Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

sierika 21:44, 10 gru 2018

W styczniu? ok trzymam za słowo, wycieczka będzie.mam taką nadzieję/.
Nie mam tyle dalii ale karpy spore i ja każdą zasypuję torfem albo ziemią. Regalik wąski 80cm 5 półek ale większy już nie wejdzie, inne regały zawalone pozostałymi dobrami zbieranymi przed zimą. Zależy jaką Kasia ma temp. na strychu, ja w piwnicy mam 11-12.
mira 21:46, 10 gru 2018

Gardenarium napisał(a)
Miro, uważam, że powinnaś to mieć Koniecznie!

Przeczytaj mój ostatni komentarz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/378-dlaczego-kocham-roze

Zamówiłam kolejne róże: 'Mira', 'Myka', 'Route 66','Night Owl', 'Betty Prior', 'Ton ter Linden'. Z dostawą na wiosnę.

MIRA
Obłoki jasnoróżowych kwiatów o wyjątkowej, delikatnej urodzie.

Danusia, ja jeszcze nie pokopczykowałam moich starych, mało tego kilka nowych posadziłam jesienią - jedna upchana takie chciejstwo a Ty mi tu takiego kusiciela zapodajesz

Mirę mam paprykę - żółta nawet dobra, a róży nie mam no ale - te zapodane wszystkie mogłabym mieć

gdzie to kupujecie, widziałam, że dalie też można zamawiać no nie...

dla Ciebie

mira 21:48, 10 gru 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Miro, bardzo lubię do Ciebie zaglądać (choć często po cichutku). Wytworzyłaś na wątku taką unikalną, świąteczno-zimową atmosferę. Uściski

Bardzo dziękuję - widziałam, że masz piękne bukiety z dereni - u mnie dereń tylko żółty - też go zetnę na jakiś bukiet

Pszczelarnia 21:50, 10 gru 2018

mira napisał(a)

Byłam zobaczyć dechy - a gdzie tam....

biały domek jest chyba z gipsu albo czegoś takiego

W Dębicy w styczniu, wycieczka latem juhu!!!!!

Regał na dalie?????? rany to kiedy dokupiłaś - już masz tyle?

Wiesz jak KasiaB przechowuje - w worach po cebuli takich siatkach na strychu bez cudowania - a ja w papierek i papierek...

Też byłam te dechy oglądać ale jeszcze nie zmieściły się Ewie w kadrze. Ja też chcę na wycieczkę, przecież.

Mam Chenaulta - wypuszcza takie długie pędy łuki, rośnie okrywowo. U mnie słabo się rozrastają ale rosną pod najstarsza lipą i mają lipne warunki do wzrostu.

Brakuje mi takiego widnego pomieszczenia z temperaturą plusową zawsze na poziomie 0 (bez schodów) do przechowywania takich różnych.
mira 21:51, 10 gru 2018

paniprzyroda napisał(a)
Jak miło czytać o świąteczno-ogrodowych klimatach Jeszcze poproszę

Hehe, wolę o ogrodowych, w świątecznych to jestem małe piku przy Tobie

takie saneczki można zrobić podobno z patyczków do lodów

Gabriela 21:52, 10 gru 2018

mira napisał(a)

metoda Dzidki - jakby nie tak to ma mnie kto poprawić bo Gabrysia też z sukcesem ukorzenia

ucina z piętką małą gałązkę tak w okolicach czerwca i najlepiej zaraz do ziemi /wiadomo że jak zaraz nie to do woreczka foliowego/ podlać nałożyć słoik - podlać czasem i tyle - na wiosnę sprawdzić co się dzieje i jak się zazieleni można słoik odstawić - pamiętać o podlewaniu a na jesień można posadzić już na stanowisko właściwe. Ważne żeby sobie w ogrodzie dobre miejsce znaleźć na ten preceder -osłonięte i takie które mamy na oku stale

na wiosnę pokażę co mi się udało, wiem że u Gabrysi miała już takie co zakwitły

pozdrawiam

.
Miałam chwalić te prześliczne śnieguliczki, to chwalę, takiej drobnej różowej jeszcze nie widziałam.
Ale skoro wywołałaś do tablicy, to potwierdzam sposób Dzidki, tyle że sadzonkę się z piętką odrywa, a nie obcina.
Cztery tak usadzonkowane róże już kwitną, ale cierpliwości trzeba, bo mija kilka lat zanim się rozrosną.
Gabriela 21:54, 10 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ja też chcę na wycieczkę, przecież.

I ja, i ja też.
mira 21:56, 10 gru 2018

Anda napisał(a)
Rozmowy na tematy świąteczne w pełni

Fajnie, że w ogrodzie jeszcze coś działasz

Anda już szala się przewala w mojej głowie na tematy świąteczne - czytaj dekoracje ale stale coś oglądam o ogrodach albo czytam,
że zbierać pestki trzeba np z czereśni żeby na zimę miały, albo o pumeksie jako dodatku do ziemi - a to muszę rozwinąć bo mnie zaciekawiło

widziałaś Danusi róże teraz jakie zamówiła ?

ja teraz róże mam takie w roli głównej

mira 22:17, 10 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Mira, w nawiązaniu do postu u Gruszki zapytuję się jak to było z tymi ściętymi dereniami u Ciebie. Możesz opisać?

Jam chora ale to nic.

Jak to nic - zdrowiej !!!

U mnie to było tak, że miałam dwa piękne derenie wariegata i jakiś czerwony.
Piękne dla mnie ale mój m. aż się czaił żeby je ciachnąć bo coraz więcej miejsca zabierały. Uległam, najpierw od dołu podciął im sukienki a potem całkiem ciach tak może trochę nad ziemią i miały od korzenia puścić czy jak odbić nie wiem. No i taki ino co dobiły że w końcu zostały wykopane wielkie karpy bo po prawdzie tam potrzebowałam miejsce - to bardzo było nie fachowe.

Muszę poczytać co tam piszesz o cięciu - co z tym żółtym jak ciąć?

Zajrzałam do 2008 roku - rany jak się ogląda zdjęcia sprzed 10 lat.....

te derenie tam w dali

przy okazji znalazłam moją hortensję pnącą 2008 i 2018

wejście do ogrodu, no ciut kadr przesunięty ale 2008 i 2018

no i to spojrzenie w stronę dereni co to ich nie ma
2008

i 2018
mira 22:23, 10 gru 2018

Sebek napisał(a)

O jeżuniu ile foremek!
Ja poszedłem na łatwiznę - same gwiazdki upiekłem. Ale już kończę drugą turę

Sebek ale mnie ucieszył Twój post nawet nie wiesz. Foremki to zdwojone posiłki na akcję pierniczkowanie. Zostały mi foremki pierniczki odjechały
Gwiazdki są super i serduszka też