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pacholę przedwczoraj wróciło z Malagi. Zaskoczyło go tam uroczyste rozpoczęcie Adwentu. Był oczarowany atmosferą.

Dziadki w masie -dziękuję! Cudowny prezent mi zrobiłaś.

Tośmy z Twoim Pacholęciem nie byli bardzo daleko od siebie.

Dziadki były, a jakby takie myszki na przykład? Chociaż to bardziej inspiracja dla Pani Przyrody.

Ogród w budowie - nieustającej 21:32, 10 gru 2018

Do góry
Wioseczki i miasteczka świąteczne dla Ewy - Sierki, zdjęcia mam niestety tylko komórkowe, więc trochę byle jakie.

Ogród w budowie - nieustającej 21:25, 10 gru 2018

Do góry
Cieszę się że udało mi się Was trochę ucieszyć adwentowo.

Tak sobie patrzyłam na te wianki, obejrzałam też dekoracje proponowane w czasopismach - Home & Garden, House & Garden i wygląda że jest trend na wianki proste i skromne, nie glamour, bez świecących ozdób i bombek.
Ot, zwinięta w koło gałąź z szyszkami, albo kilka gałązek z owocami i już. W dodatku te sztuczne wyglądają łudząco prawdziwie.

Dzisiaj znalazłam na stoisku z bombkami łabędzie w wielkim wyborze i dowiedziałam się że Jasia ma je chyba wszystkie i bedą sobie pływać u niej na choince.

A jeszcze Wam pokażę coś śmiesznego. Na prawdziwych sosnowych szyszkach można nieżle zarobić w UE, oto dowód, prawie 10 euro za nieduży worek (jakieś na oko 40 sztuk)

Mikołaje w stadzie i fajne choinki w formie świecznika.

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:25, 10 gru 2018

Do góry
domowe prace przedświąteczne, małe przemeblowanie i na dnie szuflady stara fotka
miało się kiedyś apetyt bez skutków ubocznych

upalny poligon nad Odrą (dawno dawno temu w odległej galaktyce...)

jeżówki to też już przeszłość

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:23, 10 gru 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Też szperałam w necie i trochę mi do koralowej pasowała- choć fotki przeróżne.

Dzięki za linka, nie znałam tego wątku.

To się porobiło ze śnieguliczką

Basia odpisała
'Mirko, oczywiście, że wiem. To prawdopodobnie śnieguliczka Doorenbosa (sś inne), tylko nie wiem jaka odmiana. Być może 'Mother of Pearl' lub 'Amethyst'. To ta sama co na pierwszym zdjęciu, tylko o innej porze roku. Zdjęcia robione przy naszej Promenadzie'

Wydaje mi się, że nazwa Amethyst jest mi bliska bo ja kupuję często rośliny po nazwie i sądzę, że to może być ta.

Przy okazji zaintrygowały mnie dwie odmiany a nie wiem czym się różnią

śnieguliczka Chenaulta i śnieguliczka Doorenbosa

Amethyst to Doorenbosa

śnieguliczki o różnych porach wyglądają różnie
dzisiaj zrobiłam mojej zdjęcia

Pszczelarnia 20:03, 10 gru 2018

Do góry
Był św. Mikołaj:

Autor był kierownikiem Zakładu Hodowli Roślin m. st. Warszawy.

Praktyczne wskazówki dla właścicieli działek podmiejskich

I cytaty ciekawe, choć niestety nie wszystkie znajdują swoje szersze objaśnienia.

"Ogródki amatorskie przy willach podmiejskich i w wielkich miastach, a o takich będziemy mówili, najczęściej nie przekraczają powierzchni jednego ha. - są zatem niewielkie i z uwagi na wymagania stawiane przez właścicieli i niewłaściwy sposób zakładania, tracą jakikolwiek wygląd stylowy (...)."

- pisał autor w latach 30-ych XX wieku.

"U nas ogródki amatorskie zakładane są przygodnie, bez jakichkolwiek prac wstępnych, najczęściej przez ludzi mało znających ogrodnictwo lub przez ogrodników nieodpowiednio przygotowanych, dlatego są za bardzo fantazyjne w pomysłach rysunkowych i nie wiążą się z architektura domu; w rozplanowaniu nieproporcjonalnie do wielkości terenu, chaotyczne dekorowanie roślinnością, (...)."

"Zwięźle mówiąc są trzy zasady komponowania: porządek, prostota, harmonia. Ogródki w granicach możliwości są skromne lub bogate, ale zarówno jedne, jak i drugie mogą cechować indywidualne zalety duszy ludzkiej, tj. wesołość, spokój lub dzikość. Tych przymiotów nie należy mieszać ze stylem, który jest dziełem sztuki ludzkiej."

"Nie każdy projektodawca musi być artystą ale musi być znawcą rzeczy pięknych i kierować się prawami kompozycji - powinien wiedzieć o odpowiedniem ugrupowaniu różnych części składowych, harmonji, kolorów, efektach wód, światła i cieniów."

Fajnie się czyta. Np. o stylu niemieckim, że jest precelkowy .

Autor bardzo ceni sobie sztukę ogrodową angielską i warsztat ogrodniczy angielski.

Pszczelarnia 19:40, 10 gru 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Porządki zrobione szybko(ekipa rodzinna się zebrała).

Przy szklarni będzie kolejna akcja ze starą rozwidloną akacją - tutaj właścicielem drzewa jest gmina. Zobaczymy.

W zaduszki było - ogrodowe.

Nowe miejsce pozostanie nowe. Tam nie planuję nasadzeń. Nie planowałam też w innym miejscu (nieco dalej) ale posadziłam 4 duże bukszpany, tłumacząc sobie, że przecież w razie czego, to koparka nie będzie miała problemu z ostrożnym wykopaniem.

Oj, brakuje mi czasem rozsądku ogrodowego. Albo brakuje mi miejsca w ogrodzie. Sama nie wiem

Na pewno spodobałyby Ci się donice w Burton House.

Ewo, zareagowałam optymizmem na Twój wpis. A teraz dopiero oglądam zaległości na Twoim wątku. Podoba mi się powyższa inspiracja i te łąki kwitnące. Dziś tęskniłam za wiosną a tu zima wkracza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies